Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 08:44 CET

  Kosovo

  Reakcije u Prištini: Srbija platformom meri puls javnosti

  Zastave Srbije u Mitrovici
  Zastave Srbije u Mitrovici
  U Prištini veruju da platforma Srbije o Kosovu koju su objavili srpski mediji, predstavlja test za javnost.

  Dok predstavnici kosovskih institucija ne žele da komentarišu ovaj plan s obzirom da nije zvanično objavljen, poznavaoci političkih prilika ocenjuju da se radi o zahtevima Srbije koji postoje već duže vreme.

  Ilir Deda iz Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj ocenjuje da je sada došlo do ozvaničenja stava Beograda o kosovskoj realnosti.

  “Ovo više izgleda kao testiranje srpske javnosti o želji Beograda za specijalni status severa, tj. stvaranje entiteta unutar Kosova. To je Srbija nezvanično tražila duže vreme, a sada je došlo i do ozvaničenja stava Beograda koji ne bi priznao Kosovo. ali bi na neki način priznao realnost, i zbog toga želi da cena ove političke promene bude sever Kosova“, kaže Deda.

  Kosovski analitičar Halil Matoshi ističe da je lansiranje teza o formiranju srpskog entiteta predstavlja napor srpske politike za proglašenjem entiteta poput Republike Srpske na severu Kosova.  

  „Objektivno, ne verujem da bi srpska vlada, u ovoj fazi razgovora sa EU o svom statusu, otišla toliko daleko i da bi ugrozila mir u regionu, granice Balkana koje su zaključene 1999. Ovo je merenje pulsa srpske javnosti, ali i političkih zvaničnika od strane ultrancionalističkih krugova i ova najava dokazuje da će zahtevi Srba sa kosova i srpskih nacionalista biti u porastu i da će tražiti jednu autonomiju za Srbe na severu“, kaže Matoshi.

  Kosovski Srbi protiv platforme

  Protiv ovakve platforme izjasnili su se Srbi i severno i južno od Ibra.

  Jedan od lidera Srba sa severa Kosova, Marko Jakšić, u izjavi za RSE navodi da je platforma Srbije o Kosovu neprihvatljiva jer je to plan za predaju Kosova, a ne odbranu.
  Marko JakšićMarko Jakšić
  x
  Marko Jakšić
  Marko Jakšić

  „U suštini to je za mene plan kapitulacije Srbije, a on se svodi na to da plan i nije pisao predsednik Srbije već zemlje Kvinta. Nema neke velike razlika između ovog što predstavlja Nikolić, onoga što je ranije pričao Tadić i onoga što je u Ahtisarijevom planu. Ja garantujem ili predpostavljam da najveći deo Srba neće prihvatiti jednu takvu platformu, jer to znači good bye ili adios, državo Srbijo“, kaže Jakšić.

  Jedan od političara iz Gračanice, Ranđel Nojkić kaže da ova platforma Srbije o Kosovu koju prenose mediji zapravo kuca na otvorena vrata i da su male verovatnoće da će ona kao takva proći.

  „Ahtisarijevim planom je zapravo predviđena mogućnost da se opštine sa srpskom većinom ujedine i imaju jednu celinu. Ovo je zapravo korak unazad, zapravo pokušava se da se dobije autonomija samo za severni deo, što znači da Beograd na izvestan način diže ruke od Srba južno od reke Ibar. U tom smislu mislim da platforma nije prihvatljiva za Srbe. Mislim da su u pitanju unutrašnji ciljevi da se podmiri javnost, da se zadovolji formulacija Ustava Srbije kada je u pitanju Kosovo“, kaže Nojkić.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Dr Doolitle
  18.12.2012 20:20
  Od kosovskih Srba, tkz Srba iz Crne Gore kao i BiH pravoslavaca... svi su se umorili - i Srbija i Evropska Unija i USA. Ako se ovako nastavi -Srbija ce morati "lazni brak" sa njima da raskine da ne bi i sama upala u zivo blato -koje je sleduje ako nastavi sa njima da u istu-rastimanu tamburu svira.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  18.12.2012 23:00
  Dr Doolitle,
  djelimično se slažem s tobom u onom dijelu da se je EU umrila.
  Iako nema zvaničnih reagovanja iz EU, pomalo me zbunjuje izjava Jelka Kacina, zaduženog ispred EU za balkansko područje, da podupire Daćićevu izjavu da ćee zahtijevati jednak status Sjevera Kosova kojeg ima entitet r.s u BiH.
  Bit će interesantno sačekat nove razgovore i službene zahtjeve Srbije na tim razgovorima u Briselu, kao i reakcije EU.
  Ipak smatram da u EU ima i pametnih političara i da se nešto tako neće dogodit (mislim na novi entitet na Kosovu), jer poznavajući mentalitet Balkana stvar se može izrodit do tog nivoa da se 4-5 mjesnih zajednica "sjeti" da zahtijeva entitet.
  Nekome se moje razmišljanje može činiti suludim, a zar nismo već zaglibili u suludost?

  Ime: Burim Bardhdrini Grad: D
  18.12.2012 19:07
  S ozirom da je Srbija Kosovo okovao u svoj ustav kao Jezusa u krst,ima pravo da vara svoj živalj stvaranjem državica na svojoj teritoriju.Ona se izigrava dok nije jače "procurilo" vojođansko,sandžačko i još neko drugo bure.

  Ime: Džemal
  18.12.2012 16:56
  TRAŽITI NE ZNAČI I DOBITI, pogotovo što M.Zajednica ima loše iskustvo sa entitetom zvanim r.s. u BiH.
  Srbija zaboravlja da bi to bila i prava prilika za Albance u Preševskoj dolini da i oni dobiju isti status, jer je Albanaca u Srbiji (a u P.D. su većina) po popisu iz 2002 god. 61.647 ili 0,8% sa približnom teritorijom - ne vjerujem da je toliko Srba ostalo na Kosovu. Ujedno bi bila prilika za Bošnjake u Sandžaku, kao i Vojvođane da svoju autonomiju pretvore u državu.Kako bi se u takvoj situaciji našli i ponašali Vlasi, Rumuni i Bugari još nije poznato.
  Na taj način Srbija sve više tone u vlastitim glupostima, koje bi je mogle dovesti do Pašaluka, a sve u velikoj želji da ostvari san SANU po Velikoj Srbiji ili "srpskim državama".
  Tako je kad se zaboravlja ona narodna;"ko traži veće izgubi i ono iz vreće" ili moderniji tonovi "željeli ste, gledajte".
  Ta moda se, ipak, neće moći opravdat i uklopit u onih trenutnih cca 200 zahtjeva po razdruživanju.Ako nekog dana, kroz kakvih 50 godina puhne drugačiji vjetar, po kojem bi pametni političari ustanovili da je za ekonomsko preživljavanje sadašnja moda najgluplja stvar, mogla bi se očekivati kakva nova "ZAJEDNICA BALKANSKIH ENTITETA".
  Balkan ne može bez te glupe "dinamike"!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.