Dostupni linkovi

Reakcije: Fetva jedan u nizu nepromišljenih poteza Cerića


Mustafa efendija Cerić
Mustafa efendija Cerić
Dva dana prije nego što će dužnost predati novom reisu-l-ulemi, odlazeći reis Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić izdao je fetvu protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića. Fetva ustvari znači Zilkićevo izopćenje, s obzirom da se njome vjernicima zabranjuje da ga slijede i slušaju, te klanjaju s njim.

Fetvom, odnosno pravnom odlukom reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić praktično izopćava reisu-l-ulemu IZ Srbije Adema Zilkića, jer, kako se navodi, vjerniku nije dozvoljeno „ni slušati, ni slijediti Adema Zilkića zato što njegov govor pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put krivi put.” Vjerniku, prema Cerićevoj odluci, također nije dozvoljeno klanjati za Zilkićem.

Uporedio je rad i djelovanje Adema Zilkića sa podizanjem džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja pravi razdor među vjernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici. Cerić je naveo i da se Zilkić lažno predstavlja, te tako nanosi sramotu muslimanima na Balkanu, te zatražio njegovo izvinjenje.

Profesor na Islamskom teološkom fakultetu u Zenici i bivši kandidat za poziciju reisu-l-uleme Halil ef Mehtić o Cerićevom potezu kaže:

Halil ef Mehtić
Halil ef Mehtić
„Smatram da je ovo samo jedan u nizu nepromišljenih poteza odlazećeg reisa Cerića. Ovo je samo nadolijevanje ulja na vatru koja zadnjih godina bukti u IZ Srbije. IZ Srbije je potpuno samostalna i neovisna zajednica, sa svim svojim zakonodavnim i izvršnim organima. Ako Zilkić ne priznaje Zukorlića i Cerića kao svoje pretpostavljene, pa nije valjda zbog toga čovjek izašao iz vjere, pa da se donosi fetva da je nevažeća džuma namaz klanjana za Zilkića? Kao teolog odgovorno tvrdim da ova fetva nema svoje uporište u šerijatskom učenju i kao takva ona nikoga ne obavezuje.“

Cerić je fetvom, donesenom svega dva dana prije inauguracije novog reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina efendije Kavazovića, svom nasljedniku ostavio svojevrstan vruć krompir, kaže Mehtić.

„Koliko mi je poznato, novoizabrani reis Kavazović i zagrebački muftija Hasanović već su bili isplanirali pokretanje inicijative za izmirenje dviju islamskih zajednica u Srbiji. Nažalost, ova Cerićeva fetva zasigurno usporiće i otežati njihova plemenita nastojanja, i meni je jako žao zbog toga“, rekao je Mehtić.

Novi reis između dvije vatre

Poznato je da Cerić u svakoj mogućoj prilici davao potporu Zilkićevom oponentu, Muameru ef Zukorliću, što je u posljednjih nekoliko godina dovelo do kulminacije stanja u muslimanskoj zajednici u Srbiji.

Predsjednik sabora IZ u BiH Safet Softić fetvu ne želi komentirati, ali daje naslutiti kako će Kavazović biti taj koji će stati između dvije vatre.

„Vi ćete sasvim sigurno dobiti zvaničan stav IZ, i organa i novoizabranog reisu-l-uleme. Mogu samo da kažem da je reisu-l-ulema prof. dr. Mustafa ef Cerić reisu-l-ulema do zadnjeg dana svog mandata i da ima pravo donijeti fetvu. Ali isto tako mogu kazati da su nas nedavno obradovale izjave iz Sandžaka, odnosno iz Srbije o mogućnosti nove atmosfere i nove klime koje bi značile popravljanje stanja unutar muslimana u Srbiji“, rekao je Softić.

Sada već odlazeći reis svoju karijeru gradio je upravo na javnim obračunima i prijetnjama kako vjerskim tako i političkim neistomišljenicima. Ne dopuštajući suprotstavljanja ili kritiku, njegovi su nastupi često imali prizvuk prijetnji ili upozorenja. Tako je svojevremeno pod njegovim pokroviteljstvom formirana i lista islamofoba, odnosno uglednih novinara i intelektualaca koji su stali u zaštitu Djeda Mraza.

Prepisivao se i sa Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom u BiH, ali je jedan od najvećih skandala koji se dogodio tokom Cerićevog mandata svakako onaj u slučaju pitanja vjeronauke u školama. Tada je ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emiru Suljagiću, ali i predsjednici Helsinškog komiteta u BiH Veri Jovanović, kazao:

„Nije to tvoja, ministre, privatna babovina, nisi to donio ni od koga nego je to naše. I ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako budete dirali u vjeronauku, imaćete sarajevsko ljeto na ulicama Sarajeva, da znate. Nemojte se igrati sa nama. Poručujem posebno Veri Jovanović – nemoj ti da štitiš naša prava jer ti služiš onima koji mrze islam, mrze nas muslimane i zato ostavi nas na miru.“

I Suljagiću je iz redova IZ, kojom još danas rukovodi Cerić, zaprijećeno stogodišnjom fetvom po kojoj bi on i njegovi nasljednici bili kažnjeni, između ostalog, i time da im se ne klanja dženaza.

Baš kao i u većini svojih istupa, i u posljednjoj fetvi Cerić je upotrijebio genocid kao termin kojim je pokušavao legitimirati svoje težnje da bude suveren svih muslimana na prostorima bivše Jugoslavije. U tom duhu je i Zilkiću poručio da kako “nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka“.

U četvrtak će svečani dokument preuzeti novi reis. Na inauguraciji novog reisa, za razliku od Zukorlića koji je i u organizacionom odboru, neće biti Zilkića. Ako se odustvo Zilkića može opravdati fetvom, postoje nade da Kavazović nije odustao od ulaganja napora da se IZ u Srbiji ujedini.
XS
SM
MD
LG