Dostupni linkovi

Reakcije na smenu: Ovu vlast Kragujevčani nisu birali


Zgrada Skupštine grada
Zgrada Skupštine grada

Odbornici Skupštine grada Kragujevca smenili su gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i za novog gradonačelnika izabrala Radomira Nikolića, sina predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Stevanović je 14 godina bio gradonačelnik Kragujevca, od čega 10 godina zaredom.

Novi gradonačelnik Radomir Nikolić najavio je reviziju u celokupnom javnom sektoru zbog, kako je, rekao katastrofalnog stanja u gradu i svim javnim preduzećima koja se, po njegovoj oceni nalaze pred bankrotom.

Novoizabrani gradonačelnik Radomir Nikolić se u obraćanju odbornicima zahvalio dosadašnjem gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću što je “krajem devedesetih godina prošlog i početkom ovog veka uspeo da zahvaljujući svojoj političkoj veštini i velikoj energiji pomogne da grad u to vreme potpuno ne potone”.

On je međutim oštro kritikovao upravljanje gradskim finasijama u protekle deve godine zbog čega su se, prema njegovim navodima, grad i lokalna javna preduzeća našla na ivici bankrota, najavivši kompletnu reviziju finansija celokupnog javng sektora.

“Kada je već krčmar bio raskalašan, onda bar račun neka bude precizan. Bojim se da je ova prilika da se u gradu nešto promeni, došla prekasno. Situacija u javnom sektoru je veoma loša, katastrofalna. Grad i gotovo sva javna preduzeća su pred bankrotom i bojim se da me danas niste izabrali za gradonačelnika nego za stečajnog upravnika“, rekao je Nikolić.

Radomir Nikolić
Radomir Nikolić

On je poručio građanima Kragujevca da nema šta da im obeća najavljujući teško vreme i bolne mere.

Ni krive, ni dužne, nas čeka najava štrajkova u svim javnim preduzećima. Moja vera u to da nešto može da se promeni leži u poverenju koje imam u svoj tim, u dobre ljude u Vladi Republike Srbije. Građanima Kragujevca nemam šta da obećam i nemam čime da ih potkupim. Čekaju nas teško vreme i teške mere“, poručio je Nikolić nakon izbora za gradonačelnika Kragujevca.

Od 87 odbornika, koliko ima Skupština grada Kragujevca, za Stevanovićevu smenu i Nikolićevo ustoličenje glasalo je 48 odbornika SNS, SPS, DSS, SPO, LDP i Pokreta za naš grad Nebojše Zdravkovića.

Nakon smene, dosadašnji gradonačelnik Veroljub Stevanović, koji je na funkciji prvog čoveka Kragujevca proveo 14 godina, od čega deset godina zaredom, podsetio je da je od 2004. godine, od kada neprekidno vodi Kragujevac, taj grad, po ekonomskim pokazateljima, sa 127 mesta u Republici stigao do trećeg mesta.

On je poručio da su finansijaki problemi sa kojima se grad suočava, u poslednje dve godine, posledica opstrukcije republičke vlasti i njene političke neodgovornosti.

“Preko puta nas je jedna osiona, bahata, nesposobna i nekopetentna vlast koja treba nama da pokaže kako treba srediti stvari u ovom gradu. Ja nisam čovek koji se saginje pred onima koji imaju bič ili imaju mač“, rekao je Stevanović.

Oštre kritike

Odbornici do sada vladajuće Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke oštro su kritikovali prekomponovanje lokalne vlasti glasovima odbornika koji su promenili stranu i podržali inicijativu Srpske napredne stranke za smenu gradskih čelnika.

I Vladan Vučićević, nezavisni odbornik kritikovao je način na koji su Srpska napredna stranka i novi gradonačelnik Radomir Nikolić, preuzeli vlast u Kragujevcu.

“Jasno je meni da nije pobedio Radomir Nikolić, već da su pobedili Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, ali ono što nije dobro što su ubili demokratiju. Ja želim sada da kažem nešto o gradonačelniku koji je jako mlad i jako neiskusan i nema ni jednu referencu da vodi grad od 250.000 stanovnika i još samo mogu da kažem da je jako hrabar“, rekao je Vučićević.

Odbornici novoformirane koalicije oko Srpske napredne stranke nisu se javljali za diskusiju, čak ni onda kada su ih kolege iz Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke prozivali da izađu za govornicu i objasne razloge promene političkog raspoloženja i prelaska u suprotni tabor.

Saša Milenić, smenjeni predsednik Skupštine grada je naglasio da se vlast u demokratskim zemljama “gubi, osvaja i dobija samo na izborima”. On se zapitao šta mogu da očekuju Kragujevčani od vlasti koja je produkt zakulisnih političkih igara, daleko od očiju javnosti, izrazivši bojazan da Kragujevac može postati periferija Bajčetine, rodnog sela Tomislava Nikolića.

“Kakvoj šansi da se nadaju Kragujevčani od vlasti koju nisu birali. Podsećam vas da oko 20 procenata novostvorene većine čine odbornici izabrani na listi koja je nosila ime Veroljuba Stevanovića.Ne treba podceniti činjenicu da je ovo bio Kragujevac, vođen voljom Kragujevčana i plašim se da nečijom samovoljom ne postanemo Kragujevac na periferiji Bajčetine“, rekao je Milenić.

Sednica Skupštine grada, sa prekidima je trajala skoro 12 časova, a za to vreme zgradu Skupštine grada su obezbeđivale jake policijske snage iako nije bilo nikavih incidenata.

XS
SM
MD
LG