Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 22:00 CET

  Crna Gora

  Regionalni skup: Prebaciti fokus sa politike na energiju

  Ilustracija
  Ilustracija
  I danas, poslije više od dvije decenije od početka rata na prostorima bivše Jugoslavije politika više razdvaja nego što spaja narode koji žive na tom prostoru, smatraju predstavnici škola političkih studija u zemljama regiona. Tako će biti sve dok ne shvatimo da je ekonomski interes ono što bi trebalo da nas povezuje u budućnosti kao i da je najbolji način da Balkan ekonomski oživi, iskorištavanje i održivost njegovih orgomnih energetskih potencijala.

  No, kako kažu sagovornici i tu je politika umiješala svoje prste.

  "Hidroenergija, tu su rijeke koje spajaju jednu i drugu i treću zemlju, dijelimo isti vazduh, vjetar i slične stvari, koje nas tjeraju na to da efikasnije radimo i funkcionišemo".

  Te riječi Saše Risovića, predstavnik škole za političke studije SE u BiH ukazuju na neke od velikih obnovljivih energetskih potencijala koje posjeduju sve zemlje regiona i zahvaljujući kojim bi mogle unaprijediti svoje ekonomije, dijelom uništene ratom sa početka 90-tih i pogođene globalnom ekonomskom krizom.
  Lim, foto: MazblnLim, foto: Mazbln
  x
  Lim, foto: Mazbln
  Lim, foto: Mazbln

  Energija je kapital, kapital je novac, a gdje ima novca tu se po pravilu umiješa i politika.

  Nedavno su u crnogorskoj javnosti glavna tema bili planovi Republike Srpske i Srbije da na granici sa Crnom Gorom grade HE o čemu, međutim nijesu obavijestili nadležne u Podgorici.  

  Tako su umjesto da su se prethodno sreli i pregovarali o mogućim rizicima po prirodu i stanovnike tih područja od gradnje tih postrojenja, predstavnici tih država i enetiteta vodili su preko medija polemiku koja se gotovo pretvorila u političko prepucavanje.

  "Moramo reći da se svi ti političari koji te teme tako predstavljaju, kao incidente, oni se ne ponašaju odgovorno i to rade svi političari i sa ove sa one strane granice. Neke slilčne situacije bile su i kada je Albanija prezentovala ideju da gradi nukelarnu centralu, takav je i odnos Srbije i Crne Gore kada je gradnja hidro postrojenja u pitanju. To je nešto što je prosto nastavak one politike koja je bila 90-tih godina. Moramo reći da i dalje na svim niovima i u svim državama imamo iste ljude koji su 90-tih razmišljali kako su razmišljali. Politika jeste ta koja definitivno utiče na sve, još uvijek", kaže Boris Raonić iz crnogorske Škole demokratije.

  Hrvatska lider u regiji

  Njegov kolega iz BiH Saša Risović tvrdi da se na nivou državnih politika u zemljama regije malo toga promijenilo ali ga raduje kako građani ti koji su se bolje povezali u prethodnih nekoliko godina.

  "Čini mi se da politika mnogo razdvaja, a da su ljudi u svom opštem svojstvu slobodnog čovjeka mnogo više unaprijedili međuregionalne odnose i oni su ti na koje treba i političari da se ugledaju u kreiranju svih budućih politika razvoja", ističe Risović.

  Dok se Crna Gora, Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska i Srbija prepucavaju oko pitanja energije i to pretjerano uzdižu na nivo političkog pitanja, Hrvatska je znatno odmakla u pogledu proizvodnje ali i u pogledu iskorištavanja i uštede obnovljivih izvora  energije, kaže nam Slavica Robić iz organizacije koja se bavi odživim razvojem.

  "Bez sumnje da je Hrvatska trenutno lider u regiji što se tiče i energetske učinkovitosti i pitanja održivosti. Ja bih rekla da nas je u velikom dijelu pritisla EU, zato što je jedan od ključnih dijelova proces pristupanja usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom. Dakle, to je potpuna harmonizacija legislative iz svih područja pa tako i iz područja energetike", ocjenjuje Robić.

  Energija jeste šansa za zemlje regije, za njihovo povezivanje i snažniji privredni rast, ali osim što treba da naučimo kako da efikasnije proizvodimo energiju, prethodno moramo da naučimo i kako da je štedimo. Svojevrsnu lekciju na tu temu održao je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pijus Fišer.

  "Ja sam molio danas mog računovođu da mi kaže koliko ambasada plaća, po kilovat satu. Rekao mi je da plaćamo 4, 7 centi po kilovatu na dan i 2 zarez i nešto eura za noćnu potrošnju. To znači da su nam računi za struju prilično visoki. Izolacija na prozorima i oprema koju koristimo generalno ne zadovoljavaju standarde koje imamo recimo u Njemačkoj. Postoji ogromni potencijal za uštedu energije i uštedu novca", naveo je Fišer.

  Predrag Tomović

  predragt+rfe.co.me

  Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.