Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 01:52 CET

Srbija

Traži se rehabilitacija i četničkog komandanta Nikole Kalabića

Nikola Kalabić
Nikola Kalabić
Na spisku zahteva za rehabilitaciju pripadnika Ravnogorskog pokreta, na kome je i sam četnički komandant Dragoljub Mihailović našao se i jedan od njegovih najbližih saradnika Nikola Kalabić. Dok Kalabićevi potomci tvrde da na taj način žele da speru ljagu sa njegovog imena, nekadašnji borci antifašističkog rata i pojedini istoričari smatraju da je Kalabić naređivao, a ponekad i sam učestvovao u zločinima tokom Drugog svetskog rata.

U isto vreme vodiće se na zahtev porodica sudski procesi za rehabilitaciju četničkog komandanta Dragoljuba Mihailovića, ali i jednog od njegovih najbližih saradnika Nikole Kalabića, koji je prema zvaničnoj istoriji, bio taj koji je posleratnim vlastima izdao Mihailovića, koji se krio sve do 1946. kada je uhapšen kod Višegrada, a potom osuđen na smrt i streljan. Sam Kalabić je, prema dostupnim izvorima, 1946. godine izgubio život pod okolnostima koje još uvek nisu do kraja razjašnjene.

Zahtev za rehabilitaciju podnela je Kalabićeva unuka Vesna Dragojević koja, kaže, hoće da skine ljagu sa dedinog imena.

„Ja znam da moj deda nije uhvaćen niti je njemu suđeno. Jednostavno hoću da skinem ljagu sa njegovog imena“, kaže ona.

Radovan Pantović, predsednik Saveza antifašista Srbije kaže da bi eventualna rehabilitacija Kalabića bila samo još pokušaj revizije istorije gde se kvislinzi izjednačavaju sa onima koji su vodili borbu protiv okuparota.

„On je jedan od komndanata Draže Mihailovića, koji je direktno učestovao i izdavao naredbe svojim podređenima da primenjuju vrlo žestoke represivne mere ubijanja i tako dalje. U vreme kada se dogodio poznati zločin u Vraniću, neću da kažem da je Nikola Kalabić bio u blizini Vranića ali u Šumadiji je sigurno bio, Kalabić je još nekoliko zločina ili naredio ili direktno učestvovao u organizaciji tih zločina“, tvrdi Pantović.

Pantović kaže da je potpuno druga stvar to kako je Kalabić odlučio da se ponaša nakon oslobođenja zemlje.

„Druga je priča što se on kasnije opredelio da bi mogao da pomogne da se Draža Mihajlović preda novim vlastima posle oslobođenja zemlje“, kaže Pantović.

Međutim, Kalabićevi potomci tvrde da je on poginuo pre nego što je Mihailović uhvaćen. Njegova unuka Vesna Dragojević kaže da on „nije izdao svog komandanta“.

„Mislim da o njemu svi mogu da kažu sve najlepše, te priče raznorazne što su pričali, to nije istina. Deda je poginuo ovde u Gradačkoj klisuri 19. januara 1946. što znači da je to dva meseca pre hvatanja Draže Mihailovića“, verzija je priče Kalabićeve unuke.

Jednostran sudski proces

Bez obzira kako i kada je okončao život ono što će presudno odlučivati o Kalabićevoj rehabilitaciji je njegova odgovornost za masovne zločine koje su četničke vojne formacije počinile tokom Drugog svetkog rata. Istoričarka Branka Prpa koja se bavi tim periodom smatra da je teško naći neki opravdan razlog za Kalabićevu rehabilitaciju.

„On je prošao drugačije od ostalih komandanata četničkog pokreta, ali su uslov za to bila priznanja. Ja ne znam šta je to što njega može da rehabilituje, da li to što je sarađivao sa vlastima posle Drugog svetskog rata i bio ključni svedok ili to što je radio tokom Drugog svetskog rata. Zaista dolazimo u jednu apsurdnu situaciju koja je beketovskog tipa, drama apsurda. Razgovor više ne tu temu na ovakav način obezličava i trivijalizuje kompletnu problematiku Drugog svetskog rata“, kaže Prpa.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je proces rehabilitacije četničkog komandanta Dragoljuba Mihailovića, ali i mnogih drugih ličnosti koje su osuđene kao saradnici okupatora. Ključni problem tog i drugih sprocesa je što o istorijskim činjenicama i događajima koji su bili predmet suđenja Mihailoviću 1946. godine pred sudom uglavnom govore istoričari koji se zalažu za rehabilitaciju četničkog pokreta. Sud je dobio i predlog SUBNOR-a da se kao svedoci pojave i Miodrag Zečević i doktor Branko Latas.

Stoga, Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da u većini dosadašnjih sudskih postupaka za rehabilitaciju postoji samo strana koja zastupa rehabilitaciju a ne i ona koja je protiv ocenjujući da je takav sudski proces prilično jednostran jer ne postoji mogućnost da se čuje i druga strana što sa sobom može da nosi i određene posledice.

