Dostupni linkovi

Rudarima "Kreke" ovjeriti zdravstvene knjižice do kraja godine


Dom zdravlja u Tuzla, 2014
Dom zdravlja u Tuzla, 2014

Rudarima rudnika Kreka bit će ovjerene zdravstvene knjižice do kraja ove godine. Naime, na danas održanom sastanku između menadžmenta Rudnika "Kreka", Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona (TK), Ministarstva zdravlja i Ministarstva industrije TK postignut je kompromis da se rudarima ne ukine zdravstveno osiguranje.

"Radnici Rudnika Kreka imaju sigurno zdravstveno osiguranje. Uplaćeno je Zavodu zdravstvenog osiguranja 700 hiljada maraka. Dogovorili smo se da i dalje tranšu uplaćujemo po mjesecima", rekao je Enver Omazić, direktor Rudnika "Kreka".

Kada je u pitanju ostatak duga od 3 i pol milijuna maraka, prema obećanjima Omazića i taj dug će biti uplačen.

"Planiramo se kreditno zadužiti i izmiriti Zavodu zdravstvenog osiguranja sve obaveze", istaknuo je Omazić.

Kako saznajemo, Rudnik Kreka trebao bi se zadužiti kod Razvojne banke Federacije BiH i to od namjenskih sredstava koja je Razvojna banka osigurala poduzećima koja su pretrpjela štete od svibanjskih poplava.

Da zdravstveno osiguranje neće biti obustavljeno rudarima potvrdio je danas i ministar zdravstva TK Alen Kamerić.

Alen Kamerić
Alen Kamerić

"Najvažnije je da je rudnik Kreka na sebe preuzeo obavezu urednog izmirivanja dugova prema ZZO po mjesecima. Plačanje zdravstvenog osiguranja zakonska je obaveza za sve privredne subjekte. U ovom trenutku dogodio se problem s rudnicima Kreka. Međutim, rudnici Kreka nisu jedini privredni subjekt koji duguju enormne sume novca zdravstvenom sistemu", kazao je ministar Kamerić.

Na pitanje RSE što nakon nove godine, ministar Kamerić je rekao da to ovisi od uplata prema ZZO TK.

"Rudnik 'Kreka' se obavezao da će izmirivati mjesečne obaveze prema ZZO. Želim vjerovati da se neće javiti u tom smilsu neki problem. Zakonska obaveza je nešto što svaki građanin ove zemlje mora poštovati. Zakon je iznad svih. Ukoliko bilo koje državno preduzeće ne izmiruje obaveze za zdravstvene usluge, zar onda očekujete da će ljekari, zdravstveno osoblje pružati nekom besplatne zdravstvene usluge?!", dodao je Kamerić.

Kako je danas pojasnio direktor rudnika Kreka Enver Omazić do ovakvih zaostataka i neizmirenja zakonskih obveza prema ZZO TK ne bi došlo da Rudnik "Kreka" nije imao višemilijunske štete u svibnju kada je potopljen površinski kop "Šikulje".

"Rudnik Kreka tada je pretrpio najveće štete od svih privrednih društava u državi. Mi smo uspjeli pokrenuti jedan dio proizvodnje i očekujemo tek u narednoj godini izlaz poboljšanje proizvodnje", kazao je Omazić.

Rudniku "Kreka" u štetama nastalim zbog poplava u svibnju država nije pomogla ni sa jednom markom dok im je Elektroprivreda BiH dala pozajmicu od osam milijuna maraka iako su sa Elektroprivredom u koncernu.

Tek milijun i pol maraka od EP BiH dobili su bespovratnih sredstava.

Dosadašnja šteta na površinskom kopu "Šikulje" je veća od dvadeset milijuna maraka, a procjenjuje se da je ista tolika šteta i na mašinama koje su još uvijek pod vodom.

XS
SM
MD
LG