Dostupni linkovi

Reakcije na nove uslove za prebivalište u RS: Ukidanje aneksa o povratku


Banjaluka
Banjaluka
Odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta izazvala je oštre reakcije u BiH. U Inicijativi 1. mart najavljuju ispitivanje ustavnosti odluke, a Ured visokog predstavnika ovakvu odluku smatra zabrinjavajućom.

Ukoliko nedavno usvojena odluka Vlade Republike Srpske o regulisanju prebivališta počne da se primjenjuje, povratnici u ovaj bh. entitet mogu očekivati da im policija, tokom provjere, umjesto ličnog dokumeta, zatraži dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu nad kućom, stanom ili nekim drugim objektom za stanovanje.

Evo kako se neki od povratnika u Srebrenicu osjećaju zbog toga:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

Bez obzira na odluku entitetske Vlade, delegat Stranke demokratske akcije u državnom Parlamentu Halid Genjac izričit je i kaže da policija od povratnika može tražiti isključivo i samo lični dokument:

„Povratnik je dužan samo da dokaže identitet. Svaki drugi postupak policije RS-a koji je moguće očekivati, povratnici u RS treba da prijave“, tvrdi Genjac.

Podsjetimo, Vlada RS je, kako tvrdi, usvojila privremeno rješenje o prijavi prebivališta, što je već definisano državnim zakonom čije se usvajanje čeka u Domu naroda državnog Parlamenta jer su bošnjački delegati protiv usvajanja.

Odluka Vlade RS primjenjivaće se do konačnog donošenja ovog zakona, a njom je definisano da se može raditi provjera tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji ovog entiteta. Ovakav potez entitetske Vlade premijerka Željka Cvijanović je obrazložila:

„Odluka je izrađena na način da ima privremeni karakter dok se ne donese zakon koji će to regulisati na detaljan, adekvatan, evropski način, a ovaj zakon koji nije prošao na nivou BiH je upravo tako rađen.“

Slična situacija bila je i sa donošenjem Zakona o jedinstvenom matičnom broju, kada je RS, nakon neusvajanja ovog zakona u državnom parlamentu, donijela uredbu po kojoj se uređivala ova oblast do usvajanja državnog zakona.

U Koaliciji 1. mart vjeruju da Vlada RS i SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom žrtvuje mir i ukida Aneks 7 Dejtonskog sporazuma na teritoriji ovog entiteta.

„Ako međunarodna zajednica ne uradi ono što je njen posao, ako Ured visokog predstavnika ne uradi ono što je njegov posao - a njihov posao je da automatski ovo odmah stave van snage - onda ćemo mi osigurati da naši izabrani zvaničnici na državnom nivou ovo pitanje stave pred Ustavni sud. Jer meni da neko, a da nisam počinio krivično djelo, dolazi u avliju da provjerava gdje sam ja... Šta je slijedeće? Je li sljedeće da mi broji koliko košulja imam u ormaru i traži da vidi gdje mi je četkica za zube – zato što se zovem Emir i samo isključivo zato što se zovem Emir?“, pita predstavnik Koalicije 1. mart Emir Suljagić.

Upozorenje i OHR-a

S druge strane vlasti u RS-u smatraju da će na ovaj način biti spriječeno fiktivno prijavljivanje samo zbog izbora, kakva je situacija, kako kažu, bila na prethodnim izborima. Na ovaj način biće spriječeno, tvrde, da se po nekoliko desetina prijavljenih nalazi na jednoj adresi. Emir Suljagić ima odgovor i na ovu njihovu dilemu:

„To je isto ono ministarstvo koje ostavi otvorena vrata svih policijskih stanica u ovoj zemlji tokom vaskršnjih praznika da bi oni državljani BiH koji žive u Srbiji duže od 10 godina, pa im je istekla lična karta, mogli doći i izvaditi ličnu kartzu tamo gdje ne žive, u BiH, da bi mogli glasati na narednim izborima. Ja pozivam MUP entiteta RS da otvoreno kažu da hoće da učestvuju u izbornom inžinjeringu.“

Za predsjedavajućeg bh. Predsjedništva Bakira Izetbegovića donošenje ovakve odluke je protuustavno i antidejtonsko djelovanje:

"Očekujem da se konačno visoki predstavnik aktivira, da počne da reaguje na ovakve stvari, jer mislim da je njegova pasivnost u nekoj mjeri i ohrabrila da se ide u stvari koje su protuustavne i protuzakonite i protiv Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma", kaže Izetbegović.

Ured visokog predstavnika reagovao je, ali ne u oštrom tonu kakav priželjkuje predsjedavajući Predsjedništva.

„Pitanje prebivališta je regulirano državnim zakonom, te ga na toj razini treba nastaviti regulirati, kao i rješavati sporove, tako da korak koji je poduzela Vlada RS nije u skladu sa tim konstruktivnijim pristupom“, prenosi stav Ureda visokog predstavnika glasnogovornik Mario Brkić.

Svi, osim vlasti u RS-u, slažu se u jednom pitanje prebivališta mora se rješavati državnim zakonom. A odluke Vlade RS politički su marketing pred opšte izbore.

„Riječ je o klasičnoj političkoj borbi. Stotinjak hiljada ljudi za koje se procjenjuje da bi se mogli registrovati i izaći da glasa, pogotovo u okviru koalicije, odnosno liste Domovina, ozbiljno ugrožava cjelokupnu politiku Vlade RS u smislu broja zastupnika direktno biranih, koji dolaze u Parlamentarnu skupštinu BiH“, naglašava član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
XS
SM
MD
LG