Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 02:35 CET

Kosovo

Kosovo: Susret Jahjage i Nikolića doprinos regionalnoj stabilnosti

Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, combo fotografija
Atifete Jahjaga i Tomislav Nikolić, combo fotografija
Sastanak predsednika Kosova i Srbije, Atifete Jahjaga i Tomislava Nikolića, ići će u korist normalizacije odnosa dve zemlje, kažu u Briselu i iz kabineta kosovske predsednice.

Isto kao što je i slučaj sa dijalogom premijera dve zemlje, visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, 6. februara će prvo održati odvojene sastanke sa dvoje predsednika, da bi se potom održao prvi sastanak predsednika Kosova i Srbije uz posredstvo EU. 

Portparolka predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić, istakla je da je predstojeći sastanak dva predsednika važan kada je u pitanju normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

“U tom kontekstu je važno da ćemo održati sastanak. Gospođa Ashton će razgovarati sa oboje predsednika, kako i šta i koji su potrebni koraci u kontekstu dalje normalizacije odnosa”, kazala je Kocijančić za RSE.

Slično navodi i portparol kosovske predsednice, Arber Vllahiu, dodajući da će sastanak doprineti regionalnoj stabilnosti, kao i da će ubrzati evropsku agendu Kosova.

„Oboje predsednika će podržati dijalog koji se vodi u Briselu uz posredstvo EU uz snažnu podršku SAD-a, a kojeg predvode premijeri dveju država. Dijalog ima za cilj relaksaciju odnosa i olaškavanje života građana sa obe strane granice“, istakao je Vllahiu.

Jakup KrasniqiJakup Krasniqi
x
Jakup Krasniqi
Jakup Krasniqi
Za predsednika Skupštine Kosova, Jakupa Krasniqija, sastanak dva predsednika nema posebnu interpretaciju. On podseća na Ustav Kosova, koji predviđa diplomatske aktivnosti predsednice u predstavljanju države Kosovo na međunarodnim sastancima.

“Nadležnost svake institucije je određena Ustavom Republike Kosova. Sve što je u nadležnosti predsednika, predsednik ima pravo za to”, istakao je Krasniqi.

S druge strane, politički analitičari smatraju da je sastanak dvoje predsednika više simboličan, te da se ne očekuju velike promene u okviru dijaloga dva premijera.
Ardian Arifaj, međutim, dodaje da će agendu dijaloga Kosova i Srbije i dalje određivati međunarodni faktor.

“Agenda razgovora i teme zavise od međunarodne zajednice a ne od učesnika, Kosova ili Srbije. Glavni motiv međunarodne zajednice je stabilnost u regionu, da se to postigne što pre. Prema tome, bave se pitanjima koja su naizgled od suštinskog značaja za postizanja mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu”, kaže Arifaj.

Inače, nakon tehničkog dijaloga koji je trajao godinu dana, otpočeo je politički dijalog na nivou premijera, dok će 6. februara biti održan prvi sastanak predsednika Kosova i Srbije, sve to zahvaljujući posredstvu EU.

Amra Zejneli

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. RSE se pridružila u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: ivanko
11.02.2013 20:01
nikolic je primitivan....i vrlo glup covek.....presednica drazave Kosova je prava dama
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika