Subota, 07. maj/svibanj 2016, 02:29 CET

  Kosovo

  RSE na Jarinju: Otvoren prelaz između Kosova i Srbije

  Otvoren prelaz Jarinjei
  X
  10.12.2012
  Prelaz Jarinje između Kosova i Srbije zvanično je otvoren u ponedeljak ujutru. Na taj način je počela primena sporazuma Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju prelazima, koje su dogovorili kosovski i srbijanski premijer prošle nedelje u Briselu. (video: RSE)
  Počela primena sporazuma o prelazima između Srbije i Kosova
  Primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Srbije i Kosova, počela je na prelazu Jarinje kontrolom jednog putničkog vozila, sa registarskim tablicama Mitrovice, koje je na prelaz došlo iz pravca Raške.

  Nekoliko minuta ranije, službenici, koje čine pripadnici srpske i kosovske policije i carine, i Euleksa, ušli su u šest kontejnera iz kojih vrše kontrolu. U prva tri su službenici Srbije, a nekoliko metara dalje Kosova i Euleksa.

  Procedura je sledeća – građani sa dokumentima koje je izdao MUP Srbije na uvid treba da pokažu ličnu kartu, a građani sa dokumentima Kosova dobijaju takozvani ulazno-izlazni dokument, sa kojim nastavljaju put. Eventualno je potrebno pokazati i saobraćajna dokumenta i omogućiti službenicima da pogledaju šta se nalazi u vozilu.

  Početak primene protiče bez bilo kakvih incidenata, dužih zadržavanja i gužvi za sada nema, a građani sa kojima smo razgovarali na Jarinju, kažu da se novi protokol i ne razlikuje mnogo.

  Prvi građani koji su prešli Jarinje
  Prvi građani koji su prešli Jarinjei
  || 0:00:00
  ...    
   
  X

  I na prelazu Merdare je počeo pregled dokumenata na jednom punktu, na kome zajedno rade pripadnici srpske i kosovske policije i Euleksa.

  Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je, obilazeći Merdare, početak primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ocenio uspešnim.
  "Pokazali smo da smo u tako teškim uslovima sposobni i da imamo smelosti da doslovno zaštitimo mir i naše nacionalne interese".


  "Očekivalo se da ima problema, pogotovo na Jarinju, ali u ovom slučaju uz posredstvo Evropske komisije, obe strane su bile dosta ozbiljne. Normalno je da ima tu-i-tamo tehničkih nedostataka na Jarinju, ali vremenom će se to rešiti", izjavio je on.

  Na prelazima Jarinje i Merdare, po dogovoru, nema nikakvih državnih obeležja. Šef tima Srbije u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević, rekao je da se poštuje sve što su premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili u Briselu.

  "Tu su pripadnici EULEX-a, pripadnici naše policije. Nema nikakvih simbola, obeležja, procedura ostaje ista kakva je bila, kako je dogovoreno i u skladu sa svim dogovorima iz Brisela kao i garancijama koje je Vlada Srbije dala našim građanima sa teritorije Kosova i Metohije. Građanima će kao i do sada biti potrebna samo lična karta. Ništa se u režimu ne menja, onako kako je dogovoreno i kako je premijer Dačić rekao sve ostaje tako", kazao je Pavićević.

  Početak primene sporazuma, pratili su i zvaničnici Euleksa, koji su kratko ocenili da je integrisano upravljanje na dobrobit običnih građana. Primena je, inače, na Jarinju počela iako radovi i dalje traju.
  "Samo želim da kažem koliko sam zadovoljna što su jutros po planu otvorena dva prelaza i što će do kraja godine biti otvorena još dva".


  Zastoj na Jarinju je nastao usled četvorodnevnog protesta Srba sa severa Kosova, ali i zbog vremenskih neprilika, pošto su otvaranje pratili temperatura od minus 13 stepeni i sneg. Savetnik kosovskog ministra policije Fisnik Redžepi nam je rekao da su ipak odlučili da poštuju rokove i otvore prelaz.

  "Kao što vidite, shodno vremenskim prilikama i drugim poteškoćama na ovoj lokaciji,   srbijanske vlasti nisu mogle u potpunosti da pripreme prelaze na način na koji smo se dogovorili u Briselu. Ipak, pošto smo se dogovorili ranije da će prelazi biti otvoreni 10. decembra, shodno našoj dobroj volji, tu su kosovski policajci i možemo da krenemo sa radom u postojećim uslovima. Koliko vidimo po radovima, za nekoliko dana ćemo imati mnogo bolje uslove za rad na ovom mestu", kazao je.

  Jarinje i Merdare, prva su dva od ukupno četiri prelaza na kojima bi, po dogovoru Beograda i Prištine, sporazum o integrisanom upravljanju prelazimo trebalo da bude primenjen. Sprovođenje dogovorenog se na prelazima Brnjak i Končulj, očekuje do kraja godine.


  • Merdare
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Jarinje
  • Merdare
  • Merdare
  • Merdare

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.


  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: denis perkovic
  13.12.2012 05:36
  Mozemo li se vratiti malcice u pros lost, jeli bilo danonocno guslanje od ovih 'branitelja' da nema the sile koja ce poperiti granicu medju Srbije I Kosova.
  A sto je ovo sad, sta delaju ovi ljudi u kontejnerima
  na 'administratvnoj' crti?
  I sad ce biti problem Kosovu jer CE ga Srbi tretirati kao Israel Palestinu?
  Jeli to Srbi hoce, jos jedanred, pokazati svoju 'civilizacijsku' superiornost NAD drugim narodom?
  Ili je novo sve cime mogu nauditi svom susjedu?
  Busajuci se da ce tretirati Albance ko Palestince?
  Ime: Imer Grad: Gjilani
  13.12.2012 04:17
  ZA EALISTU.Realista,pitam te da li citas moje komentare,ili od kad ti si se ukljucio u RSE.Ja sam pisao i ranije,pa radi tebe moracu i sada da ponovim neke stvari.Kosovo je,pomocu Rusa,oteto je Albancima 1912 godine na mirovnoj konferenciji u Londonu.Od 1912 godine,pa sve do pocetka drugog svetskog rata,kralj Srbije je dovodio Srbe na Kosovu.On je,mislim taj kralj,odmah popotpisivabnju tog prokletog sporazuma,poceo je da dovodi Srbe na Kosovu,sto je vecini dovezao im i HANGARE,ili kao danasnji kontejneri,i smestio ih je po Albanskim njivama.Tada su menjane i toponimi svih sela i zaseoka,i a gradova tada njije bilo po Kosovu.Uzmimo naprimer selo Tankosic,ili devet jugovic,ili ranmilug,ili petrovce itd itd.Dakle,kada Srbi se pozivaju na manastire ,ja sam im rekao,da cemo tek da razgovaramo i o tome,jer Manastiri su na Kosovu odavno,mnogo pre dolaska Srba,kada smo mi bili pravoslavci i katolici.Uzmimo samo primer Gracanice.Taj manastir je upissan u Vatikanu kao rimokatolicki,a nije pravoslavni.Srbi su to prisvojili na vest nacin.Realista,dakle Kosovo je oteto od Albanaca i nekolicine Turaka.Mada i ovi Turci na Kosovu su skora.A ne zaboravi,da i nas su Srbi nazicvali Turcima,ili Arnautima.Znaci Srbi su na Kosovu DOSLJACI.Nisu nikako oni starosedeoci.Ubuduce,procitaj malo vise moje komentare,pa se nadovezi,jer ja imam nesto znanje iz svake oblasti.

  Ime: Kosovac
  12.12.2012 00:13
  Malo mi je krivo sto su morali onu tablu gde je pisalo "Dobro dosli u Republiku Kosovo" da skidaju na Merdaru, Thaci ju je tako ponosno postavio a sad je srusli.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  13.12.2012 10:21
  Kosovac@
  Je li ti zbog toga lakse na dusi? Ne brini ti za tablu,bice ona tu opet,znas to valjda i sam?
  Bila tabla tu,ili ne,vi bez kontrole ne mozete na Kosovo? To je mnogo vaznije od te tvoje table.