„Ono što je ovde sporno to je da je mogućnost da se na jedan objektivan način sagledaju sve strane i da se prilično objektivno donese sud o tome da li pojedince treba rehabilitovati ili ne. Znači, ovde se ne radi o procesima koji nemaju neki dalekosežni značaj već se radi o procesima koji donekle menjaju istoriju i u jednoj osetljivoj situaciji kakva je ova u Srbiji, gde se vidimo mržnja nekako na jedan potpuno drugačiji način ponovo pojavljuje, oni mogu doprineti daljoj polarizaciji i nekim procesima koje ne bismo ponovo želeli da vidimo“, kaže Antonijević.

Tokom svakog sudskog ročišta u procesu rehabilitacije Mihailovića pred zgradom suda se okupljaju pristalice četničkog pokreta, antifašisti, nevladine organizacije poput "Žena u crnom", ali i desničari tako da je policija u više navrata sprečavala njihove sukobe. Sam pokušaj rehabilitacije Mihailovića izazvao je oštre rekacije i u regionu.

Ljudmila Cvetković

Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
20.01.2013 14:04
Ko trazi rehabilitaciju Kalabica,Draze Mihajlovica.. i ostalih cetnika on trazi i vracanje kraljevine Srbije. Prihvatanje kraljevine Srbije znaci i prihvatanje njenih granica koje su bile od Beograda pa do Vranja. To ide jedno sa drugim. Ko drzi pseto on treba da prihvati i njegove buhe.
Odgovor

Ime: vuk Grad: ch
22.01.2013 18:15
Dragi Vojvodjanine. Ako je verovati autoru teksta, rehabilitaciju trazi njegova unuka.
A sto se tice kraljevine, pravila su sledeca. Kralj prosiri granice postaje car a car koji izgubi teritorije
postaje kralj. Dakle Franjo Josip bi trebao da bude degradiran u kralja a Karadjordjevici unapredjeni u
careve, jer su osvojili Vojvodinu.

Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
19.01.2013 21:05
Nikola Kalabić je jedan od najsnažnijih primera četničkog genocida, kolaboracije i izdaje tokom i posle ww2. Zanimljivo je da je i otac Milan, major Vojske Kraljivne Jugoslavije bio poznati zločinac iz vremena rata za Crnu Goru, 1918. - 1924. Posle zločina koje je počinio u Nikšiću 1924. godine čak i od strane suda KJ osudjen je na 19 godina robije ali ga je NJKV Aleksandar I Karađorđević pomilovao, vratio u službu i odlikovao Karađirđevom zvezdom, jer je Kalabić delovao po nalogu Krune.

Major Milan Kalabić je svoju patriJotsku aktivnost nastavio tokom ww2 u sklopu oružanih snaga Milana Nedića. Posle žestoke svadje oko nekih pokradenih para njegovi su ga "namestili" Nemcima koji su ga streljali kao engleskog špijuna.

Nikola je, kako bi spasio sopstvenu glavu, prodao svog vrhovnog komandanta. OZNA je držala reč i nije ga dirala posle sudjenja Mihailoviću, ali onako bahat, on je odbio promenu identiteta ili zaštitu. Ubili su ga u Beogradu na ulici četnici iz ćelije tajne četničke terorističke organizacije UDOJ koju je formirao Mihailović još 1943. godine. /Šef jedne od takvih ćelija je bio poznati srpski nacionalista Borisav Pekić, uhapšen 1948. godine i osudjen na 15. godina zatvora/.

Nikola Kalabić je jedan od najodgovornijih za pokolje civilnog stanovništva antifašističke orijentacije u Šumadiji tokom 1943. i 1944. godine.

Ime: P. A.
19.01.2013 13:58
Nesto ne razumijem. Zasto je sav normalni svijet vec 2 godine poslije WW2 znao ko je sta radio u toku rata, a mi danas, 70 godina poslije (!!) mozemo da tvrdimo jednako ubjedljivo (ili neubjedljivo?) da je Kalabic heroj ili zlocinac?? Mora da su "oslobodioci" nesto muvali? Ili su krivi Tudjman, Milosevic, Izetbegovic i Silajdzica? Oni 100%, jer sa TNH (trostruki narodni heroj) je sve bilo OK, zar ne?

Ime: Charly
19.01.2013 01:51
Kako je krenulo uskoro ce u Srbiji traziti rehabilitaciju Hitlera i nacista.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Poljubac čvrst, kao državni udar

Moglo bi se još pomisliti da bi na samitu u Zagrebu bilo dosadno da nije došao predsednik Srbije. To svakako nije istina, jer je sama Srbija sedmicu potrošila, još jednu, u izvrdavanju državnog udara. Sumnjate?
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika

Nove vetrenjače - efikasnije i dobre za ptice

Iz Tunisa stiže inovativni dizajn – mašina na vetar bez lopatica rotora, koja neće ubijati leteća živa bića, ali će biti još efikasnija od klasičnih turbina na vetar.

Tropske ribe u Kaliforniji zbog El Ninja

Ribe svih veličina, oblika i boja kreću se prema severu, kroz tople struje El ninja od meksičkih voda do Tihog okeana uz kalifornijsku obalu.

Protesti širom sveta pred samit u Parizu

Mirne demonstracije u srcu glavnog grada Francuske pretvorile se u nemire, a policija je na neke od učesnika bacila suzavac i privela više od 200 ljudi....