Dostupni linkovi

Roaming gasi mobilne telefone Evropljana


Ilustracija
Ilustracija
Kada putuju izvan države, 94 posto Evropljana ograniči pristup servisima kao što je Facebook zbog troškova roaminga, pokazalo je istraživanje provedeno na 28.000 građana zemalja EU.

Evropska komisija je izračunala da telekom operateri propuštaju prilike na tržištu od 300 miliona korisnika mobilne telefonije zbog sadašnjih strategija formiranja cijena, koje imaju negativan učinak i na ostale usluge, kao što je izrada aplikacija.

Efekti roaminga dovode i do toga da 47 posto korisnika nikada ne koristi mobilni internet u drugoj državi EU, više od četvrtine jednostavno ugasi telefon kada putuju, a milioni njih radije koriste SMS uslugu umjesto da plaćaju pozive.

Prema ovom izvještaju, čiji je izvor "Europa Newsroom", samo deset posto državljana zemalja Evropske unije prilikom boravka u drugim zemljama, koristi elektronsku poštu. Takođe, samo osam posto Evropljana, tokom boravka u drugim zemljama, koristi mobilni telefon na isti način "kao kod kuće", dok 30 posto nikako ne koristi mobitel prilikom boravka izvan svoje zemlje.

Povjerenica za digitalne tehnologije Evropske unije Neelie Kroes izjavila je da je šokirana ovakvim podacima.

Neelie Kroes
Neelie Kroes
„Na osnovu rezultata istraživanja, potrebno je učiniti napore kako bi se smanjio trošak roaminga za državljane zemalja EU prilikom putovanja u drugim zemljama” - rekla je ona. Napomenula je kako je potrebno nakon 2016. godine u potpunosti ukinuti dodatno plaćanje za roaming.

S druge strane, želeći preduhitriti novi evropski propis koji tek treba biti usvojen u Evropskom parlamentu i kojim se predlaže izjednačavanje cijene mobilnog telefoniranja u roamingu s cijenama u nacionalnom prometu, vodeći francuski mobilni operateri počeli su dobrovoljno nuditi pakete u kojima više ne naplaćuju posebne naknade za roaming.

Ovakav potez Francuza označava veliki preokret unutar industrije koja je donedavno pružala velik otpor lobistima u Briselu protiv troškova roaminga.
XS
SM
MD
LG