  Ime: Anonimni posjetilac
  11.12.2012 00:37
  gdje ja Marko,da ovo sve nasiroko i naduboko nama objasni.
  Odgovor

  Ime: El Munjo
  11.12.2012 14:46
  Zauzet je analizom americko bankarsko-vojnog sektora koji ce ubrzati propast americke imperije. Slicni sektori postoje i u Rusiji,Kini,Indiji...... tako da ce Markova analiza zahtjevati malo vise vremena. Do tada Srbija i njeni sateliti na Kosovu,Bosni,Crnoj Gori...mogu sto puta propasti.

  Ime: Aleksandar
  10.12.2012 18:50
  Neko rece da ce se vijoriti zastava Kosova na prelazu Jarinje ali gledajuci slike ne mogu nesto da je uocim, vidim samo cirilican natpis policija.
  Odgovor

  Ime: Djoni
  11.12.2012 01:13
  Aleks
  Policija (cirilicni naziv) je na onoj drugoj-srbijanskoj strani. Na strani Kosova je albanski i evropski naziv -police.Zastave nisu potrebne jer se zna da se radi o drzavnoj granici izmedju Srbije i Kosova.
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  10.12.2012 23:26
  @ Aleksader

  Nasi politicari ( Thaqi) su izjavili da ako Srbija postavi svoje drzavne zastave onda cemo i mi to ako oni ( Sri
  bija) nece onda necemo i mi,pa ako Srbija postavi znake drzave Srbije onda cemo i mi sigurno da postavimo
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  11.12.2012 16:01
  Da podsetim na izjavu Edite Tahiri nakon postignutog dogovora o IBM.
  " Edita Tahiri je najavila postavljanje zastave i drugih državnih simbola Kosova nedaleko od zajedničkog carinskog punkta u neutralnoj zoni. Sve državne simbole postavićemo na jedan santimetar od zajedničkog objekta"
  Odgovor

  Ime: slavoljub Grad: srbija
  10.12.2012 22:55
  Aleksandre,kratkovidi, da li si video zastavu Srbije? Nisi, jer je nema.To je problem i to je odgovor tebi.Prvi put u ljudskoj istoriji da je jedan narod dobrovoljno poklonio svoju teritoriju i narod svom neprijatelju.To se zove veleizdaja.
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  11.12.2012 11:55
  Vi da vratite nesto na milo Ne ali je bilo SILA e tome seradi, RAT je bilo IZGUBILISTE Kosovo razumes, niste vi serbi nikome nista poklonili, niste bili u stanju sfe ove godine da razumete stalno su vam govorili ali sa serbima dabe,narod koji niti zna kada je izgubio ni pobedio isto muse fata, to i ponavlaju nema ni pobednika ni porazeni.
  Odgovor

  Ime: Realista
  11.12.2012 01:19
  Nije niko poklonio Kosovo nekome - nego je Srbija samo vratila Kosovo onome kome je i oduzeto 1912 god. Oduzeto je stanovnicima Kosova: kosovskim Albancima,kosovskim Srbima,Turcima,Bosnjacima,Gorancima i Romima/Ashkalijama
  ...koji su svi navedeni u Ustavu Kosova kao njeni ravnopravni stanovnici i gradjani.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.12.2012 21:44
  Pa to je samo pitanje vremena kada ce se zavihoriti zastava Republike Kosovo na njenoj medjunarodno priznatoj granici sa Republikom Srbijom. Srbima trebaju takvi simbolicni prizori kako bi se sto brze suocili sa realnoscu.

  Ime: Monti
  10.12.2012 15:43
  Svi ce ovi carinarnici sada (i sa srbijanske i kosovske strane) imati visoke plate. Posle toga mogu pevati pesmu: "Sliku tvoju ljubim..." -misli se na Dacica -u prvom redu, donekle i Taci-ja.

