Dostupni linkovi

Rusija i Ukrajina prebacuju odgovornost za pad aviona


Potraga za tijelima nastradalih u obaranju aviona
Potraga za tijelima nastradalih u obaranju aviona

Radnici koji raščišćavaju ostatke malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini pronašli su i drugu „crnu kutiju“, koja može pomoći u otkrivanju događaja i razloga koji su doveli do pada aviona. Proruski separatisti i borci koji kontroliraju mjesto nesreće kažu da su u četvrtak pronađenu crnu kutiju poslali na ekspertizu u Moskvu.

Činjenica da su dijelovi aviona rasuti u radijusu od 10 kilometara na granici Ukrajine i Rusije, govori da se letjelica rasprsla još u zraku. Druga crna kutija nađena je na popriličnoj udaljenosti od mjesta na kojem je prethodnog dana nađena prva.

Proruski separatisti obećali su da će međunarodnim istražiteljima biti omogućen pristup mjestu nesreće. Međutim, nije jasno što će se desiti sa pronađenom crnom kutijom.

Američki predsjednik Barack Obama, u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom kazao je kako ne smiju biti premještani dokazi s mjesta nesreće.

Holandskom premijeru Marku Rutteu Obama je kazao kako su SAD spremne uputiti hitnu pomoć za "brzu, potpunu, vjerodostojnu i nesmetanu međunarodnu istragu."

Ruski predsjednik Vladimir Putin takođe se založio za nepristranu istragu. Zajedno s Obamom je pozvao na prekid vatre u Ukrajini kako bi se istražiteljima osigurao neometani rad.

O potrebi da se prekinu neprijateljstva govorila je u petak i njemačka kancelarka Angela Merkel: "Ima mnogo pokazatelja da je avion oboren, tako da se stvari moraju uzeti ozbiljno. Razvoj dešavanja pokazuje da je za događaje u Ukrajini odgovorna Rusija. Zato se ponovno obraćam predsjedniku Putinu i ruskoj Vladi da uzmu učešća u traženju političkog rješenja.“

Vlada Ukrajine optužila je proruske separatiste za obaranje aviona. U prilog toj tvrdnji ponudili su snimak dva telefonska poziva u kojima se separatisti hvale obaranjem aviona, prije nego što je postalo jasno da se putnički avion srušio u tom području.

Separatisti, baš kao i ruski predsjednik Putin, krivca nalaze u Ukrajincima.

Zapad, međutim, Moskvi ne vjeruje. Australijski premijer Tony Abbott u Canberri je izjavio: "Prva reakcija ruskog ambasadora ovdje bila je da optuži Ukrajinu, što apsolutno nije u redu. Mi znamo da postoji problem s Ukrajinom i jasno nam je da im je najlakše optužiti Ukrajince za sve probleme. Ali sama pomisao da Rusija može izjaviti kako nema ništa s tim što se dešava u Ukrajini, je potpuna besmislica."

Avion kompanije Malaysia Airlines letio je od Amsterdama ka Kuala Lumpuru i prevozio je ukupno 298 putnika i članova posade. Niko nije preživio pad aviona u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG