Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 23:20 CET

Popularna nauka

Rusi pronašli dokaze da se Jeti nalazi u Sibiru

Maska jetija
Maska jetija
Ruski naučnici su  izjavili da su DNK testovi, urađeni na dlakama za koje se pretpostavlja da pripadaju Jetiju, otkrili postojanje nepoznatog sisara veoma bliskog čovjeku.

Testovi su urađeni na uzorcima dlake pronađenim u jednoj pećini u Sibiru za vrijeme međunarodne ekspedicije.

"Imamo deset uzoraka dlake koje istražujemo. Zaključili smo da pripadaju sisaru, ali ne čovjeku. Dlake također ne pripadaju ni poznatim životinjama iz regije, kao što su medvjedi, vukovi ili koze", rekao je profesor Valentin Sapunov.

Analize su urađene u Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama, a naučnici iz tri laboratorija se slažu da dlaka pripada čovjekolikom stvorenju koje nije Homo sapiens, ali koje je mnogo srodnije sa čovjekom nego majmunom, prenosi Daily Mail.

"Tri svjetski poznata univerziteta su u svojim laboratorijima uradila DNK testove pronađene dlake i rekli su da dlaka pripada stvorenju koje je biološkim parametrima bliže Homo sapiensu nego majmunu. DNK Jetija se, prema svemu sudeći, od ljudske razlikuje samo za jedan posto", kazao je Sapunov.

Dlake su pronađene prije godinu dana u pećini Azasskaya u planini Shoriya u Sibiru. Ekspediciju je predvodio dr. Igor Birtsev, vodeći ruski zagovornik teorije o postojanju snježnog čovjeka.

Izvještaji o susretima sa Jetijem stižu već stoljećima iz mnogih zemalja. Međutim, ovo biće, ukoliko postoji, godinama izbjegava hvatanje, a nikada nisu pronađeni ni posmrtni ostaci.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Miroslav Đukić Grad: Sibir
08.11.2012 11:35
To što se Jeti krije od ljudi, najbolji je znak njegove inteligencije.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.