Dostupni linkovi

Skoplje: Čestitke Crnoj Gori, nezadovoljstvo zbog odugovlačenja članstva Makedonije


Zastave Makedonije i NATO
Zastave Makedonije i NATO

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov u telefonskom razgovoru sa svojim crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem čestitao je u ime makedonskih građana pozivnicu Crnoj Gori za članstvo u NATO. Kao zemlja iz regiona, mi se radujemo svakom uspehu svake zemlje, zato što uspeh svake pojedinačne zemlje doprinosi stabilnosti i sigurnosti čitavog regiona, rekao je Ivanov.

I makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki je pozdravio odluku za pozivnicu Crnoj Gori za članstvo u NATO, jer se radi o prijateljskoj zemlji iz našeg regiona. Članstvo u Alijansi bilo koje zemlje iz našeg regiona može imati samo pozitivni uticaj na celokupnu stabilnost i bezbednost regiona, uključujući i Makedoniju, dodao je on.

„Mi ostajemo pri našem zalaganju za članstvo Republike Makedonije, nešto što je odavno zasluženo, bar od 2008. godine, kada je to i formalno konstatovano. Da nije bilo nametnutog spora o imenu zemlje, Makedonija bi već realizovala članstvo.“

Ministar odbrane Zoran Jolevski je takođe čestitao Crnoj Gori i izrazio je uverenje da će i poziv Makedoniji doći uskoro, na čemu se, kao što je istakao, intenzivno radi. On je dodao da je parlament dan ranije, u utorak, 1. decembra, doneo odluku o novoj rotaciji pripadnika makedonske armije u mirovnoj misiji u Avganistanu, čime, kao što je rekao, pokazujemo da smo kompletno posvećeni ovom procesu.

Sa druge strane, univerzitetski profesor Mersel Biljali kaže da bi Makedonija odavno postala članica NATO-a i EU, ali da je vladajuća struktura namerno prekinula taj proces da bi vladala neograničeno.

“Demagogija VMRO DPMNE i Demokratske unije za integraciju da hoćemo u NATO i EU, je prazna i apsolutno nema veze sa realnošću. Radi se suprotno, van tih principa. Na žalost i mi kao građani imamo odgovornost, zato što tolerišemo tu politiku. Ja ne okrivljujem mnogo političare, koliko gradjane, zato što su toliko indiferentni. I praktično ostajemo crna rupa ili pusto ostrvo, koga masovno napuštaju njegovi gradjani.”

Makedonija je na Samitu u Bukureštu 2008. godine bila pred vratima NATO, ali zemlja nije dobila pozivnicu od Alijanse zbog problema sa Grčkom oko imena. Sada, smatraju analitičari, Makedonija ima dva uslova - jedan je da nadje kompromisno rešenje sa Grčkom, a drugi je sprovođenje dogovora koje su postigle političke partije u junu i julu

XS
SM
MD
LG