Dostupni linkovi

Invazija Rusije na Ukrajinu


Zapaljena škola u Donjecku, okršaji ne jenjavaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Zapaljena škola u Donjecku, okršaji ne jenjavaju

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da su ruske snage ušle u njegovu zemlju i da se vojni sukob dodatno pojačava nakon što su proruski separatisti osvojili ključni grad na jugoistoku zemlje. NATO savez procjenjuje da je više od 1.000 ruskih vojnika na tlu Ukrajine. Zapad poziva Moskvu da odmah prekine sve operacije. Rusija i dalje negira da je poslala trupe u Ukrajinu. Zbog novonastale situacije sazvana je hitna sjednica Vijeće sigurnosti UN-a.

Zbog invazije ruskih snaga na Ukrajinu, Porošenko je otkazao posjet Turskoj. “Mjesto predsjednika je danas u Kijevu”, rekao je Porošenko, tražeći sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN i Evropskog vijeća.

NATO kaže da je više od 1.000 ruskih vojnika u Ukrajini, podržavaju separatiste i bore se s njima. U Aljiansi ocjenjuju da Rusija namjerava osigurati koridor, od Mariupolja na jugu Ukrajine prema polutotoku Krimu koji je Moskva anektirala u martu.

"Tokom protekla dva tjedna primjetili smo i povećan broj vojnika, ali i sofisticiranost ruskog vojnog uplitanja u Ukrajini. Satelitske slike objavljene danas pružaju dodatne dokaze da ruski i vojnici opremljeni najmodernjim teškim naoružanjem djeluju na suverenom teritoriju Ukrajine", kazao je brigadni general Nico Tak, u sjedištu zapovjedništva NATO-a u belgijskom Monsu.

Satelitski snimak ruske atiljerije u Ukrajini od 21. augusta koji je NATO objavio 28. augusta
Satelitski snimak ruske atiljerije u Ukrajini od 21. augusta koji je NATO objavio 28. augusta

Na posebnom sastanku Organizacije za sigurnost i suradnju u Beču predstavnik Ukrajine Ihor Prokupčuk optužio je Rusiju za direktnu invaziju, dok je ruski predstavnik Andrei Kelin negirao je da je i jedan ruski vojnik ušao na ukrajinski teritorij.

Ukranjski premijer Arsenij Jacenjuk potvrđuje da su ruske snage prešle granicu:

“Situacija na istoku Ukrajine se drastično pogoršala. Rusija je poslala veliki broj oklopnih vozila, tenkova i vojnika. Ukrajinske snage su u stanju da se suoče sa proruskim snagama ali je veoma teško da se borimo protiv Rusije i njene armije. Tražimo od EU i SAD da zamrznu svu rusku imovinu sve dok ne povuče svoje snage i prestane da snabdijeva gerilu na istoku zemlje”, kazao je Jacenjuk.

Maja Kocijančić, glasnogovornica Catherine Ashton, ističe da je EU “izuzetno zabrinuta posljednjim razvojem događaja, posebno situacijom na terenu".

Otvaranje drugog fronta

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu saopćava da ruske snage kontroliraju grad Novoazovsk, na Azovskom moru, desetak kilometara od ruske granice, te još nekoliko mjesta u toj regiji. U jugoistočnom dijelu Ukrajine duž Azovskog mora do sada nije bilo sukoba koji su se vodili sjevernije, u oblasti Luganska i Donjecka.

Kijev optužuje Moskvu da otvara drugi front, te navodi da su ukrajinske snage u blizini Novoazovska napadnute raketnim sistemom Grad, ispaljivanjem projektila sa ruskog teritorija, a potom sa dva konvoja ruskih oklopnih vozila koja su ušla u Ukrajinu.

Moskva, s druge strane, negira da je poslala trupe u Ukrajinu. No premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksander Zakarčenko izjavio je da se oko 3.00 do 4.000 ruskih doborovoljaca bori na strani lokalne milicije.

"U Kijevu i na Zapadu ponavljaju navode o ruskoj vojnoj invaziji da bi nekako opravdali velike poraze koje ukrajinska armija trpi mjesecima. Nikada nismo krili da se mnogi Rusi bore u našim redovima. Bez te pomoći bili bismo u veoma teškoj situaciji i bilo bi nam mnogo teže da se borimo", rekao je Zakarčenko.

On kaže da među dobrovoljcima ima umirovljenih ruskih vojnika, ali i sadašnjih, koji su umjesto na godišnje odmore došli boriti se u Ukrajinu.

Predsjednik Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, smatra da međunarodna zajednica mora brzo reagirati, te uoči sastanka evropskih šefova diplomacije u Milanu 29.augusta, i samita Unije u subotu, poručuje:

“Nakon najnovijeg razvoja događaja u Ukrajini vjerujem da bi trebalo dogovorit proširenje sankcija Rusiji i iskoristiti sve mogućnosti da se dođe do mirnog rješenja, ali uzimajući u obzir novonastalu situaciju u Ukrajini u posljednja 24 sata, jedina mogućnost bi mogle biti nove sankcije.”

Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pjat (Geoffrey Pyatt) napisao je u četvrtak na svom tviter profilu da “sve veći broj ruskih trupa direktno učestvuje u borbama na ukrajinskoj teritoriji”. On kaže da je ruski tenkovi, borbena vozila, artiljerija i raketni bacači “nisu dovoljni da bi se porazila ukrajinska vojska”.

Pjat navodi da Rusija šalje “svoje najnovije sisteme za protivzračnu obranu, uključujući SA-22”.

Prema podacima UN više od 2.000 ljudi poginulo je u borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine od početka borbi u aprilu ove godine.

XS
SM
MD
LG