Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:42 CET

  Bosna i Hercegovina

  Reakcije u BiH: Nikolićeva posjeta političko licemjerstvo

  Zastave Srbije i BiH
  Zastave Srbije i BiH
  Banjaluka je bila prvo odredište prve zvanične posjete srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini. Za mnoge to nije nikakvo iznenađenje s obzirom na činjenicu kako su i dosadašnji zvaničnici iz susjedne države posjećivali uglavnom Banjaluku, a ne glavni grad Sarajevo.

  Kako navodi Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Nikolić može da ode u Banjaluku, jer je posjeta najavljena i u sklopu specijalnih veza Republike Srpske i Srbije, ali:

  „Bolje bi bilo da je došao prvo u Sarajevo. Bolje bi bilo da nije dao neke izjave o Srebrenici. Bolje bi bilo da nije dao neke izjave o Bosni i Hercegovini. To bi bio put za oporavak odnosa između Srbije i BiH nakon svega što je Srbija učinila u BiH. Jedan predsjednik koji bi to imao u vidu i koji bi vodio jednu politiku koja je drugačija od ove koje vodi sad i slao drugačije poruke bi bila bolja stvar i za Srbiju i za BiH. Ja se nadam da će gospodin Nikolić promijeniti odnos prema BiH, da će promijeniti svoj vokabular u odnosu na nju i da ćemo graditi neke odnose koji će biti na onome što je trasirao svojedobno predsjednik Tadić“, kaže Izetbegović.

  Izetbegovićev komentar Nikolić je obrazložio time kako ga niko u Sarajevo nije zvao, iako je spreman doći:

  „Tako da ne stoji saradnja između BiH i Srbije. Stoji saradnja između gospodina Izetbegovića i Tomislava Nikolića, ali ja je nisam zaustavio“, rekao je Nikolić.

  Iako ga niko od novinara nije pitao da da komentar na Izetbegovićevu ocjenu Nikolićeve posjete, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, dao je svoj sud:

  „Što se tiče Izetebegovića, on ne predstavlja BiH u ovom slučaju. On je samo puki predstavnik bošnjačkog političkog naroda i ne govori u ime nas, i nije mogao da govori u ime nas, i treba ga tretirati samo kao predstavnika bošnjačkog naroda koji ga je birao“, naveo je Dodik. 

  Sumnja u odnos prema BiH

  Nikolićeva posjeta bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, za bh. analitičare nije nikakva novost.

  Vehid Šehić, kopredsjedavajući Igmanske inicijative, za naš radio kaže kako je prva zvanična posjeta Tomislava Nikolića Banjaluci, a ne Sarajevu, jedna vrsta političkog  licemjerstva, jer, ukoliko želi dobrosusjedske odnose, kako navodi Šehić, Nikolić je prvo trebao posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine. Istovremeno, kaže Šehić, Nikolićeva posjeta bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, može dovesti u sumnju njegov odnos prema državi Bosni i Hercegovini: 

  „Političari u Beogradu zaboravljaju da je RS entitet BiH u kojem ravnopravno žive sva tri naroda, kao i Federacija, pa ne može se o interesu srpskog naroda voditi računa samo o onim koji žive u RS, a ne voditi računa o onim koji žive u Federaciji. To pokazuje i političku nezrelost određenih političkih lidera u Srbiji.“

  Za profesora na Sveučilištu u Mostaru Slavu Kukića, Nikolićeva posjeta Banjaluci, a ne Sarajevu, ukazuje na staru praksu srbijanskih zvaničnika da se na Republiku Srpsku pokušava gledati kao na zaseban državni entitet, nezavisan od Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, ništa drugo se nije ni moglo očekivati od sljedbenika Šešeljeve političke filozofije:

  „To je praksa kojom će oni pokušavati amortizirati frustracije srbijanskog biračkog tijela zbog onoga što se neumitno događa, i što će se dalje događati na Kosovu, kako bi zadržali nadu da svi ratovi još uvijek nisu izgubljeni“, kaže Kukić.

  Na naše pitanje da li bi se bosanskohercegovački politički odnosi relaksirali da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari BiH, kao što je to učinila Hrvatska, Kukić odgovara:

  „Bosna i Hercegovina funkcionira sa Zagrebom i Beogradom po principu spojenih sudova. To drugim riječima znači da jedna vrsta vjetrova iz Beograda i Zagreba stimulira jednu vrstu političke konfiguracije u Bosni i Hercegovini, druga vrsta vjetrova stimulira potpuno drugu konfiguraciju političkih odnosa unutar BiH. Prema tome, eksplicitno naglašavanje iz Beograda i Zagreba da je Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini glavni grad Sarajevo, i da svoju budućnost trebaju tražiti u Sarajevu zajedno sa Bošnjacima i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine, je pozitivna motivacija da se i Dodik i Čović i sva ostala kompanija okrenu ka građenju svoje države sa svima onima koji tu državu mogu graditi. Isto tako, podgrijavanje ambicija velikodržavnih iz Zagreba i Beograda ovdje, sasvim izvjesno, djeluje destruktivno i pothranjuje ambicije da možda još uvijek nije sve završeno.“ 

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Bosnjak Grad: BiH
  30.12.2012 17:35
  Svi su se udaljili od teme ovog panela. Nikolic kao predsjednik Srbije pokazuje da Srbija pada sve nize i nize. Ne bi se cudili da predsjednik Srbije uskoro bude i baba-Mara iz Bajine baste. BiH treba (pogotovo Bosnjacima) ovo da bude primjer da ne slijede put Srbije koja se nalazi izmedju magle i izludele nacionalne shizofrenije.

  Ime: Džemal
  27.12.2012 22:35
  RSE bi nešto zamolio.Ovo nije propagiranje konkurencije, već istinska želja da pojedinci nešto nauče.

  Pojedincima u ovoj diskusiji predlažem da pročitaju tekst iz DNEVNOG AVAZA pod naslovom BOSANSTVO JE ZAMKA ZA BOŠNJAKE I BiH, autora akademika dr.Muhameda Filipovića.

  Tekst/mišljenje se odnosi na Bošnjake, Bosance, Hrvate i Srbe, pa ga svima preporučujem kao prijeko potrebno štivo.
  Odgovor

  Ime: Posteni Bosnjanin
  30.12.2012 17:26
  @Dzemal
  Potpuno ispravno.Drzavotvornost -Bosanac/Hercegovac,nacija -Bosnjak. Moze i Bosnjak-pravoslavac,Bosnjak-katolik...bitno je da su svi oni gradjani Bosne i Hercegovine i ovu zemlju dozivljavaju kao svoju domovinu. Ovdje su nebitni Muhamed Filipovic i dr Ceric,bitna je pripadnost JEDINOJ zemlji Bosni i Hercegovini.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  30.12.2012 21:11
  Moze li i muzicka zelja?

  Jesi li cuo za ustav BiH??
  Ne treba niko "dozivljavat" BiH kao svoju drzavu, vec ponasati se u skladu sa ustavom BiH...to je bitno...volio je ili ne, je sasvim irelevantno pitanje...da objasnim:
  Ko je bolji gradjanin BiH:
  -Onaj kojem su puna usta BiH a ne placa poreze, krade...?
  -Onaj kojeg bas briga bila to BiH ili Uganda, ali redovno placa poreze, doprinose, otvara radna mjesta?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  01.01.2013 18:25
  Zlatko@
  Dragi prijatelju,djaba ti je sljepcu pokazivati,i gluvome govoriti !
  Nije to vise ona Bosna od prije rata ? Masa tog sljama se doselila
  sa svih strana,s koca i konopca ! One prave Sarajlije ne stanuju vise tu,pobjegli su glavom bez obzira,ostavljajuci ove "dosle"da
  kreiraju politiku"srednjeg vijeka"!! Hoce oni svoju drzavicu,pa
  makar ona bila kao fildzan !! Misle da ce oni vladati tim malim
  feudom do"tabuta,"a onda njihovi nasljednici,tj.njihova djeca !
  Nemas pojma koliko mi je drago kada sam daleko od tog i
  takvog Sarajeva.Kada odem tamo,nikoga ne poznajem,nikoga
  prije tu nisam vidjao ! Preuzeli su grad u svakom pogledu,a
  sada kreiraju politiku i na drzavnom nivou. Ti dosljaci i traze da
  se muslimani odreknu odrednice "Bosanac,"da bi nam vratili
  nesto sto je egzistiralo u srednjem vijeku,tj.odrednicu Bosnjak !?
  Neka nam je Bog na pomoci,nama Bosancima...
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla;BiH
  28.12.2012 21:26
  @Dzemal
  Evo ja sam izdvojio koju minutu i mogu ga okarakterisati kao obicno smece...zagovornika bosanjcke minder politike koja ima za cilj stvaranje fildzan drzave gdje ce par familija (begova) imati apsolutnu kontrolu izmedju trebevica i stupske petlje...nesto u "light" verziji imas i sada, a ovi (Ceric, Radoncic, Filipovic...)hoce da stave tacku na to.
  Bosanjci su "vaspostavljeni" opstim dekretom Cerica, Izetbegovica..a bogami i Filipovica...jer zaboravljas da na zadnjem popisu je bilo "Muslimani" a ne bosanjci....

