Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 05:06 CET

  Kosovo

  Kosovo: Susret Jahjage i Nikolića doprinos regionalnoj stabilnosti

  Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, combo fotografija
  Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, combo fotografija
  Sastanak predsednika Kosova i Srbije, Atifete Jahjaga i Tomislava Nikolića, ići će u korist normalizacije odnosa dve zemlje, kažu u Briselu i iz kabineta kosovske predsednice.

  Isto kao što je i slučaj sa dijalogom premijera dve zemlje, visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, 6. februara će prvo održati odvojene sastanke sa dvoje predsednika, da bi se potom održao prvi sastanak predsednika Kosova i Srbije uz posredstvo EU. 

  Portparolka predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić, istakla je da je predstojeći sastanak dva predsednika važan kada je u pitanju normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

  “U tom kontekstu je važno da ćemo održati sastanak. Gospođa Ashton će razgovarati sa oboje predsednika, kako i šta i koji su potrebni koraci u kontekstu dalje normalizacije odnosa”, kazala je Kocijančić za RSE.

  Slično navodi i portparol kosovske predsednice, Arber Vllahiu, dodajući da će sastanak doprineti regionalnoj stabilnosti, kao i da će ubrzati evropsku agendu Kosova.

  „Oboje predsednika će podržati dijalog koji se vodi u Briselu uz posredstvo EU uz snažnu podršku SAD-a, a kojeg predvode premijeri dveju država. Dijalog ima za cilj relaksaciju odnosa i olaškavanje života građana sa obe strane granice“, istakao je Vllahiu.

  Jakup KrasniqiJakup Krasniqi
  x
  Jakup Krasniqi
  Jakup Krasniqi
  Za predsednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasniqija, sastanak dva predsednika nema posebnu interpretaciju. On podseća na Ustav Kosova, koji predviđa diplomatske aktivnosti predsednice u predstavljanju države Kosovo na međunarodnim sastancima.

  “Nadležnost svake institucije je određena Ustavom Republike Kosova. Sve što je u nadležnosti predsednika, predsednik ima pravo za to”, istakao je Krasniqi.

  S druge strane, politički analitičari smatraju da je sastanak dvoje predsednika više simboličan, te da se ne očekuju velike promene u okviru dijaloga dva premijera.
  Ardian Arifaj, međutim, dodaje da će agendu dijaloga Kosova i Srbije i dalje određivati međunarodni faktor.

  “Agenda razgovora i teme zavise od međunarodne zajednice a ne od učesnika, Kosova ili Srbije. Glavni motiv međunarodne zajednice je stabilnost u regionu, da se to postigne što pre. Prema tome, bave se pitanjima koja su naizgled od suštinskog značaja za postizanja mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu”, kaže Arifaj.

  Inače, nakon tehničkog dijaloga koji je trajao godinu dana, otpočeo je politički dijalog na nivou premijera, dok će 6. februara biti održan prvi sastanak predsednika Kosova i Srbije, sve to zahvaljujući posredstvu EU.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: ivanko
  11.02.2013 20:01
  nikolic je primitivan....i vrlo glup covek.....presednica drazave Kosova je prava dama
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.