Dostupni linkovi

Razrješenje ministara u FBiH: Političke igre HDZ i SDA


Sjednica Vlade FBiH
Sjednica Vlade FBiH

Osam mjeseci nakon izbora, u Federaciji BiH izvršna vlast doživjela je kolaps. Vladajuća koalcija, koju su činile SDA, HDZ i DF od početka je bila na „klimavim nogama“, jer su do dogovora teško dolazili, pa su četiri ministara iz Demokratske fronte, krajem prošle sedmice, podnijeli ostavke. Da situacija postane još složenija, predsjednik Federacije Marinko Čavara iz HDZ-a u ponedjeljak je prihvatio ostavku samo jednog ministra iz Demokratske fronte i tako „prebacio lopticu“ odgovornosti ponovo na Demokratsku frontu. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odlučio je da prihvati ostavku ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića.

„Ovu odluku sam donio jer je Bajrović prvenstveno do sada pokazao da u svom radu kao ministar ne poštuje odluke Vlade FBiH, institucije i Ustav FBIH, dok za ostala tri ministra nemam osobnih zamjerki na njihov rad“, obrazložio je odluku predsjednik Federacije.

Reuf Bajrović
Reuf Bajrović

Upravo Reuf Bajrović, sada već bivši ministar energije, rudarstva i industrije, bio je najglasniji protiv usvajanja Uredbe Vlade Federacije za imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima, koja reguliše izbor članova u nadzornim odborima. Mimo volje DF-ovih ministara, Vlada Federacije je usvojila Uredbu kojom se ovlasti za imenovanje upravljačkih struktura u javnim poduzećima umjesto resornim ministarstvima, prepušta Vladi. Članovi Demokratske fronte, Željka Komšića, željeli su zadržati princip uveden u vrijeme Vlade SDP-a, prema kojem ministri odlučuju o imenovanju u nadzorne i upravne odbore javnih preduzeća.

Nakon ove odluke predsjednika Federacije, Demokratska fronta se oglasila saopštenjem za javnost: "Demokratska fronta današnju odluku predsjednika FBiH Marinka Čavare, da razriješi samo ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, smatra smiješnom i nekonsekventnom. Ova odluka nema nikakvih posljedica po rad ministara Demokratske fronte u Vladi Federacije, te nikakvih dodatnih konsultacija neće biti. Ministri DF-a su podnijeli neopozive ostavke, a gospodin Čavara može samo da izabere vrijeme kad će da ih razriješi.

Čavarina odluka pokazuje da smo mi u Demokratskoj fronti imali pravo: da HDZ i SDA imaju samo javna preduzća, jer se ovom odlukom stiču uslovi da stranačke centrale SDA i HDZ upravljaju javnim resursima entiteta FBIH“,
saopšteno je iz Demokratske fronte.

Ova stranka prelazi u opoziciju, a šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Federalnog Parlamenta Dženan Đonlagić je obećao: „Mi ćemo podržati određene tačke dnevnog reda u Parlamentu, koje su tiču ekonomskih reformi ili onoga što je u kontekstu britansko-njemačke inicijative“.

No, nisu svi podnijeli ostavke. Potpredsjednik Federacije Milan Dunović, član DF-a, odlučio je ostati na toj funkciji sve do kraja mandata. Zbog toga je predsjednik Federacije Marinko Čavara tražio od DF-a da se izjasni da li su dio vladajuće strukture u ovom entitetu:

„Ukoliko se povlačite iz vlasti, onda to podrazumjeva da svi dužnosnici te stranke, koji su imenovani na dužnostima u Federaciji podnose ostavke. Ukoliko određen broj funkcionera te stranke ostaje u izvršnoj vlasti a pogotovo na pozicijama na kojima mogu blokirati daljnji izbor nedostajućih ministara i funkcioniranje vlasti onda to znači da DF ostaje u vlasti", poručio je Čavara.

Vlada Federacije ima kapacititet da donosi odluke i bez četiri ministra iz Demokratske fronte, ali se poučeni dosadašnjim iskustvom trebali bi krenuti u njenu rekonstrukciju. Premijer Vlade Federacije Fadil Novalić zato smatra: „Mi tada govorimo o drugoj koaliciji. To nije pitanje Vlade, zato ja uporno odbijam da je to moj posao. Jednostvano, neke nove stranke će napraviti koaliciju, a to će značitinovi sastav Vlade“.

Lideri Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednice, Bakir Izetbegović i Dragan Čović već su razmišljali o novim partnerima.

„Dolazi vrijeme da tražimo barem one koji, ako neće ući u koaliciju, onda će podržati reformski put BiH“, kaže Bakir izetbegović.

„Previše smo vremena izgubili, prošlo je osam mjeseci od izbora. Mi trebamo tražiti potencijale u parlamentarnim većinama koje danas postoje u Federalnom Parlamentu, a koji se danas nalaze u opoziciji“, smatra Dragan Čović.

Cijenu stranačkih potkusurivanja plaćaju građani.

„Nastavlja se komatozno stanje, a bojim se da će se to preliti i na nivo institucija BiH. Tako ćemo onda svi biti 'na aparatima' u narednom periodu. A vlast će se nastaviti baviti samom sobom u odnosu na pitanja, koja su važna za građane FBiH“, ocjenio je analitičar Almir Terzić.

XS
SM
MD
LG