  Filipovic je tipican primjer ignorantskog odnosa prema Bosni i Hercegovini kao drzavi...jer njemu su blizi "BMW Hodza Zukorlic"(koji jedne sedmice moze biti hodza a druge kandidat predsjednika R Srbije) i bosanjci u sandjaku nego Hrvati i Srbi a posebno Ostali u BIH...Ko god ima i malo pameti vidjet ce da ovakav stav "na dugorocno" ce napraviti veliku stetu bosnjacima upravo u BiH.

  Meni licno je ovakav stav je neprijateljski isto kao i secesionisticki planovi od strane srpskih i hrvatskih nacionalista..princiip je isti,sve ostalo su nijanse...
  Odgovor

  Ime: Džemal
  29.12.2012 21:33
  @ ZLATKO,
  ocjenjuje da nisi toliko mlad i da se svega toga sjećaš, a ako to nije istina, onda je istina da čitaš, pa me čudi da nisi bezbroj puta pročitao da nam je to "Musliman" s velikim "M" bilo podmetnuto da nas omalovaže, zavade i naprave manjinom.
  Ne sumnjam da znaš da je musliman oznaka za pripadnost vjeri, a ne ono što su htjeli da načine od nas, poput ovoga št kaže akademik "................da je svaki pravoslavac Srbin i svaki Srbin pravoslavac, kao što je svaki katolik Hrvat i svaki Hrvat katolik".
  Zar nisu htjeli da naprave dvije nacije u BH sa jenom manjinom, pa da BH lakše podijele.Kao što vidiš podjela BH je davno počela, a eralizacija ideje stupila devedesetih.
  Ti kao da nisi pročitao što reče akademik M.Filipović, da je ime/identitet Bošnjak I FORMALNO BILO ZABRANJENO od 1906 do 1993 godine.
  Poštujem sva opredjeljena, ali podvale NE, neka se svako izjasni kako hoše, ali me je prvi puta ZABOLJELO kad sam kao srednješkolac bio popisan pa sam se morao opredijelit među "NEOPREDIJELJENE", a Rom je imao svoju naciju - a mi BOŠNJANI /Bošnjaci u knjigama spominjani kada Roma na ovim prostorima nije ni bilo.
  Pobježe mi vrijeme, pa na žalost moram prestat, do neke druge ptilike, možda i u Tuzli.
  Svako dobro ti želim u 2013 !
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  30.12.2012 17:49
  Dzemal@
  O cemu ti covjece pises ? Koji muslimani sa velikim m ?
  Katolik,pravoslavac i musliman su se uvijek pisali malim slovom,a Srbin,Hrvat i Bosanac vazda velikim slovom. U koju skolu si ti isao?
  Toliko si ti toga nadrobio da je za nepovjerovati !
  Pobogu si covjece,ti si po svome imenu musliman,a posto zivis u Bosni,valjda si Bosanac ? Jel' to toliko tesko za"svarit"?
  Odgovor

  Ime: Džemal
  30.12.2012 18:12
  @malo morgen/Skandinavija

  Gospodine dragi, očito je da ti ni prve moje rečenice nisi razumio, a ostalo ti je "viša matematika", kao i veliko "M".
  Hvala ti, al' nemoj se više trudit da mi pišeš. S Bogom!
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  30.12.2012 18:47
  Ocigledno su neki ucili "visu matematiku"u Mejtefu ?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  30.12.2012 13:26
  @Dzemal
  Ovo o cemu pricamo trebala bi djeca iz osnovne skole da znaju razliku a ne koliko ko ima godina...PA ko je pitao "bosnjacki" narod da se zove tako (bosnjak), ako vec pricas o poturanju tzv izmisljene nacije "Musliman"?? Zasto nije jednostavno Bosanski...a vjera sa narodom i nije usko vezana...Ja znam 90%bosnjaka koji su ateisti ili jos gore koje i nisu sretni da se svrtsavaju u Bosnjake Cericevom i izetbegovicevim dekretom...eno npr. Vehid Sehic koji cesto komentira na ovim stranicama (iako ime i prezime podsjeca na pripadnost bosanjckom narodu) to odbija i svrstava se u "ostale"...Ma ko kaze da je svaki Srbin pravoslavac...ili Hrvat katolik...obicna laz.
  Samo sve ukupni Bosanski narod moze zastititi bosnu od cjepanja, a ne sami bosnajci...Filipovic i ta bosanjcka struja igraju na vecinu...pogresno!

  Sve najbolje u 2013!!
  Odgovor

  Ime: Bosanac
  29.12.2012 16:30
  Zlatko, tebi u Bh ne valja niko. Dobro, ne valjaju ti Dodik, Covic, Ljubic i drugi,ali tebi nisu dobri ni Lagumdzina, Radoncic, Tihic, a evo vidimo ne valja ti ni akademik Filipovic. Ne znam gdje ti to vidis da ovi stvaraju "fildzan drzavu"?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  29.12.2012 21:56
  @Bosanac, pa zar ne vidis da u istu trubu duvaju pobogu...

  I jos nesto:
  Velika je laz i zabluda koju zele da prodaju "Bosanjcke(lazne bosanske) patriote" i koje kakvi akademici na nekom "sve bosanjckim sjelima"bosnjackom narodu,da prosta vecina moze nesto postici oko nacionalnih interesa Bosne...NE...da je tako da brojcana vecina vlada; "antilope bi bile kraljevi zivotinjskog carstva a ne lav"...isto je i kod ljudi, nema greske (istorija je pokazala), pa razmisli zasto sam protiv gore pomenutih...

  "Fildzan drzava"...sa ovime sto rade i sto govore bosnjacki politicari..ja vidim da stvaraju opet samo razdor kod bosanjaka...sta je dugorocna prognoza:...djelovi BiH koji su isprekidani PC i "trecim" ce se asimilirati (ili ekonomski ili iseljavanjem) kako kojoj granici gravitira...(zato sam i rekao da ostaje krnje sarajevo za begove)

  Ne zaboravi; Zapad podrzava BiH a ne bosnjacku elitu ogrezlu u korupciji, elitizmu i podanistvu.
  Odgovor

  Ime: Bosanac
  30.12.2012 12:50
  Cini mi se da ti Zkatko djelujes pomalo deprimirajuce. Ne smijemo reci i ciniti kao da kod Bosnjaka neme niti jednog dobrog politicara. Znam, dobro znam za neslogu i korupciju. Ali, najgore je rezignirati.
  G. Filipovic je akademik, na izvjestan nacin "otac nacije" i jednostavno receno treba nam misljenje ucenih ljudi.Ne vidim nikoga na vidiku koji bi ga trenutno zamijenuo. Sve mi se cini da je Tihic bio u pravu kada ga je Lagumdija "iztriksao" i izbacio iz vlasti, rekavsi "sad nema ko da brani Bosnu". Zar nije bio u pravu? Zar nije tako, trenutno stvarno nema ko da "brani Bosnu".
  Ne zna se sta smjeraju Radoncij i Lagumdzija, prica o "trecem" je ocigledno u opciji. SDA ce iz ove situacije sigurno nesto nauciti, i ponovo se vratiti na velika vrata i to vac na prvim izborima. Ona je Bosni potrebna zar ne?
  Odgovor

  Ime: hepek Grad: je prodat za fildzan
  31.12.2012 17:24
  Filipovic=otac bosnjacke nacije.
  Cosic=otac srpske nacije.
  Bravo (aplaudirao ni vam da mi nije tastature) daleko ste dogurali.
  Taj filipovic koji je uz aliju i fikreta bio osnivac sda je devedestih ovom klasifikacijom Bosnjastva a odbacivanjem Bosanstva zauvjek aminovao politiku etnicke podjele a i onim Bosancima koji su se borili za gradjansku zemlju odvalio samarcinu. Zato je sada BiH skup torova a ne normalna gradjanska drzava. Na kraju i je treba kriviti lagumdziju njemu je ovakva nepopravljiva politicka drustvena i socioloska mapa kreirana zadnjih 20 godina servirana kao poklon. Covjek je dovoljno pametan ukljucujuci i ostale nemoralne politicare neki od njih i psihopatskih osobina iz druga dva tora da sagleda situaciju i skonta da mu jedino preostaje da ugrabi nesto licne koristi dok ovaj brod nosaju struje i vjetrovi bez ikoga za kormilom. A ti narode i dalje dubi na glavi i djeli se jer strah je mocna sila koja od grupe ljudi pravi ovce a od pojedinaca absolutne vladare.
  Odgovor

