Dostupni linkovi

Razmjena vatre u Pojasu Gaze


Izraelska vojska na putu ka centralnom području Pojasa Gaze, 12. juli
Izraelska vojska na putu ka centralnom području Pojasa Gaze, 12. juli

Rakete ispaljene iz pravca Pojasa Gaze, u subotu uveče su oborene iznad Tel Aviva, saopštila je izraelska vojska. Vojska je navela da je presrela rakate iznad Tel Aviva, a na televiziji su emitovani snimci na kojima se na nebu vide pogođene letjelice.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvao je u subotu na prekid vatre između Izraelaca i Palestinaca u Pojasu Gaze. Svih 15 članova Savjeta pozivaju na de-eskalaciju nasilja, te na težnju obnavljanja mira i nastavak mirovnih pregovora.

Izraelska vojska, koja je u subotu nastavila svoju operaciju u pojasu Gaze gdje su poginula 133 Palestinca, obavijestila je da se priprema za kopnenu ofanzivu. Na granicu je stiglo nekoliko desetina izraelskih tenkova, javljaju svjetske agencije.

Izrael je ranije nagovijestio mogućnost kopnenog napada zbog čega je pozvano 40.000 rezervista da se prijave.

Vojska Izraela saopštila je da je nanijela "značajan udarac" palestinskom radikalnom pokretu Hamas, koji kontroliše pojas Gaze i odakle ispaljuje rakete na Izrael.

Vojska je u posljednjih 24 sata gađala 158 lokacija Hamasa.

Palestinski izvori tvrde da je 940 stanovnika Pojasa Gaze ranjeno u izraelskim bombardovanjima koja su počela prije pet dana.

U napadima u subotu ujutro poginulo je 30 Palestinaca, a pogođena je i jedna banka, dvije džamije i kuće lidera Hamasa, saopštile su vlasti u Gazi, prenosi agencija AFP.

Prema informacijama iz Izraela, Hamas i Islamska država Iraka i Levanta gađali su međunarodni aerodrom Ben Gurion na periferiji Tel Aviva i upozorile međunarodne aviokompanije od opasnosti slijetanja na izraelsku teritoriju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će se Izrael oduprijeti međunarodnom pritisku da zaustavi svoje operacije protiv palestinskih militanata u Pojasu Gaze, javlja BBC.

On je naglasio da je od utorka Izrael napao više od hiljadu meta u Pojasu Gaze, te da je primijenjenio dvostruku silu, jaču nego u operaciji iz 2012. godine.

Netanjahu je istakao da je imao "vrlo dobar i pozitivan" telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Ali, rekao je izraelskim premijer, da "nikakav međunarodni pritisak nas neće zaustaviti da nastavimo djelovati sa svim raspoloživim snagama".

Britanski ministar spoljnih poslova William Hague izjavio je u subotu da će razgovarati o primirju u Gazi sa svojim američkim, francuskim i njemačkim kolegama u nedjelju, na margini sjednice o iranskom nuklearnom pitanju u Beču.

"Potrebna je hitna međunarodna akcija kako bi se uspostavilo primirje, kao 2012. godine. Razgovaraću s Johnom Kerryjem, Laurentom Fabiusom i Frank-Walterom Steinmeierom sutra u Beču", izjavio je šef britanske diplomatije, navodi se u saopštenju, prenosi agencija AFP.

Wiliam Hague je dodao da je u telefonskim razgovorima koje je u subotu vodio s izraelskim šefom diplomatije Avigdorom Liebermanom i predsjednikom Palestinske vlasti Mahmoudom Abbasom "insistirao na ponovnom uspostavljanju primirja koje je bilo postignuto 2012".

"Izrazio sam duboku zabrinutost zbog broja civilnih žrtava i kazao da je imperativ za obje strane da se izbjegavaju novi gubici nevinih života", kazao je britanski ministar.

Istovremeno, izaslanik Četvorke za Bliski istok Tony Blair stigao je u subotu u Kairo radi razgovora o sukobima u Gazi, izjavili su aerodromski zvaničnici. Blair, koji predstavlja UN, SAD, Rusiju i Evropsku uniju, razgovaraće s egipatskim zvaničnicima kako bi pokušali da nađu rješenje za sukobe, javlja AFP.

Britanski premijer David Cameron je u srijedu, dan nakon početka izraleske vojne operacije, žestoko osudio raketne napade palestinskog pokreta Hamas na izraelske civile i naglasio da Izrael ima pravo da se brani.

CNN javlja da je džamija u Gazi bombardovana tokom noći, a pogođeno je još nekoliko džamija.

Ostaci porušene džamije, Pojas Gaze, 12. juli
Ostaci porušene džamije, Pojas Gaze, 12. juli

Pripadnici izraelske vojske su stavili fotografiju džamije na Twitter profil napominjući kako su pomenutu džamiju koristili pripadnici Hamasa kao strateško mjesto za okupljanje i regrutovanje novih članova.

"Sinoć samo izveli raketni napad na ovu džamiju, koju koriste pripadnici Hamasa, gdje okupljaju svoje teroriste i skupljaju oružje", stoji u poruci ispod postavljene fotografije.

Podsjetimo, sukobi Palestinaca i Izraelaca izbili su poslije ubistva tri mlada Izraelca i potom jednog palestinskog dječaka iz osvete.

Razmatranje teksta rezolucije UN

Palestinci i njihovi saveznici širom svijeta razmatraju nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija kojom bi se osudilo svo nasilje nad civilima u palestinsko-izraelskom konfliktu i uputio poziv na "momentalni i trajni prekid vatre, koji bi se u potpunosti poštovao".

Prizor nakon granatiranja Pojasa Gaze, 12. juli
Prizor nakon granatiranja Pojasa Gaze, 12. juli

Prvi nacrt predložene rezolucije Savjeta bezbjednosti, koji je pribavila agencija Associated Press (AP), izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog eskalacije nasilja i pogoršavanja situacije na palestinskim teritorijama usljed izraelskih vojnih operacije, naročito Pojasu Gaze, i zbog velikog broja civilnih žrtava, naročito među djecom.

Savjet bezbjednosti je duboko podijeljen i često paralizovan zbog izraelsko-palestinskog konflikta, pošto SAD brane svog bliskog saveznika Izrael, a većina ostalih članica Savjeta čvrtsto brani Palestince, navode agencije.

U palestinskom nacrtu se uopšte ne spominje to što je militantni palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, ispalio na stotine projektila na Izrael, i to će po svoj prilici biti neprihvatljivo za Sjedinjene Američke Države, ako se ovakav nacrt nađe pred Savjetom.

U nacrtu se sukobljene strane pozivaju da poštuju svoje obaveze u skladu sa Ženevskom konvencijom o zaštiti civila u ratu, da se uzdržavaju od akcija koje bi mogle dodatno da destabilizuju situaciju i da se hitno potrude da dođu do mirovnog sporazuma koji bi podrazumijevao postojanje dve države, izraelske i palestinske.

XS
SM
MD
LG