Dostupni linkovi

Oružje BiH za Ukrajinu: Ministarstvo čeka zvaničan stav Predsjedništva


Proizvodnja u Igman Konjic
Proizvodnja u Igman Konjic

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u petak kasno poslijepodne, saopštilo je da je tokom dana izvršilo uvid u dokumentaciju oko isporuke municije Ukrajini. Nakon interne konsultacije, zaključeno je kako će se o tome sačekati zvaničan stav Predsjedništva BiH.

U međuvremenu, mompanija „Unis Group“od septembra prošle godine čeka da dobije dozvolu nadležnih bosanskohercegovačkih ministarstava za isporuku municije Ukrajini. Ovaj posao, vrijedan pet miliona eura, kako kaže direktor Suvad Osmanagić, dogovoren je sa ukrajinskim ministarstvom unutrašnjih poslova.

Kako ni do danas dozvolu nisu dobili, „Unis Group“ se odlučio podnijeti kaznene prijave protiv nadležnih osoba u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, navodi Osmanagić.

„Rokovi su svi davno istekli i sva dokumentacija je prikupljena. Međutim, ministarstvo poslije 29.decembra, do kada su i dodatni rokovi istekli, bili su dužni izdati dozvolu. Ministar je naveo da nije izdavao dozvole, ali je izdao dozvolu prije četiri mjeseca jednoj kompaniji za Jermeniju, koja je također u sukobu, nama je ministar Tučić potpisao za Afganistan“, tvrdi Osmanagić.

Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa prošle sedmice je podnio ostavku, navodeći kao razlog pritisak kojem je bio izložen da bi izdao dozvolu za prodaju municije vlastima Ukrajine.

“Moja procjena je bila da Bosna i Hercegovina to sebi ne bi smjela dozvoliti in a kraju krajeva, Bosna i Hercegovina bi se identifikovala kao jedna od rijetkih država koja direktno izvozi naouružanje i vojnu opremu”, ističe Tučić.

Kako u Bosni i Hercegovini oko svakog pitanja postoji sukob, to se desilo i kada je riječ o isporuci municije Ukrajini. Tučić, inače kadar Dodikovog SNSD-a, ali i ostali čelni ljudi te stranke, sada optužuju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, od kojeg očekuju da se usprotivi isporuci.

Ivanić ponavlja kako Kolektivni šef države za to nije nadležan, tvrdeći da su svi kadrovi SNSD-a u ministarstvima odbrane i vanjskih poslova dali “zeleno svjetlo” da se Ukrajini municija isporuči.

“Izvoz oružja u Ukrajinu je štetan za Bosnu i Hercegovinu. Od početka to govorim i stojim iza toga čvršće nego svi branioci, tobožnjih, interesa, tipa Tučića. Zašto je štetno? Doći će u pitanje izvoz gasa u Bosnu i Hercegovinu po cijenama koje sada ima, doći će u pitanje školovanje 70 studenata koji se besplatno školuju iz Bosne i Hercegovine, doći će u pitanje čitav niz ugovora od kojih bi korist trebali imati poljoprivredni proizvođači. Jedan takav posao, tako male vrijednosti, nije vrijedan da se sve ovo ugrozi”, upozorava Ivanić.

Reakcija ambasada Rusije

I dok traje spor unutar BiH treba li ili ne municiju isporučiti, oglasilo se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je zatražilo od bosanskohercegovačkih vlasti da ne dozvole izvoz municije u Ukrajinu. U saopštenju kojeg potpisuje portparol ministarstva Aleksandar Lukaševič se navodi:

“Ovaj korak, posebno zbog eskalacije sukoba u jugoistočnoj Ukrajini, ne bi doprinio miroljubivom rješenju u regionu i vodio bi daljem besmislenom nanošenju žrtava nad civilnim stanovništvom.“

Stručnjaci, pak, kažu kako “Unis Group” zakonski ima pravo na izvoz municije. Vojni analitičar Enes Zukanović navodi kako je ekonomski interes svim državama na prvo mjestu i pita se zbog čega on ne bi bio i kada je Bosna i Hercegovina u pitanju.

“Kad pogledamo izjavu ruskog ambasadora možemo i mi njemu postaviti pitanje - zašto ruska strana isporučuje oružje Donbasu? Valjda bi neisporučivanje bilo korak bliže uspostavljanju mira, ako je to cilj”, kaže Zukanović.

Cijeli slučaj za naš radio komentariše Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

“Moram ukazati da smo mi, ispred naše organizacije, protiv donošenja jedne takve odluke, odnosno, protiv izvoza naoružanja i municije u područja konflikta koja uzrokuju stradanja i patnju civila”, poručuje Hadžović.

Bosna i Hercegovina, čini se, u cijelom slučaju se nalazi između interesnih sfera istoka i zapada. Neki analitičari ocjenjuju kako se ruski pritisak na BiH može protumačiti i kao pritisak na Berlin, jer je Njemačka ta koja odlučuje o politici prema Balkanu. U svakom slučaju, od bh vlasti će zavisiti hoće li se opredijeliti za ekonomski aspekt i prodaju oružja, ili će prevagnuti bojazan da ukoliko to uradi ostane, možda, bez isporuke ruskog gasa.

XS
SM
MD
LG