Dostupni linkovi

Regija uz veselje i proslave ulazi u Novu godinu


Šoping groznica vlada u Srbiji i pred doček 2013. godine. Trgovci kao i uoči svakog velikog praznika nude sve, „od igle do lokomotive“, ali ipak nema velikog prometa kao ranije. Ove godine uglavnom se kupuju hrana i sitni pokloni, dok luksuza ima sve manje.
Veliki tržni centri u Beogradu ukrašeni jelkama i blještavim lampionima prepuni su građana iz cele Srbije i pred ovo novogodišnje slavlje. Opširnije u tekstu Novogodišnja groznica u Srbiji.

U BiH u odnosu na prošlu godinu smanjen je i interes bh. građana za aranžmane turističkih agencija za doček Nove godine.

Bh. prestolnica, kao i prethodnih godina, dočekuje Novu godinu kod Trga Djece Sarajeva. Zabava kreće od kasnih poslepodnevnih sati uz muziku DJ-ejeva. Centralni program započinje pesmama domaćih bendova: Regina, Skroz, Zoster, Atentat i The Blavorsi. Detalji u prilogu Doček na otvorenom, u kafićima ili inostranstvu.

Tačno u podne u centru Banjaluke je proslavljena dječija Nova godina. Ocjenjujući godinu na izmaku, Banjalučani su nezadovoljni jer, kako kažu, ova godina je bila teška te iz tog razloga nemaju šta ni da slave.

Analitičari kažu kako vrhunac ekonomske krize čini da u Mostaru novogodišnja atmosfera nije ni izbliza kao nekad, a građani Konjica 2012. ocjenjuju kao veoma lošu.

Ekonomska kriza svakako je jedan od razloga što će čak 67 posto građana Crne Gore Novu godinu dočekati u svojim domovima ili kod prijatelja i rodbine.
Od preostalih 30-ak posto najveći deo “najluđu noć” dočekuje u Budvi - jednom od retkih gradova koji organizuje doček na otvorenom.
Jedan mali procenat, onih sa dubljim džepom, otputovao je na neku od egzotičnih i dalekih destinacija poput Dubaija, Kube, Las Vegasa. Više u tekstu Crna Gora skromno ulazi u 2013.

U Hrvatskoj Novu godinu, prema medijskim anketama, čak 74 posto građana dočekuje kod kuće, 10 posto u klubovima i 8 posto izvan Hrvatske.
Svi gradovi tradicionalno već organizuju dočeke na otvorenom, atraktivna je i Jadranska obala, no ovogodišnja hit destinacija, posebno među mladima je - Beograd. Opširnije u prilogu Za najluđu noć u Beograd i Sarajevo.
Za razliku od prošlih godina kada je opština Prištine organizovala koncert povodom Nove godine, ove godine koncerta nema, ali se u toku dana održavaju brojne manifestacije.
U Crvenoj Sali u Omladinskom centru u podne je održan svečani program za decu, dok je na trgu Majke Tereze postavljena bina na kojoj DJ-evi od 12 – 17 časova puštaju muziku, kao i pola sata pre ponoći.
Grad je kao i ranijih godina okićen, a u centru trga je postavljena i novogodišnja jelka, javlja Amra Zejneli.
XS
SM
MD
LG