  Ime: Bosanac
  30.12.2012 23:22
  @Zlatko, ne pripadam onim komentatorima koji u svega nekoliko povrsnih i trivijalnih recenica nekoga omalovazavaju, samo zbog toga jer misljenje tog drugog ne odgovara njihovom. Moram iskreno priznati da si napisao veoma dobar komentar, sa jakim argumentima,koji daleko odudara od ostalih komentatora. Priznajem da nisam razmisljao u tim relacijama o kojima ti pise,nego sam vise "razocarano zakljucivao" da kod Bosnjaka trenutno nema sposobne partije. Vidjeli smo da je Lagundzija razocarao, a o Radonjcicu malo znamo i na prvi pogled on ne obecava mnogo nego svoju politiku bazira na napadima na SDA. Novih partija nema na vidiku, pa sam tako zakljucio da ce se SDA vratiti ponovo na velika vrata.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  30.12.2012 16:26
  @Bosanac
  Deprimirajuci su (SVI) bosanski (i oni ANTI i oni ZA BiH) politicari, ja samo iznosim svoje vidjenje u konstalaciji onoga sto se desava i onoga sto se prica da ce se desiti...a to je deprimirajuce, zao mi je ali nemam racuna lagati da bi se neko osjecao bolje...

  Ako si ranije citao moje komentare sjetit ces se da sam uvjek zagovarao "protektorat" MZ nad BiH kada se pocne pricati o izborima.
  Bosnjaci, volio ti to ili ne, imaju najgoru politicku elitu u smislu kreiranja nacionalne politike...odnosno generalno je ni nemaju (politiku), prije je amerika bila znatno ukljucena, a od prije nekoliko godina turski premijer i ministar vanjskih poslova skoro da i neidu iz bosne...ili su bosnjacki velikasi kod njih od Bakira (Haris se vec i dobro etablirao tamo), Cerica...sta mislis o cemu pricaju?
  I nije problem, ali ako neko ko za sebe tvrdi da je akademik a tvrdi da "Bosanstvo je zamka za bosanjke"...taj ima ozbiljnih problema sa percepcijom ili da politicki...Bosnjastvo izlazi iz granica Bosne i Hercegovine i postaje regionalno pitanje...i kao takvo je vrednije od drzave BiH...samo sto ce njemu tesko biti objasniti pismenom bosnjackom narodu u BiH da je to tako kao sto kaze, i da je vredinije da se "ovjeri" bosanjastvo kao "narod a i nacija bez drzave" jer ce poceti zbrajati i bosanjke u sandzaku (Srbiji i CG) a i na kosovu...pa bogami i u Turskoj... Pa na osnovu toga traziti BiH nacionalnu drzavu "svih" Bosnjaka, umjesto na mnogo laksi nacin probati sacuvati BiH propagirajuci Bosanstvo (nista ne gubeci od Bosanskog-bosnjackog identiteta) a ne obratno, sto je uvod za jos gore stanje kod bosnjaka u buducnosti...bosnjaci nemaju strateskog partnera koji ce progurati takvu politiku u regionu...a posebno sto sve uzimaju zdravo za gotovo...Dejtonski (pa i vasingtonski) sporazum je tipican primjer kratkovidosti kod bosanjcke elite sa "akademikom" na celu...
  SDA je nesto najgore sto se desilo bosnjacima...dok je Karadzic javno govorio kako ce vas nestati, Aljo je govorio da mirno spavate...pa do dana danasnjeg kada Tihic javno kaze kako ga jedino Dodik nije prevario...pa eto.
  A imaju Bosnjaci itekako zdrave politicke snage...samo nedaju hadzije da se skinu sa serdjade.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  30.12.2012 13:55
  Bosanac@
  Meni pak izgleda da su ti"ocevi nacija"debelo prolupali,pocev od Cosica,pa do "Tunje" !?
  PS.SDA je potrebna Bosni,koliko i lanjski snijeg.Vec si poceo da se provaljivas,a to nije dobro ! Ta tvoja SDA je i dohakala Bosni,u saradnji sa ostalim nacionalistickim strankama. Ti mora da si Sandzaklija ?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  29.12.2012 16:56
  Bosanac@
  Tesko je to gluvome objasniti,a sljepcu pokazati !

  Ime: bozhidar baljkas Grad: planet
  27.12.2012 17:21
  srusili krivoslavci [pravoslavci, katolici, muslimani] drage duse J [vrlo pmemenita zamisao]
  i sve sto je J ostvarila [a ponajvise mir medju narodima] pa ce onda njihove 'vodje' sad njih voditi cemu? pa sto vecoj bijedi, bezvlasti, kradji; vecem neredu, siromastvu.
  a narod dalje suti; podjeljen, zaveden, glup....

  Ime: Ratko Grad: Hamburg
  27.12.2012 15:49
  Ma uvijek isto!
  Niko u Bosni ima pravo da kaze srbima sa kime da se druze, niti ko su i li kojoj nacijonalnost pripadaju.
  Kome nije pravo neka pati. Neka vas pojede mrznja prema srbima.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  27.12.2012 22:42

  Ratko,brate, zar ti vidiš samo jednu mržnju? Preporučujem ti da što prije odeš u očnu ordinaciju, jer to slepilo treba liječit.
  Odgovor

  Ime: Vi. Ko.
  29.12.2012 18:09
  Dzemo, u pravu si. Mrznje ima na svim stranama. Ali, budi iskren, ko prednjaci u mrznji na ovom forumu?
  Odgovor

  Ime: Džemal
  30.12.2012 18:31
  @Vi.Ko,
  odgovorio sam al' RSE nije htio objavi, jer se nisu složili s mojim mišljenjem, pa nema smisla da ponavlja.
  Odgovor

  Ime: Vi.Ko.
  01.01.2013 17:28
  Hvala @Dzemale na odgovoru, mogu naslutiti sadrzaj kad ga RSE nije jtjela objaviti.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  29.12.2012 20:02
  Vi.Ko.
  Prednjace negatori Bosne i Hercegovine . Jos pitanja ?

  Ime: Гојко Grad: Репбулика Српска
  27.12.2012 12:33
  Гос. Vehid који срби у ФБиХ ? Борите се да из пописа избаците "приватна" питања да би сакрили етничко чишћење срба у ФБиХ .
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.12.2012 12:56
  Etnicko ciscenje je nesto sto se mora prvo dokazati na relevantnoj instanci a tek onda govoriti o tome. Mi imamo dokaze, ovjerene na haaskom tribunalu da su vojne i civilne strukture bosanskih srba pocinile etnicko ciscenje i genocid u periodu 1992. - 1995. Sta vi imate osim svojih babskih naklapanja? Trebalo bi uvesti prekrsajne kazne za pojedince koji nekvalificirano i bez ikakvih dokaza govore o etnickom ciscenju pa makar oni bili poslanici u Parlamentu ili predsjednici entiteta. Drzavne strukture BiH nikada nisu sudjelovale ni u kakvom etnickom ciscenju, zato im to nikad nije ni dokazano, a pojedinacni slucajevi se u to naravno ne mogu ubrojiti.
  Odgovor

  Ime: Realista
  27.12.2012 17:30
  @Gojko
  Slabo ste informisani. Nema Srba u BiH. Sve su to bosansko-hercegovacki pravoslavci. Srbi zive u Srbiji a vi zivite u vasoj zemlji Bosni i Hercegovini -zajedno sa ostalim narodima i gradjanima ove medjunarodno priznate drzave. Gospodin Vehid Sehic vam samo pomaze da se u tome bolje orjentisete.
  Odgovor

  Ime: truba Grad: Krajina
  30.12.2012 12:00
  Ne treba da Srbima koji žive davati odrednicu koju ti želiš, a na popisu će se jasno vidjeti koliko ima Srba, a koliko bosansko-hercegovačkih pravoslavaca ma što ta odrednica značila.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 15:57
  Gojcin@
  Gdje si ti nama,strucnjak za magle i opsjene?Odavno te nema,da nam dosoljavas sa svojim blasfemicnim izmisljotinama ! Niko to bolje ne zna od tebe.
  Kazes,etnicko ciscenje Federacije !! Ako je tako,(!)zasto ste mjesecima pozivali svoj narod preko radija i televizije da izlaze iz Sarajeva?Obecavali ste narodu(Krajisnik i Karadzic)izgradnju srpskog Sarajeva,ljepseg,boljeg i veceg !! Ne mozes to poricati Gojcine,imaju video zapisi ,trake.Niste zeljeli zivjeti zajedno sa
  "balijama,"a sada bi ti i tebi slicni, da optuzite te"balije"za etnicko ciscenje !! Valjda,da vi ne budete jedini koji su to cinili?
  Kako te nije sramota da se uopste javljas,dok ti je rs maltene etnicki cista !

