Dostupni linkovi

Reakcije u BiH: Sve je isto, samo Miloševića nema


Predizborni posteri u Srbiji
Predizborni posteri u Srbiji
Prvi rezultati opštih izbora održanih u Srbiji govore da se ništa bitnije u toj zemlji, pa samim tim ni u odnosima sa BiH neće promijeniti. Ovako zvuče prve reakcije političara u BiH. U Republici Srpskoj očekuju da će, ko god dođe na vlast, poštovati i specijalne veze uspostavljene sa tim entitetom, a u Federaciji kažu da Srbija nema drugog izbora osim evropskog, koji podrazumijeva što bolju saradnju sa susjedima.

Bosanskohercegovački političari ne očekuju velike promjene u odnosima Srbije prema BiH nakon izbora održanih u toj zemlji. Predviđaju takođe da će na vlasti ostati koalicija koja je prethodne četiri godine, na čelu sa Borisom Tadićem, vladala u Srbiji.

Tek u Socijaldemokratskoj partiji BiH kažu da za BiH apsolutno nije bitno ko će u konačnici pobijediti na izborima u Srbiji. Odnos prema BiH biće isti, kaže Mira Ljubijankić iz ove stranke.

„Jer ni jedan i drugi ne vide BiH kao susjednu državu koja se mora uvažavati, vide je kao dio koji oni mogu podržavati, ili je neće ili hoće podržavati, a to je naravno samo njihov lični interes, odnosno interes Srbije - mislim na podršku koju i jedan i drugi daju RS-u. Ja sam to poželjela, i naravno da bih željela da gospodin Čedomir Jovanović može imati veće rezultate, odnosno da srbijanski narod shvati da ulazak u Evropu traži jedan drugi odnos prema susjednim državama, a traži i jedan drugi odnos prema samima sebi“, smatra Ljubijankić.

Na mogućnost da bi novi srbijanski premijer mogao biti Ivica Dačić iz Socijalističke partije Srbije, Slobodan Popović, takođe iz SDP-a, kaže:

„S obzirom da znamo iz kog političkog miljea dolazi Ivica Dačić, onda je to ustvari ’sve je isto, samo njega nema’. On će malo tu svoju politiku, odnosno onu koju je vodio Slobodan Milošević malo ušminkati, ali on ne može izaći ispod njegovog šinjela. Možda jednog dana - ali u ovoj fazi sigurno ne. I možda je i to razlog što su razmišljanja koja su na fonu Tome Nikolića bila povoljnija za BiH - iako ja mislim da ni jedna ni druga varijanta neće išta bitno promijeniti u odnosu Srbije prema BiH.“

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić vjeruje da će nakon konačnih izbornih rezultata biti preslikano stanje od prethodne četiri godine, i kada je riječ o izboru vlade i izboru predsjednika Srbije.

„Tako da ne očekujem neku izmjenu politike kada je u pitanju BiH. Nadam se da će predsjednik Tadić sada na početku mandata imati više prostora za određene aktivnosti na poboljšanju odnosa sa BiH, koje su uvijek na neki način bile jednim dijelom sputavane i zbog izbornih potreba,“ ocjenjuje Tihić.

Raguž: Stranica konfrontacija iza nas

Borislav Borenović, iz Partije demokratskog progresa, smatra da ko god dobije izbore u Srbiji mora graditi dobre odnose sa BiH, ali dodaje da se moraju poštovati i specijalne veze uspostavljene sa Republikom Srpskom.

„Da se radi prije svega na ekonomskom povezivanju i ekonomskoj saradnji. To je nešto što treba biti ključ uspješne saradnje vlasti i u RS i u BiH, ali isto tako i u Srbiji. Rezultati su očekivani, s tim što je najveće iznenađenje dobar rezultat Socijalističke partije i dosta solidan rezulat Demokratske stranke Srbije kao treće ili četvrte stranke“, naglašava Borenović.
Branislav Borenović
Branislav Borenović

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić sličnog je stava kao i prethodni sagovornici RSE - da rezultati izbora pokazuju da se politika prema BiH neće bitno mijenjati.

Ja ne mislim da će doći do neke promjene u politici Srbije poslije provedenih izbora i konstituisanja vlasti. Čak ne mislim da će doći do promjene kaolicije koja je protekle četiri godine imala Vladu Srbije. Izvjesno je da će sastav koalicije i novi i stari predsjednik Srbije biti isti, tako da to ne može ostaviti neke reperkusije i prozvesti neki zaokret u političkom odnosu prema okruženju, pa prema tome ni prema BiH“, smatra Čavić.

Bez obzira kako će na kraju biti formirana srbijanska Vlada i ko će dobiti predsjedničke izbore, druge mogućnosti do evropske i integrirajuće Srbija nema, vjeruje Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

„I međusobno boljih odnosa između svih zemalja u regiji, pa tako i Srbije i BiH. Naravno, ne očekujem da će stvari ići jednostavno, ali siguran sam da je ta stranica konfrontacija iza nas i vjerujem da će vlada, bez obzira kako bude sastavljena, ići korak dalje u razvijanju novih odnosa, međusobnog uvažavanja, regionalnog pristupa, europskih projekata i europskog puta čitave regije, a tu su, naravno, najvažniji odnosi između BiH i Srbije“, zaključuje Raguž.
XS
SM
MD
LG