Dostupni linkovi

Region i svet: Dogovor Beograda i Prištine odlična vest


Ilustracija
Ilustracija
Zvaničnici Hrvatske i Crne Gore, kao i SAD i EU, pozdravili su dogovore o regionalnom predstavljanju Kosova i o primeni sporazuma o zajedničkom upravljanju granicom koje su Priština i Beograd postigli u petak u Briselu.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar pozdravio je sporazum i pohvalio kosovsku vladu.

„Evropska unija čvrsto veruje da je ovaj sporazum dobar za Kosovo, za njegov napredak i njegovu evropsku budućnost. Pohvaljujem političke lidere Kosova za ovaj zreli korak koji će približiti Kosovo EU. Kada se lider suoči sa teškim pitanjem uvek je lako biti protiv ili jednostavno odložiti odluku.
Potrebni su prava hrabrost i državništvo da bi se prešlo preko čisto stranačke politike u interesu naroda i budućnosti Kosova. To je nešto što zaslužuje priznanje“, izjavio je Žbogar u saopštenju za medije čestitajući lično premijeru Kosova Hašimu Tačiju.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je u subotu da dogovorom u Briselu Srbija nije priznala Kosovo, niti će to ikada učiniti.
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar

"U potpunosti su očuvani suverenitet i Ustav Srbije. Rezolucija 1244 (Saveta bezbednosti UN) dobila je još jednu međunarodnu potvrdu i osnažena je na međunarodnoj sceni. Postigli smo dobar rezultat za Srbiju i sačuvali smo Rezoluciju 1244", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu, dok je šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila u petak novinarima u Briselu da će Kosovo od sada biti predstavljano jednako kao i druge države u regionu.

"Kosovo će od sada biti predstavljano jednako kao i sve države u regionu i, što je najvažnije, moći će samo da potpisuje sporazume, tako da za UNMIK-om više nema potrebe".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je u subotu da je sporazum postignut u Briselu podsticaj evropskim integracijama svih zemalja u regiji, saopštila je Kancelarija hrvatskog predsednika.

"Spremnost na kompromis uslov je mira, stabilnosti, razvoja i napretka. Republika Hrvatska vidi evropsku budućnost cele regije i kao vlastiti interes. Hrvatska jeste i biće partner svim zemljama u regiji na njihovom evropskom putu, za dobro i u korist i regije i Evropske unije", stoji u saopštenju.

I ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen u subotu se složio da je dogovor značajan je podsticaj za sve zemlje zapadnog Balkana na putu evrointegracija.

"Crna Gora pozdravlja dogovor Beograda i Prištine. To je odlična vest, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za njihove susede", rekao je Roćen agenciji Mina.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je u petak da je "ovo važan korak za Kosovo" i izrazila nadu da će postignuti sporazumi otvoriti vrata evropskoj kandidaturi Srbije.

Klinton je u razgovoru za "Glas Amerike" na albanskom jeziku kazala da je odluka prištinskih vlasti da pristanu na dogovor sa Beogradom o predstavljanju u regionalnim organizacijama "veoma pametna i hrabra".

"Ja sam optimista u vezi sa napretkom koji je Kosovo napravilo, i zadovoljna sam što će ova važna politička odluka približiti Kosovo evropskim integracijama. Ohrabrujem narod Kosova da stane iza ovakve odluke i podrže postignuti napredak", rekla je Klinton.

Ona je ocenila da će se povećati broj zemalja koje će priznati nezavisnost Kosova.

"Mislim da će ovo pomoći da se uveća broj onih država koje priznaju Republiku Kosovo jer će time biti uklonjeni izgovori da nema napretka u odnosima između Kosova i Srbije", ocenila je ona.

Vestervele: Korak u pravom smeru

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele u petak je ocenio da je dogovor dve strane veliki korak u pravom smeru.

''To je veliki korak u pravom smeru - u smeru ka mirnom i stabilnom regionu, ka više regionalnog partnerstva, ali takođe i ka evropskoj perspektivi obe države'', rekao je Vestervele.
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Vestervele je izrazio očekivanja da će i Beograd i Priština potvrditi rezultate dogovora, što bi, prema njegovim rečima, predstavljalo važnu smernicu za odlučivanje o kandidaturi Srbije za EU sledeće sedmice u Briselu.

Evropski diplomata Miroslav Lajčak izjavio je u petak da je za EU bitan napredak u dijalogu, da neće biti novih uslova za Srbiju na putu evropintegracije, ali rekao je i da o kandidaturi "odluka treba da se donese glasovima svih 27 država članica EU".

On je kazao da su uslovi poznati, a da je princip regionalne saradnje jedan od ključnih pricipa evropske integracije.

"Srbija je mnogo napredovala, očekuje status kandidata. Kosovo ima interes da uđe u taj proces. Srbija ne treba da bude opterećena time kakav je odnos EU prema Kosovu, jer Srbija zna tačno šta treba da uradi", kazao je Lajčak.

Odmah nakon postizanja sporazuma u petak reagovali su šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File ocenom da su dogovori "veliki korak unapred" i da su važni "ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za stabilnost celog regiona i EU".

Čelnici Kosova i Srbije zadovoljni

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sporazum je u petak takođe ocenila pozitivno, pozitivno i pozvala sve institucije, političke stranke i građane Kosova da ga podrže, kao i ceo proces dijaloga

“Budućnost Republike Kosova je u evroatlanskim integracijama, kao članica EU i NATO-a. Put integracije je aspiracija svih građana Kosova, bez razlika, i bez druge alternative. Postignuti sporazumi pomažu ovaj proces i osiguravaju ravnopravno predstavljanje kao suverena država u regionalnim i međunarodnim organizacijama i mehanizmima”, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Hashim Thaci takođe je sporazume okarakterisao kao izuzetno važne.

"Dok je sporazum iz Rambujea Kosovu doneo slobodu, sporazum predsednika Ahtisarija nezavisnost, današnji sporazum Kosovu donosi evropske integracije i čini Kosovo evropskom zemljom", kazao je Tači.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da sporazum znači da Kosovo na regionalnim forumima neće biti prisutno kao nezavisna država.

"Postignutim dogovorom politika 'i Evropa i Kosovo' koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate", naglasio je Tadić.

Prema sporazumu, predstavnici Kosova biće predstavljeni tablom na kojoj će pisati: Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedeno ”Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB UN i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”.
XS
SM
MD
LG