  Ime: hamidovic
  27.12.2012 11:03
  Problem Bosne i Hercegovine je globalno ekonomski ko i vecine zemalja u okruzenju i sire,a narod bosanski najvise boli nepravda a ona se ponajvise ogledava u nazivu republika srpska koji je nastao na etnickom ciscenju i genocidu (odlukom mj suda) i njihovi lideri pokusavaju da nadomjeste gubitak Kosova sa pripajanjem tog entiteta Srbiji, nisu uspjeli to ostvariit vojno i sad se "proba" dok medjunarodna zajednica spava ili je preokupirana drugim problemima,tacnije receno "lov u mutnom",na zalost svijet je tacnije SAD su "dale" na poklon rs milosevicu u Dejtonu sa ciljem osnovnim da bude tzv membrana zapadu protiv Islama,to je ranije smisljeno i dogovoreno u "vecim krugovima" i svima je jasna bila poruka NATO snaga kad je Armija Bih krenula u zadnju operaciju vracanja stvari na 92 i svi znamo da je stigao ultimatum iz Wasingtona o automatskom stopiranju borbenih dejstava i od toga dana pa do danas Bosna pati i ima problem i nikad ga nece moci sama rijesiti dok ne dobije medjunarodnu podrsku glavnih cimbenika,tu se srbi i njihovi politicari najmanje pitaju, oni to jako dobro znaju i zato cine to sto cine jer su svjesni da iza njih idalje stoji "globalna mrznja prema muslimanima"sve dok se stvari ne pomaknu u pravcu ka normalizaciji odnosa "vatikan-teheran-tel aviv "bosansko pitanje ce biti ovakvo kakvo je danas "status ni na nebi ni na zemlji" ni ti ce Bosna nestati ni ti ce nastati velika srbija,ostace samo patnja,bol,siromasto.zaostalost.sve drugo je puko nabadanje po raznoraznim forumima ,skupovima i sajtovima .zivjeli.poz iz skandinavije
  Odgovor

  Ime: Köln Grad: .
  27.12.2012 16:23
  @Hamidovicu pozz od Bijeljinca iz Kölna ...svi sve znamo
  samo teba jedna gerila da ovo pomakne sa mrtve tacke sto se tice nas vidimo .....,kako se Nikolici nasladjuju i pljuju u lice ,samo jedna prava elita Gerilaca iz €urope da tu pat poziciju pokrene sa mrtve tacke ...!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  31.12.2012 18:53
  Jedino ako će ti gerilci da gađaju prolaznike lepom literaturom!
  Do sada se uglavnom pokušavalo prangijama, i nije se bog-zna-šta postiglo...

  Ime: AP
  26.12.2012 23:23
  Uvijek kada dvije vlade zasijedaju u Banja Luci ili Beogradu, odmah se dize uzbuna u Sarajevu. Valjda bi svako trebao da zna da je to rezultat specijalnih veza. E sad sto je to samo slikanje i zamajavanje naroda u RSu bez ikakve koristi, to je sad druga stvar. Takva mogucnost je data i Hrvatskoj u odnosu na Federaciju. Hrvatska je odustala od toga, jer kako je neko rekao u Saboru za vrijeme Tudjmana, ne treba nam nikakav "jez u gacama". Sta se je s tim mislilo neka svako sam procijeni. Kada se Federacija preuredi, a znamo da njeno preuredjenje u Americi tece, tad ce mo vidjeti kako ce se Hrvatska ponasati.
  Izetbegovic bi trebao znati, a on to sigurno zna da u BH postoji troclano predsjednistvo i da izjava jednog clana ne znaci nista izuzev ako nije pretsjedavajuci i ne iznosi usaglaseni stav troclanog pretsjednistva. Ovo sto je Izetbegovic izjavio,pa iako dobronamjerno nema nikakvu tezinu.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  27.12.2012 17:18
  AP@
  Jesi ti siguran pajdo u to sto pricas? Kazes,preuredjenje Federacije
  U Americi tece!! Moze biti,ali i ne mora. Ali,ako vec mora i tece,zar mislis nesrecnice da ce te vi u rs-u ostati neokrznuti ?
  Bicete,ne okrznuti,nego ocerupani ako do toga dodje. Onda ce da dodju na tapet one opstine u kojima su pocinjeni najveci zlocini,a u kojima su do rata Bosnjaci bili vecina.Takvih opstina je mnogo. Zato,nemoj da se radujes prerano prekompoziciji Federacije,jer bi vi mogli proci mnogo gore.
  Sto je najgore,niko niti vas,a niti nas nece pitati za dozvolu ?
  Ne znam,ali imam osjecaj da bi mi se taj zakon svidjeo !?
  Zakon...jacega !

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.12.2012 16:30
  Dreka ne donosi nista osim dokaza da muslimani preteduju na nesto sto im ne pripada hoceli se taj narod jednom dozvati pameti i ostaviti gluposti koje im zapad servira ostaje dase vidi a dotle
  gledacemo sve vise gluposti Srbi sa jedne ili druge strane drine su jedan narod i to se nemoze negirati
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  26.12.2012 22:43
  @Anonimus
  Pa i nacionalne manjine:madjari, bugari...pa i albanci imaju i sa jedne i sa druge strane granice prema srbiji pa postuju drzavu Srbiju jel de?
  Sta god je zapad gurao na ustrb velikosrpske politike je i izgurao na kraju...pa ti razmisli ko bi trebao da se dozove pameti.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.12.2012 17:40
  Ja, anonimuse, imam dovoljno ličnog iskustva da mogu da tvrdim da govorite gluposti.

  Srbi iz Srbije it tzv. "Srbi" iz BiH nisu jedan narod.
  Tačnije, ukoliko prihvatimo da jesu, onda su i tzv. "Bošnjaci" takođe deo tog istog naroda (skupa s još gomilom ostalih balkanskih Slovena).
  I po tom pitanju dreka ne donosi baš ništa.

  Uzdravlje!
  Odgovor

  Ime: dejan za milivoja Grad: bg
  28.12.2012 21:48
  Pstovani Milivoje sa svojim pregolemim iskustvom objasnite (ma sta objasnite odrzite predavanje) da srbi ne postoje i da je to sve jedna velika fikcija i laz.Milivoje od genijalnosti do ludila je jedan korak izgleda da ste ga napravili,ili mnogo lepo zivite od denacionalizacije srba A!
  Odgovor

  Ime: P. A.
  27.12.2012 11:37
  Ja, tako je trebalo biti. Ali nije: nazalost, politika se uplela u proces etnogeneze i posto je to radila dovoljno dugo vremena, poremetila ga je. Da je bilo srece kao sto nije, ljudi koji su se zadesili u Bosni i Hercegovini, kroz vrijeme bi postali Bosanci (lose ime jer iskljucuje Hercegovinu, ali to bi se dalo nekako srediti). Da je Bosna bila u miru 100-150 godina tamosnji zitelji bi bili Bosanci sa tri (i vise) razlicite vjere i sa razlicitim porijeklom. Neki porijeklom Srbi, neki porijeklom Hrvati, neki... neka istorija kaze. Ali, Bosanci. E, ali nije bilo mira! Politicari su izmanipulisali 2/3 bosanskohercegovackog zivlja i sada je unistena osnovna pretpostavka (bosanske) etnogeneze, a to je da se covjek osjeca pripadnikom bosanskog naroda. Danas se tamosnji Srbi i Hrvati osjecaju pripadnicima Srbije i Hrvatske tj. tih susjednih naroda i tu sada proces etnogeneze ide jednim nametnutim putem, putem koji je suprotan vecinskim politickim odlukama, ali putem koji ce jednog dana - ako se nastavi - morati da se respektuje (uporedi sa Albancima)
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  26.12.2012 22:58
  Postovani Milivoje
  Ne treba se bojati konstatacije da srbi (Ili hrvati ili bosnjaci) su isti "narod" i sa jedne i sa druge strane granice...problem je takvima kao ovom anonimnom "granica"!! gdje se "nacije" mjenjaju...e to nije isto, a zele da bude...zato uporno (slucajno) mjesaju naciju sa narodom.
  Mi smo takve srece sto imamo takav ustav koji je priznao konstitutivnost naroda koji imaju maticne drzave i cije dokumente vade i koriste...i u redu. Ali opet ne znaci da su priznati i kao "nacija" sto je de facto i priznanje da je BiH samo ime na geografskoj karti koje je podjeljeno izmedju okolnih drzava i autonomnom jedinicom gdje se smatraju bosancima pa je to u cjelini gledano neka tampon (prelazna zona) izmedju srbije i hrvatske.
  Odgovor

