Dostupni linkovi

Rusija nakon meteorske kiše: Šteta trinaest miliona dolara


Čišćenje nakon meteorske kiše, 16. februar 2013.
Čišćenje nakon meteorske kiše, 16. februar 2013.
Građani Rusije su se povratili od šoka i u subotu krenuli u veliku akciju raščišćavanja i popravki u šest gradova u ruskoj regiji Chelyabinsk, koji su u petak iznenada bili pogođeni komadima meteora.

U regionu je mobilisano više od 24.000 ljudi, uključujući i volontere, kako bi se što prije sanirale štete nastale udarima vatrenih kugli, u kojim je povrijeđeno oko 1.200 ljudi, uglavnom od razbijenog stakla.

Oko 50 povrijeđenih zadržano je u bolnici, ali njihove ozljede nisu opasne po život.

Za mnoge je u subotu prvi zadatak bio da ustakle razbijene prozore na zgradama, jer su temperature u tom području daleko ispod nule.

Udarni talas komada meteora, koji je eksplodirao iznad regije Chelyabinsk regiji, oko 1.500 kilometara istočno od Moskve, porazbijao je prozore na oko 4.000 zgrada, uglavnom u istoimenom glavnom gradu regije.

Vlasti ovog regiona objavile su da je meteorska kiša izazvala štetu od 13 miliona američkih dolara, te da će šteta svima koji su je imali na imovini biti nadoknađena.

Međutim, ministar za hitne situacije Vladimir Puchkov kaže da bi šteta mogla biti i veća.

Puchkov, koji je posjetio region u subotu, rekao je da specijalni radi "procjenu seizmičke stabilnosti zgrada", te da će se plinskim instalacijama pristupiti sa posebnom pažnjom.

Ruska akademija nauka je objavila procjenu da je meteorit imao masu od oko 10 tona prije ulaska u Zemljinu atmosferu i da je počeo da se raspada na visini od 30 do 50 kilometara.

NASA je saopštila da meteorit nije imao veze sa asteroidom koji je prošao pored Zemlje u petak uveče.

(FOTOGALERIJA: Rusija nakon pada meteorita)

XS
SM
MD
LG