Dostupni linkovi

Regionalna konferencija: Za izbjeglice prikupljeno preko 260 miliona eura


Učesnici regionalne konferencije u Sarajevu
Učesnici regionalne konferencije u Sarajevu
Na donatorskoj konferenciji "Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene lica", koja je organizovana u Sarajevu, u utorak je formalno obezbijeđeno preko 260 miliona eura. Zemlje regije dobile su obećanja za dodatnih 40 milona eura. Tako bi se sa ukupno 300 miliona eura trebalo početi sa rješavanjem pitanja krova nad glavom za više od 74 hiljade ljudi u regiji.

Za realizaciju cijelog projekta potrebno je skoro 600 miliona eura. Najveći donator biće Evropska unija koja se u utorak obavezala da će za ovaj projekat obezbijediti 230 miliona eura, u narednih pet godina.

Međunarodnim donatorima je predstavljen zajednički regionalni program, kojim je predviđeno stambeno zbrinjavanje oko 27 hiljada domaćinstava, odnosno 74 hiljade osoba za šta je potrebno obezbijediti 583 miliona eura.

Riječ je o zajedničkom projektu Programa povratka u četiri partnerske zemlje - BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.
Štefan File na donatorskoj konferenciji u Sarajevu
Štefan File na donatorskoj konferenciji u Sarajevu

Donatorska konferenija predstavlja jasan znak da region želi da ostavi prošlost iza sebe, i da se ka budućnosti kreće kao dobar evropski susjed, kaže evropski komesar za proširenje Štefan File. Zajednički program stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih, koji su pripremile BIH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora primjer je veoma dobre saradnje i predanosti četiri zemlje regije, dodaje File, uz poruku da je Evropska unija spremna da pomogne.

"Bilo mi je veliko zadovoljstvo, da sam mogao da obznanim činjenicu da će EU u narednih pet godina pružiti 230 miliona eura kao finansijsku podršku ovom programu. Kada govorimo o ukupnom iznosu koji je tražen od međunarodnih donatora, ova pomoć EU će biti otprilike pola od ukupnih sredstava", kazao je File.

Konferenciju je zvanično otvorio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Podsjetio je da je cilj programa, koji su pripremile BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, stvoriti trajna i cjelovita rješenja za izbjegle i raseljene i to za 27 hiljada porodica u državama u regiji. Za njegovu realizaciju potrebno je 583 miliona eura. Od tog iznosa zemlje u regiji osiguravaju 82,3 miliona eura.

"Nedostaje iznos od 500 miliona eura za koji se nadamo da ćemo ga osigurati na današnjoj konferenciji. Pozivam vas da danas učinimo još jedan napor i konačno riješimo problem izbjeglih i raseljenih u regiji", kazao je Bevanda.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija naveo je da su vlade četiri države definisale glavne pravce aktivnosti u rješavanju problema izbjeglih i raseljenih, te da se nađe pravedno rješenje za ove ljude.

"Pravedno koliko god je to moguće, jer se ovdje ne može govoriti o pravdi koja je potrebna", objasnio je Lagumdžija.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen poručio je da mir i stabinost Zapadnog Balkana direktno zavisi od rješavanja pitanja izbjeglih i raseljenih.

"Ova konferencija je izazov za sve nas. Konačna rješenja moguća su samo ukoliko nas podržite, a program četiri partnerske države realan je i izvodljiv", dodao je Roćen.

Regija je, riječi su ministrice vanjskih posova Hrvatske Vesne Pusić, odlučila uzeti u svoje ruke jedno teško i komplikovano pitanje i sama ga riješiti.

"Važno je prikupiti sredstva da bi se stekao osjećaj pomaka na novu stepenicu, a ovaj program je važan i zato što otvara mogućnost za neke drugačije odnose i status u budućnosti regije", rekla je Pusić obraćajući se učesnicima konferencije.

Regionalni program, koji je prihvaćen prošle godine u Beogradu, predstavlja krunu zajedničkih napora četiri države u cilju pronalaženja primjenjljivih rješenja, prije svega što se tiče stambenog zbrinjavanja najranjivije populacije u regiji.
XS
SM
MD
LG