  Ime: Dante
  26.12.2012 17:15
  @Anonimni pastir
  Vecinski narod u Srbiji naziva sebe - Srbima. U Bosni i Hercegovini nema Srba nego su u pitanju BiH - pravoslavci koji sa Srbima u Srbiji imaju veze koliko i sa Bugarima ili onima u Makedoniji. Bosnjaci nemaju rezervne domovine i Bosna i Hercegovina im je i maticna i rezervna domovina.
  Odgovor

  Ime: AP
  26.12.2012 22:54
  Dobro, ako je tako neka se Bosnjaci na skorom popisu izjasne Bosancima, a kako ce se "pravoslavci" izjasniti to ces vidjeti, to ne zavisi sigurno od tebe.
  Odgovor

  Ime: Dante
  27.12.2012 17:36
  AP - Anonimni posjetilac
  U Bosni i Hercegovini zive autohton narod Bosnjaci, BiH -pravoslavci i BiH -katolici. I naravno ostali narodi i gradjani ove medjunarodno priznate drzave.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  28.12.2012 13:40
  Dante@
  Ima jedna "sitnica"prijatelju,koju treba malo korigovati.
  Naime,U BiH zive muslimani,pravoslavci,katolici i ostale manjine.
  Svi bi oni trebali da budu Bosanci i Hercegovci,ali nisu ! Zasto ?
  Zato sto to nacionalisti sa sve tri strane ne zele !?
  Katolici hoce da budu Hrvati,bilo gdje da se nalaze,bez obzira
  sto je to nakaradno.Pravoslavci pogotovo zele da su Srbi,bilo
  gdje da se nalaze!! E,onda stupaju na scenu nasi ublehasi i
  izmisljaju naciju Bosnjake,valjda da bi parirali nacionalistima iz
  druga dva naroda !?
  Eto prijatelju Dante,zato mi imamo nakaradnu situaciju u Bosni,
  i zato ni jedna strana (nacionalisti) ne voli da ga se zove onako
  kako i prilici,Bosancem ! Takva odrednica jednostavno receno,
  ne stanuje!!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  30.12.2012 18:02
  prava si truba@
  Mogu li ja iz Bosne,a sa bugarskim drzavljanstvom,biti Bosanac u toj Bugarskoj ?
  Odgovor

  Ime: truba Grad: Krajina
  30.12.2012 12:03
  Ja sam pravoslavac i Bugarin moram li i ja po tvom biti BiH pravoslavac
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  28.12.2012 21:07
  Dzemal@
  Dragi prijatelju,nemam ja sta da se presabiram.Sabran sam i znam sta govorim. Meni ne treba nikakav Esad Zgodic ili Muhamed Filipovic,pa da mi kazu sta sam,i ko sam. Ja to znam i bez njih.
  Prvo,ko ti je taj Zgodic,nikad cuo za njega? Drugo,sta bi to M.Filipovic mogao da mi posavjetuje? Da se odreknem odrednice
  Bosanac? To mogu traziti samo izlapjeli akademici,a ne bistri umovi. Ja ne namjeravam da se odreknem te odrednice,a ko hoce,bujrum ! U cijelom svom zivotu nikada nisam bio Bosnjak,ali
  musliman(od oca)jesam.I sta sad? Dodje SDA na vlast i odluci da se ja od "sutra" predstavljam kao Bosnjak !? Da mi to odlucuju A.Izetbegovic,Tihic i ostala bulumenta kvazipoliticara koja je urnisala drzavu ? Neka hvala,sam cu da odlucim,davno sam postao punoljetan.
  PS.Zar ti Dzemale ne bi mogao biti ono sto si bio do pred rat,
  musliman-Bosanac? Sta toj odrednici fali? Jel' ti to"Tunjo" treba
  reci sta si po nacionalnosti,a sta po narodnosti ?
  Izaberite ga na sljedecim izborima za predsjednika,kad vam je tako dobar !
  Odgovor

  Ime: Džemal
  28.12.2012 15:48
  JAŠARE,
  citiram tvoju misao: "E, onda stupaju na scenu naši ublehaši i izmišljaju naciju Bošnjake..............................."!
  Zaista bi bilo neukusno da ti ja citira navode iz članka kojeg sam mnogima iz ove diskusije predlagao juče da pročitaju šta o Bošnjacima misle gosp.Esad Zgodić i akademik prof.dr.Muhamed Filipović , koji su u tom pogledu autoriteti za nas obojicu.
  Ako je tvoje mišljenje o identitetu Bošnjak zaista tako kao što si naipisao i ja ga citirao, onda mislim, da su za tebe posebno autoriteti plus, pa ti preporučujem da pročitaš pomenuti članak - BOSANSTVO JE ZAMKA ZA BOŠNJAKE I ZA BIH, jer jedan kaže da je Bošnjaštvo utemeljeno 1832 god, a drugi da je zabranjeno od 1906 do 1993, da ne spominjem onaj Srednjevjekovni naziv BOBRI BOŠNJANIN.
  Presaberi se Jašare!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 08:40
  AP@
  Zovi se ti kako hoces,mozes i loncem,ali si Bosanac koji zivi u Bosni. Tu cinjenicu nikada necete izbrisati.
  Odgovor

  Ime: Bosanac
  29.12.2012 16:37
  Ti si vec nekoliko puta rekao da si polu Svedjanin, a sad bi da to porices.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  29.12.2012 17:03
  Bosanac@
  U kojem si to komentaru procitao,majke ti ? Samo sam rekao da mi je majka Svedjanka,a da sam Svedjanin ili polu-Svedjanin,nikada.
  Sta lupas,jadan ?
  U svakom komentaru isticem da sam Bosanac,(rodjen na Kosevu) a ti me "prekrsti" ! Glupo bi bilo da s tobom o tome polemisem.
  Haj' vozdra !
  Odgovor

  Ime: zina ciceklic Grad: sarajevo
  26.12.2012 19:26
  Habzburški namjesnik Benjamin fon Kalaj je nastojao da izgradi bosanski identitet, koji će biti prihvatljiv za sve, i to nazvao "bošnjaštvom", tada su Srbi i Hrvati prestali da budu Bosanci određene vjere, nego se izjašnjavaju Srbima i Hrvatima.
  Odgovor

  Ime: @za dantea
  26.12.2012 19:13
  Srbi u Republici Srpskoj i Republici Srbiji vrlo dobro znaju ko su i sta su im koreni. Nikakav Dante niti bilo kakav predstavnik pakla nemoze se vise izivljavati na imenu Srba. Ne postoji pravoslavni Bosanci, to je govor mrznje i diskriminacije. Sto vise potencirate uvredljive termine to cete biti dalji od Republike Srpske i srpskog naroda. Mi pamtimo.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.12.2012 23:18
  Liebe Anonimus, zašto za promenu ne pročitate nešto, npr. Načertanije, Ilije Garašanina, pa se uputite u temu?

  Vi niti znate nešto da biste mogli da pamtite, niti želite da pamtite ono što biste mogli iz sopstvenog iskustva.
  Od Vas samo prazne reči i navijačka naglabanja...
  Odgovor

  Ime: Dusan
  28.12.2012 13:49
  A ti si kao procitao?:)
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  28.12.2012 23:38
  Dusan@
  Visok sam 1,82 i ne vjerujem da si mi i do ramena!!
  Odgovor

  Ime: Dusan
  28.12.2012 19:27
  Nisi ni ti meni, pa si ziv :)
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  28.12.2012 18:19
  Dusan@
  Nisi mu ni do kolena Dusane !
  Odgovor

  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  26.12.2012 20:57
  Pitanje: Kako se onda zovu ( izjašnjavaju ) Srbi u Americi ( SAD, USA ) - američki Srbi ili srpski amerikanci ?
  Ja mislim da će se većina izjasniti kao amerikanci srpskog porijekla jer i ne mogu drugačije ako misle imati američko državljanstvo... Ne vidim razliku između amerikanaca srpskog porijekla i bosanaca srpskog porijekla... osim što su ovi prvi " malo dalje " od Srbije... Vi morate shvatiti da mi Bošnjaci-muslimani nismo niti Srbi ( kako se npr. moj djed morao izjasniti kada je služio u JNA neposredno nakon II sv. rata - tako mu bar piše u vojnoj knjižici ), niti Hrvati niti smo Turci... Mi smo Bošnjaci-muslimani i cijela BiH je naša jedina domovina i budite sigurni da ćemo je braniti da takva i ostane...
  Ja nisam nacionalista ali stvarno ne vidim po čemu si ti veći srbin od Bogića Bogićevića koji je ( po meni ) igrao možda i odlučujuću ulogu u sprečavanju okupacije BiH... To je prije svega čovjek sa karakterom koji nije iznevjerio glasove bh građana koji su ga izabrali i koji je imao hrabrosti da se suprostavi srpskoj mašineriji '90-ih... Za vas " velike srbe " je on vjerovatno izdajnik srpskog naroda a za nas Bošnjake ( bar za mene ) je heroj kakav se još dugo neće pojaviti na ovim prostorima... Od mene: Aferim Bogiću.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  27.12.2012 10:28
  @AA. Evo ja sam na primer vrlo mali, mikroskopski Srbin.
  Ne mogu se nazvati pravoslavcem jer sam ateista.
  Imam 3 drzavljanstva, BiH (35 godina boravka), Srbije (po rodjenju) i Svajcarske (20 godina boravka). Gde god me pitaju sta sam, ja im kazem vrlo jednostavno - Srbin. Tako se osecam i nikakve velikodrzavne politike i krojaci novog svetskog poretka ne mogu promeniti to.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  30.12.2012 10:58
  vuk-valjda domaci@
  Moras se prvo opismeniti,pa sa mnom o tome diskutovati.
  Nagradno pitanje: kada je prvi put upotrebljeno ime Hercegovine u nazivu drzave Bosne ? Koliko vijekova je Bosna bila drzava bez
  dodatka Hercegovine ? Kada mi odgovoris na ta dva pitanja,onda mozemo nastaviti diskusiju.
  Odgovor

  Ime: vuk
  29.12.2012 20:22
  Braco Hercegovci cujete li Vi sta ovaj Jashar pise?! Kaze Bosna je drzava Hercegovina nije. Pa kako bolan to moze bit´? Vidi se da ti je samo jedan roditelj sa Balkana i to ne iz Bosne nego sa Kosova.
  Ne kuzis ti bolan situaciju. Ali ovi tvoji brojni komentari zu dobri za trening ocinjeg jezika. Nisi los u pisanju, kompliment!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  29.12.2012 00:06
  vuk,domaci@
  Hem sto na pogresan nacin pises ime drzave u kojoj zivis, (sta ti znaci Svica) hem si i ocoravio ! Koliko ja znam,a i vidi se,odgovor si dobio. Jesam li ti odgovorio protupitanjem? Jesam! Nisi razumjeo?Pa sto ne kazes, jbg ti ?
  Vucino,u Bosni niko naprasno ne postaje Bosanac,upamti to.
  Bosanac se postaje srcem,a ne zakonom.
  Pitao sam te,gdje se nalazi Hercegovina,u kojoj drzavi? Nisi mi odgovorio ? Nije Hercegovina drzava,Bosna je drzava,bila vazda i
  uprkos tvojim zeljama,i bice.
  Kad te covjek cita,pomislio bi da se brines za sudbinu muslimana ! Ti ne brini za njihovu sudbinu,znace oni zaokruziti pravilno i bez tvojih sugestija.
  Dakle, ako ja kao musliman zivim u Hercegovini,normalno je da sam Hercegovac,i to je moja regionalna odrednica,a kao drzavna odrednica,ja sam Bosanac. Imas li sta protiv ?

  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  28.12.2012 20:51
  @hapa ma jok ba, nisam ti ja strani radnik sa umanjenim pravama nego drzavljanin Svice sa pasosom i istim pravima. Ali kao sto
  sam znao, ne odgovori meni Jasar na pitanje. Nezgodno pitanje.
  Jer ako Hercegovci postanu Bosanci tu je opasna mucka, znamo jos od pre rata. A ako ima Bosnjak, zato ne i Hercegovnjak?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 20:38
  vuk,domaci@
  Odgovoricu ti protupitanjem"vucino"! U kojoj se to drzavi nalazi Hercegovina?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  27.12.2012 15:05
  @jasar: Znaci Jasare, ti zivis u Svedskoj pa si biva Svedjanin.
  Jesi ko i ja Svajcarac, znamo bre znamo, kako domace stanovnistvo gleda na nas, taman da 100 godina zivimo ovde. Nego nesto bi te pit´o, iako ne verujem da ces mi odgovoriti.
  Ja ti nisam Bosanac nego Hercegovac.
  Sta bi sa Muslimanima Hercegovcima? Jel to oni svi naprasno postadose Bosanci?
  Odgovor

  Ime: Hapa Grad: Norfolk
  27.12.2012 15:04
  Aferim Vuče, čiji ti ono biješe što bi rekao naš narod. Možeš se ti osjećati i Srbinom i kako god hoćeš, to je tvoja privatna stvar kao i religija, ali ti si ili strani radnik sa vizom i umanjenim pravima ili imaš švajcarski pasoš i sva prava ali više nisi Srbin nego Švajcarac i to nikakve velikodržavne politike promijeniti ne mogu, što bi ti rekao.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 12:16
  vuk,domaci@
  Budi ti i lonac bolan,ako hoces,ali kada si u Bosni i zivis u njoj,ti mozes biti samo Bosanac.Mozete vi negirati taj Bosanski prefiks koliko hocete,ali on ostaje za vijeke vijekova.
  Ti nisi to trebao ni da komentarises,znamo mi vase misljenje o Bosni.Sva su vam misljenja ista,matrica odavno ista,i nema cudjenja.Samo,nemojte se onda vrijedjati pri pomenu r.sumske,jer to vam je "kusur"od nijekanja BiH.
  Haj zdravo,Svicarac!
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  26.12.2012 18:54
  Ako je tako onda u Srbiji ne zive Bosnjaci vec Srbijanski muslimani.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  30.12.2012 22:57
  Jest Aleksandre, tako je, po državljanstvu Srbijanci, a po vjeri muslimani -ako ovu vjeru ispovijedaju.
  Jednako tako su tako zvani Srbi u Bosni po državljanstvu Bosanci ili Hercegovci, a po vjeri pravoslavci.
  Nije svaki pravoslavac Srbin, nit je svaki Srbin pravoslavac.
  Možda ćeš ti sutra bit Kosovar pravoslavac.

  Sva je suština u tome !
  Odgovor

  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  27.12.2012 21:40
  Pa otprilike tako. Ako muslimanska porodica vjekovima živi na teritoriji Srbije ne može se izjašnjavati kao Bošnjak-musliman jer su takve muslimanske porodice, najvjerovatnije, nastale nakon osvanja Srbije od strane osmanlijskog carstva te su stanovnici tog područja prelazili " na islam " zbog kojekakvih poreskih olakšica... Znači to su muslimani sa teritorije Srbije ali ne Srbi... Isto tako niko ne traži od vas bh Srba da se izjašnjavate kao Bošnjaci-Srbi... Ali ne vidim problem u tome da se izjašnjavate kao bh Srbi ili samo Srbi kao " vuk ". Ja tu ne vidim ništa sporno... Sporno je to što vi negirate BiH kao državu iako je to vaša jedina država kao i meni što je... Bili ste interesantni Srbiji '92-'95. god. jer se imalo šta voziti preko Drine... Koliko vaših firmi je propalo i koliko postrojenja je nestalo iz tih firmi tokom '92-'95 god. a da ta preduzeća nisu bila u zoni ratnih dejstava... " Vuk " misli da će Srbi iz RS biti isto što i Srbi iz Srbije ako bi ikad i došlo do ujedinjenja RS-a i Srbije... Ja mislim da bi se osjećali gore nego što se " vuk " sada osjeća u Švicarskoj...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 23:13
  A.A.@
  Zemljace,ocito si pokusao objasniti nesto i uprskao? Nije bas tako,kako navodis. To sto kazes,to mozes govoriti samo u svojeima,nista drugo. Kazes,nije sporno da se u Bosni izjasnjavaju kao Srbi !! Srbi zive u Srbiji,jel' ti to poznato?U Bosni zive Bosanci-pravoslavci,Bosanci katolici i Bosanci -muslimani.
  Bosnjake su izmislili nacionalisti da bi parirali Srbima i Hrvatima !
  Naravno,vecina pravoslavaca,kao i katolika negiraju Bosnu kao svoju domovinu,i zato ne zele da budu Bosanci ? I,sto se tog pitanja tice,nema se vise sta dodati.
  Kad su u pitanju muslimani u Srbiji,stvar je jednostavna i jasna.
  U Srbiji zive muslimani-Srbijanci,a ne Bosnjaci. Kao sto sam vec rekao,Bosnjaci su uvedeni kao protuteza Srbima i Hrvatima. Cista glupost,kao sto je glupost sa"Srbima" i"Hrvatima" u Bosni .
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  29.12.2012 17:15
  A.A.@
  Ma,dobro dragi covjece ! Budi ti sta hoces,pobogu si brate,ali pusti mene da ja odlucim,ko sam,sta sam i odakle sam. Ne branim ti da budes i Japanac,ako to zelis ? Kako ti mozes da meni odlucujes da
  budem Svedjanin,a ja rodjen na Kosevu ? Daj,priberi se malo.
  Ocigledno,nisi dobro shvatio.Objasnicu,ali zadnji put,jer to su licne stvari,koje se ne ticu nikoga.
  Dakle,moj otac je 50-tih godina otisao u Svedsku,tamo se ozenio
  i poslije dosao sa zenom u Jugoslaviju,tj u Sarajevo.
  Treba li jos nesto ?
  Kakvi ljudi,Bogo moj ?
  Odgovor

  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  29.12.2012 12:41
  Pa dobro ja možda pišem gluposti ali forum je napravljen kako bi se razmijenila mišljenja... Ja sam davno naučio da nema glupog pitanja niti glupog odgovora... samo treba malo razmisliti šta neko želi da kaže... Ja ne negiram BiH jer sam njen državljanin od kako postoji BiH kao nezavisna država... Proveo sam rat u BiH, izgubio sam člana porodice u tom ratu '92-'95. god., živio 31/2 god. kao paćenik u " najboljim godinama života ", više puta satima ležao u kanalu pored puta zbog četničkih ( pišem četničkih a ne srpskih jer smatram da je četnički pokret sastavljen od otpada srpskog društva ) snajperista dok sam se vraćao iz škole i mislim da mi to daje za pravo da na ovaj forum napišem svoje " glupo mišljenje ". " BOSANAC " je širi pojam isto kao i amerikanac ili švicarac ( kao što je " vuk " ) koji obuhvata sve narode koji žive u BiH: Bošnjake-muslimane, Srbe, Hrvate i ostale... Svi bi mi trebali da se izjašnjavamo kao bh državljani. Ako Vi živite ( kao što piše ) u Švedskoj i imate Švedsko državljanstvo Vi g. Jašere ste Šveđanin ( a ne Bosanac ) ali se možete izjasniti kao Bošnjak-musliman jer je to narod iz kojeg potičete. Ovo pisanje o Hercegovcima nema nikakvog smisla jer je to regionalna podjela isto kao kada bi se počeli dijeliti po gradovima: Sarajlije, Tuzlaci, Banjalučani itd.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  29.12.2012 00:28
  A.A.@
  Mnogo napisa,ali pogresno,na zalost. U Bosni kao prvo nema Srba.
  Oni su u Srbiji,potrazi ih tamo.Drugo,ako u Bosni ima Grka,onda su to turisti,nisu drzavljani Bosne. Posto je vec kasno,nemam mnogo vremena,i zato cu skratiti. Kad spomenu Grka,pretpostavljam da znas da on zivi u Grckoj ? Dakle,stanovnici Grcke su Grci? Stanovnici Srbije su Srbi,a Hrvatske Hrvati ? Objasni mi molim te,zasto bi oni bili Hrvati i Srbi
  i u Bosni ? Znaci svi mogu biti drzavljani svojih zemalja,samo je to zabranjeno Bosancima !! Grk moze biti Grk,Hrvat moze biti Hrvat,Rumun moze biti Rumun,Bugar je vazda Bugar,ali Bosanac ne moze biti Bosanac !! Ko god to kaze,tog treba poslati na posmatranje.
  PS.Mislim da sam samo djaba gubio vrijeme. Na kraju tvog komentara ima zaista masa gluposti,koje ja sada ne mogu komentarisati.A ne vjerujem da bi sta i koristilo ! Jer oni koji ne priznaju drzavu Bosnu,ne priznaju ni Bosance.
  Odgovor

  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  28.12.2012 22:59
  Ne mislim da griješim iz sledećih razloga:
  U Bosni pored Srba sigurno ima i Grka, Bugara, Rusa itd. i svi bi oni po tebi trebali biti Bosanci-pravoslavci a šta sa onim koji žive u mješovitim brakovima i koji ne idu u crkvu i izjašnjavaju se kao ateisti ? Isto tako ja se nikako ne mogu izjasniti kao Bosanac-musliman a u isto vrijeme se kao Bosanac-musliman može izjasniti i neki " vehabija " iz Bočinje ili Maoče koji može biti porijeklom sa Bliskog istoka... Istina da se svi trebamo izjasniti kao bh državljani ali porijekla su nam različita... ( primjer u SAD se svi izjašnjavaju kao Amerikanci ali imaju svoje zajednice i nastoje da očuvaju svoj identitet. Dosta naših građana je otišlo u SAD i kako da se oni tamo izjasne: ne mogu se izjasniti kao Bosanci-muslimani jer su u stvari Amerikanci-muslimani ali to je zajedničko za sve Amerikance-muslimane iz cijelog svijeta. Mislim da je pravilnije Amerikanac-Bošnjak-musliman ).
  I ponovo se vraćam da MENI ( u svoje ime samo i govorim - nisam pretstavnik nikakve organizovane grupe ) nije ništa sporno da se Srbi iz BiH izjašnjavaju kao bh Srbi. Ovdje se javljaju nesporazumi jer se miješa vjera i pripadnost određenom narodu. Po meni svi Srbi iz BiH ne moraju biti pravoslavci kao što svaki Bošnjak ne mora de se izjasni i kao musliman niti Hrvat kao katolik ( već sam dao primjer mješovitih brakova i ateista - kako će se oni izjasniti ? )
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 00:01
  Aleksandar@
  Nakon duge i teske bolesti,najzad "Kolombo" pronadje istinu !!
  Tacno "Kolombo,"oni ni u kojem slucaju ne mogu biti Bosnjaci u Srbiji,nego Srbijanci-muslimani .Falim te Boze,dodje jedan Srbijanac "tobe"!
  Odgovor

  Ime: Sandokan Grad: Mompracem
  27.12.2012 13:06
  Dragi Jašare, još samo da skoknete do Sandžaka (nije važno da li do srpskog ili crnogorskog dijela) i da objasnite ljudima tamo da su oni Srbijanci - muslimani, odnosno, Crnogorci - muslimani.
  Ne bi bilo loše da se prije toga pozdravite sa familijom i prijateljima, pošto sumnjam da biste ih ponovo vidjeli.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 16:18
  Sandokan@
  Pa gdje si ti strucnjak? Otkad te nema na TV-u pobogu si?
  Sta kazes,ne bi se ziv vratio? Grijesis Sandokane,debelo grijesis.Svake godine idem tamo,govorim ovo isto i niko me mrko nije pogledao.Vi imate pogresnu sliku o Sandzaku.Sve gledate kroz Zukorlica,i mislite ,svi su kao Zukorlic !? Kada idem na odmor na crnogorsko primorje(obavezno Budva)uvijek par dana provedem u Pazaru i znam kako ljudi tamo razmisljaju.Velika vecina govori da su Srbijanci,ali isto tako govore i da su Bosnjaci,sto ne moze biti istina.Medjutim,tu je politika uplela svoje prste(SDA) i islamska zajednica(reis Ceric)i zbog toga se tako izjasnjavaju.Ali,oni se tako izjasnjavaju i zbog toga, sto se katolici i pravoslavci u Bosni izjasnjavaju kao Hrvati i Srbi !! Dakle prika Sandokan,politika je razlog takvog izjasnjavanja,nista drugo.
  Haj',u zdravlje!
  Odgovor

  Ime: za aleksandra
  26.12.2012 21:54
  Tako je Aleksandre, polako ti nadolaze neke stvare.

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  26.12.2012 16:20
  Ne cudi me uopste izjava B.Izetbegovica ? Takvu politiku(pogresnu)
  mu je i otac vodio ! Bio je kao politicar "kratkovid i nepismen,"sto je debelo kostalo BiH .Evo,danas mu sin izjavljuje kako je Tadic vodio "konstruktivnu politiku" prema BiH !! Kakav otac,takav sin !? Slijepi kod ociju obadvojica.Nikada Tadic nije bio prijatelj BiH dapace,vodio je duplu politiku prema BiH ! Za vrijeme njegovog mandata,i za vrijeme vladanja M.Dodika,sve je stalo u BiH .
  Nikada vise opstrukcija od strane M.Dodika nije bilo,nego za vrijeme mandata (dva)Tadica !
  Takva politika prema BiH traje u kontinuitetu,a bice takva,ako ne i gora za vrijeme vladanja ovoga negatora genocida, Tome"kostura"! Zato me cudi ponasanje ovih nazovi politicara iz Sarajeva,koji bi da im takav politicar dodje u Sarajevo!! Sta ce on nama u Sarajevu? Poslije svih onih izjava? Samim odlaskom u Banja Luku,on negira i Sarajevo i BiH . Medjutim nasi kratkovidi politicari nastavljaju sa losom politikom prema vlastitoj drzavi ! Zato nam se drzava i nalazi tu,gdje se nalazi.Ako nam je B.Izetbegovic i Zlogumdzija najbolje sto imamo,nije cudno gdje nam se drzava nalazi.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.12.2012 17:42
  Dragi Domanović ume da bude i 200% u pravu.
  Ovaj naš narod (narodi) ne bi ni hteo drugačijeg vođu (vođe) sem slepaca!

