Dostupni linkovi

Kosovo: Susret Jahjage i Nikolića doprinos regionalnoj stabilnosti


Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, combo fotografija
Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, combo fotografija
Sastanak predsednika Kosova i Srbije, Atifete Jahjaga i Tomislava Nikolića, ići će u korist normalizacije odnosa dve zemlje, kažu u Briselu i iz kabineta kosovske predsednice.

Isto kao što je i slučaj sa dijalogom premijera dve zemlje, visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, 6. februara će prvo održati odvojene sastanke sa dvoje predsednika, da bi se potom održao prvi sastanak predsednika Kosova i Srbije uz posredstvo EU.

Portparolka predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić, istakla je da je predstojeći sastanak dva predsednika važan kada je u pitanju normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

“U tom kontekstu je važno da ćemo održati sastanak. Gospođa Ashton će razgovarati sa oboje predsednika, kako i šta i koji su potrebni koraci u kontekstu dalje normalizacije odnosa”, kazala je Kocijančić za RSE.

Slično navodi i portparol kosovske predsednice, Arber Vllahiu, dodajući da će sastanak doprineti regionalnoj stabilnosti, kao i da će ubrzati evropsku agendu Kosova.

„Oboje predsednika će podržati dijalog koji se vodi u Briselu uz posredstvo EU uz snažnu podršku SAD-a, a kojeg predvode premijeri dveju država. Dijalog ima za cilj relaksaciju odnosa i olaškavanje života građana sa obe strane granice“, istakao je Vllahiu.

Jakup Krasniqi
Jakup Krasniqi
Za predsednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasniqija, sastanak dva predsednika nema posebnu interpretaciju. On podseća na Ustav Kosova, koji predviđa diplomatske aktivnosti predsednice u predstavljanju države Kosovo na međunarodnim sastancima.

“Nadležnost svake institucije je određena Ustavom Republike Kosova. Sve što je u nadležnosti predsednika, predsednik ima pravo za to”, istakao je Krasniqi.

S druge strane, politički analitičari smatraju da je sastanak dvoje predsednika više simboličan, te da se ne očekuju velike promene u okviru dijaloga dva premijera.
Ardian Arifaj, međutim, dodaje da će agendu dijaloga Kosova i Srbije i dalje određivati međunarodni faktor.

“Agenda razgovora i teme zavise od međunarodne zajednice a ne od učesnika, Kosova ili Srbije. Glavni motiv međunarodne zajednice je stabilnost u regionu, da se to postigne što pre. Prema tome, bave se pitanjima koja su naizgled od suštinskog značaja za postizanja mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu”, kaže Arifaj.

Inače, nakon tehničkog dijaloga koji je trajao godinu dana, otpočeo je politički dijalog na nivou premijera, dok će 6. februara biti održan prvi sastanak predsednika Kosova i Srbije, sve to zahvaljujući posredstvu EU.
XS
SM
MD
LG