  Ime: Don Kihot
  10.12.2012 15:13
  Uspostavljanje granicne linije na severu Kosova izmedju Srbije i Kosova postenim i obicnim gradjanima srpske nacionalnosti nece smetati. Granicu mogu prelaziti sa licnom kartom ili pasosem. Granica ce smetati svercerima (koji su na veliko trgovali sa "mrskim" Tacijevim Kosovom),raznim muckarosima i laznim veliko-srpskim patrijotama."Veliko-srpski patrijoti" su ogromnu dobit ostvarivali na severu Kosova (zvanog "Divlji zapad"-gdje se nije znalo ko pije a ko placa) i koje pravno nije bilo ni pod ingerencijom Kosova -ni pod ingerencijom Srbije (Kosovo je susjedna i nezavisna drzava). Od ogromno zaradjenog novca sa severa Kosova lazni veliko-srpski partijoti su kupovali velike kuce i stanove po Beogradu,Nisu,Kragujevcu.... Radnim ljudima i srpskoj sirotinji su prodavane lazne patrijotske parole.Zakon i red ce njima pomoci. Oni drugi broje zadnje dane....
  Odgovor

  Ime: Zagrebcanin
  10.12.2012 23:59
  dodbro receno...mafija nacionalismom i svojim nacionalistickim strankama i politicarima i njihovim kolegama vlada cjeli balkan

  Ime: Parapsychology Grad: Esoteric
  10.12.2012 13:32
  Albancima:jednu srpsku pravoslavnu crkvu od Vasih novaca da izgradite na Kosovu,pravolsavcima u Srbiji jednu dzamiju od Vasih novaca da izgradite u Srbiji.Sto prije to bolje.
  Odgovor

  Ime: slavoljub
  10.12.2012 22:11
  Sve sto je na Kosovu i Metohiji izgradjeno, do okupacije 1999. Srbi su izgradili. Porusili su onoliko crkvi,a sada da grade?Javi se psihologu, bez,, para``. Reci da sam te ja poslao.
  Odgovor

  Ime: Djovani Kavalo
  11.12.2012 01:08
  Kao sto su izgradili Leskovac,Vranje,Presevo,Bujanovac...koji lice na gradove ruine i one koji su i fazi propadanja poput gradova iz proslih stoljeca.Gradove i sela na Kosovu su oduvijek gradili stanovnici Kosova -sto im moze sluziti na ponos i veliku cast.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.12.2012 17:07
  Jest'. A da radove preuzme Artemijeva SZR "Rade Neimar".
  Oni su jako iskusni s tuđim novcem...

  Ime: kosovo republjik
  10.12.2012 09:44
  96 zemalja je priznalo kosovo,u oktomru i novemru 5 zemalja,sto je sad ukupno 96zemalja
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српсак
  10.12.2012 12:29
  Па шта ? Видим Вам светлу будућност ко палестини.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.12.2012 21:41
  Hehe, "svetla" ili ne, svjetlija je od buducnosti u Srbiji. Republika Kosovo ce uskoro postati zemlja promatrac u UN-a, sto povlaci clanstvo u brojnim svjetskim organizacijama. Uskoro ce Srbija biti prinudjena da igra nogomet u istom natjecanju kao i Republika Kosovo, a ako joj se ne svidja imati ce pravo istupiti iz UEFA i ostalih organizacija koje ce primiti Republiku Kosovo u svoje clanstvo.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  11.12.2012 14:18
  Драги мој шта год . Види ја Вам желим све најбоље . Док Вас Србија не призан бићете палестина . Да имате јаке пријатеље али па шат .
  Види нас и кинеза пар милијарди ! ;)
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  10.12.2012 20:16
  @ Gojko Republika Sumska

  Ne totalno suprotno je situacija,najbolje bi bilo da nista ne pises ali kad vec si odlucio da pises onda da prikazes istinitu sliku a to bi bilo da kazes vidim vam svetlu buducnosti ko Izraela jer kako znamo USA nije na stranu Palestine nego na stranu Izraela kao sto je i na nasu stranu,pozdrav !
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.12.2012 14:41
  Kao stalno pomesas baba i zaba,ovde se zove balkan,
  nema ama bas nista sa palestinom,
  bilo kako bilo vacina resava probleme i pobednicka strana u sfoj korist a vacina na kosovo nisu ovi tkz patriote sa severa Kosove.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  11.12.2012 14:20
  Па што те онда дотићу моји коментари .
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.