  Ime: Don Kihot
  26.12.2012 15:45
  Postovana g-djice Karabegovic,
  Kada pisete nazive entiteta Bosne i Hercegovine, trebate reci
  ....srpski entitet Bosne i Hercegovine a ne bosanskohercegovacki entitet Republika Srpska. Naziv Republika ...i sl su namenjeni medjunarodno-priznatim drzavama sto sa srpskim entitetom nije slucaj. Ime "republika srpska" se pise malim slovima (a ne velikim kao sto vi pogresno radite). Sam naziv "republika..." se koristi lokalno u tom entitetu i nigdje drugo van BiH-a.
  - Postovanje -
  Odgovor

  Ime: AP
  27.12.2012 00:00
  Postovani Done K., samo ti djelimicno mogu dati za pravo." ....srpski entitet Bosne i Hercegovine" tacno, ali pisati Republika Srpska malim slovom, jednostavno pravpoisno ne ide. Ne radi se ovdje o medjunarodnom priznanju "Republike" nego o jezickim zakonitostima. Pogledajmo velikim slovima se pisu i: Crvenkapica, Sarac Marka Kraljevica, Posavina, Baranja,Macva, Vila Raviojla, Podunavlje i Cercenija koja takodje nije medjunarodno priznata, itd. E sad, druga je stvar sto neko osporava RS pa je pise bogzna kako.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  27.12.2012 16:59
  AP@
  Ma,nemoj mi reci,strucnjak! "Srpski entitet"ti je ispravno,ha ?
  Ma,sta mi rece?Jel' to pise tako u Ustavu Daytonskom,strucnjak?
  Smeta ti rs malim slovom,a ne smeta ti sto ste iz imena gradova
  izbacili prefiks Bosanski !! Bosanski Brod,Bosanski Samac,Bosanska Gradiska,Bosanska Posavina,Bosanski Novi ne postoje vise,a ti mi strucnjak objasni,zasto?
  Odgovor

  Ime: AP
  28.12.2012 01:26
  Ako ti je Bosna cjelovita i onakva kako ti kazez, zasto ne sprijecis sto si gore naveo. Znam, ti bi sprijecio da mozes, al ne mozes. I sad je Samac.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  28.12.2012 14:03
  AP@
  Znas onu narodnu, "nicija nije do zore"? Imali ste 100 god.Kosovo,i sad ga nemate ! Tako ce jednom doci dan kada ce sve biti kao ranije,ne treba se zuriti.Znas,i Sandzak ste oteli,i kad-tad moracete ga vratiti.
  Haj',vozdra !
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.12.2012 17:44
  Dragi Don, Vaša sugestija bi ukazivala da to da je RS "srpski entitet" te da pritada Srbima, što po dejtonskom dokumentu ne stoji.

  Pozdrav!
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  26.12.2012 17:19
  Po vasoj logici onda Federacija BiH nije legitimno ime zato sto koristi rec "federacija" koja isto tako daje konotaciju drzave.
  Annex 4, Article 1.3 Daytonskog Sporazuma lepo kaze da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, " Federation of Bosnia and Hercegovina and the Republika Srpska."
  Negiranje postojanja i legitimeta Republike Srpske nikako ne doprinosi daljem integritetu i razvoju zajednickih institucija predvidjenim Daytonskim Sporazumom.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.12.2012 23:47
  Umjesto da petljate po sporazumima pogledajte sta pise u Ustavu RS koji garant niste procitali, pa onda pricajte kojih je sve naroda RS entitet. Jeste s mukom, ali NSRS (ako znate sta je to) je morala prihvatiti i usvojiti da je RS entitet sva tri BH-konstituitivna naroda i da su njihovi jezici sluzbeni jezici u tom entitetu. Znaci, sutra mogu lijepo hrvatski da pricam gdje hocu u RS i ima da me razumiju inace krse entitetski Ustav.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: R.Kosovo
  26.12.2012 19:11
  beli@
  Da,polovicno si u pravu ! Sve to tako stoji u tom"famoznom" Ustavu.
  Samo,ima jedna"sitnica,"koju svi politicari u Bosni presucuju?
  Naime,po Ustavu RBiH taj sporazum je trebao doci u Parlament
  RBiH i da bude "ovjeren"u tom Domu,ali se to nikada nije desilo!!
  Zasto se to nije desilo,drugom prilikom.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  27.12.2012 10:37
  @ stipu ga bite. Mojne ga dasa! Dejtonski sporazum je medjudrzavni ugovor, akt najviseg stepena vaznosti, potpisan od relevantih svetskih politickih faktora. Parlament Bosne i Hercegovine je u svemu tome bitan koliko i "druzina Pere Kvrzice".
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,oko Svice
  27.12.2012 12:07
  vuk,domaci@
  Naravno,vama Srbima je BH parlament druzina Pere Kvrzice,nikakvo iznenadjenje.Zato mi i pisemo,to sto pisemo,jer tu cinjenicu znamo.Kad ste vi to postovali drzavu u kojoj zivite?Nikada!
  Kada bi ti covjek rekao da je taj sporazum trebao biti potvrdjen u drzavnom parlamentu,ti bi opet izbacio vasu poznatu floskulu :"mi Srbi mislimo ovako,i tako je najispravnije"! Vi ste vazda u pravu,i vasa"mora biti zadnja"!? Zato i jeste tu,gdje jeste,hocu reci nigdje.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  29.12.2012 14:13
  vuk(ne zna se vrsta)@
  Normalno da ste postovali Jugoslaviju,jer ste dominirali u njoj i najvise profitirali od nje.To i ptice znaju.
  Kazes,nazovi drzava !? Prikane,ta "nazovi drzava"ima hiljadugodisnju tradiciju,koja vas proganja u snovima,jos od Ilije Garasanina !! Znas,jos od tog vremena pokusavate da je sahranite,(Bosnu) ali vam nesto ne ide,neda vam se ! Samo se ti nadaj da je ona na aparatima,dok ti matica taj isti "kiseonik" dobija izvana !? Vidjece se,ko ce prezivjeti,a ko nece.Uglavnom,
  cerupanje je pocelo,a ka'ce zavrsiti,znaju doktori iz USA ??
  PS.Nabroja ti meni sjever,jug i istok popunjeni sa"Srbima",ali ja tu sliku nisam vidio ljetos u Bosni ? Nesto ste mi otanjili,nema vas
  ni za rasada,a kamoli da ste u tolikom broju !? Ljetos vucino cujem u Banja Luci,da ih vise umire nego sto ih se radja ??
  Onda ova tvoja prica dodje kao,suplja prica !
  Odgovor

  Ime: vuk
  27.12.2012 14:50
  @Stipu ga nime.
  Mi smo bogme postovali drzavu SFRJ (a Vi ne, vi ste je poslije toliko zajednickog zivota proglasili "Srboslavijom"), a evo postujemo i Svajcarsku. A iz nazovi-drzave nezavisne BiH sam pobjegao, cim sam mogao. Takvu "drzavu" stvarno ne mogu da postujem, jer je haman i neima (po evropskim standardima drzave). To je samo neki neodredjeni geografski pojam, necija pusta zelja, nedonosce na kiseoniku i vjestackim plucima vec 20 godina. Kad se doktori (USA i EU) konacno jednom odluce da iskljuce haparate...nece prezivjeti.
  A znas li zasto? Vidis li potpuno suprotne komentare i egoisticke zelje njenih drzavljana, bez ikakve spremnosti za kompromis?
  Vazi samo "ubij sve i vrati se sam". Drzavu cine gradjani, voljni da zejednicki i ravnopravno zive u njoj. A parlament je, hvala Bogu upravo Druzba Pere Kvrzice... jer ako se sjecas, posluzio je za preglasavanje citavog jednog od tri naroda pod devizom, ako vam se ne svidja, mars preko Drine. Ali nema brige. Nece Republika Srpska daleko. Cak i kad bi bila priznata suverena drzava, opet
  bi smo bili upuceni jedni na druge. Jer kad iz Sarajeva pogledas na jug - Srbi; na sjever - opet Srbi, na istok - ma opet ti Srbi. Samo su na zapadu hercegovacki Hrvati.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.