Dostupni linkovi

Sirija predala listu svog hemijskog oružja


Inspektori UN istražuju na kojem je upotrebljeno hemijsko oružje, avgust 2013.
Inspektori UN istražuju na kojem je upotrebljeno hemijsko oružje, avgust 2013.
Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je u subotu da je od Sirije primila očekivani broj podataka o njenom programu hemijskog naoružanja.

"Možemo da potvrdimo da smo primili očekivan broj podataka od sirijske vlade oko njihovog programa hemijskog naoružanja", stoji u saopštenju OPCW-a i dodaje se da tehnički sekretarijat trenutno razmatra primljene informacije.

Izjava organizacije sa sedištem u Hagu došla je pre isteka konačnog roka koji je Damasku postavio dogovor između Rusije i SAD.

Američki zvaničnici su prošle sedmice izjavili da su se SAD i Rusija složile da Sirija poseduje oko 1.000 tona hemijskih agenasa, uključujući agense za plikavac, kao što su sumporni i "senf" agens i nervne agense, poput sarina.

SAD, Velika Britanija i Francuska optužile su snage sirijske vlasti da su izvršile hemijski napad u predgrađu prestonice Damask 21. avgusta kada su ubijene stotine ljudi, što sirijski lider Bašar Al Asad demantuje i tvrdi da iza napada stoje pobunjenici.

Izveštaj Ujedinjenih nacija potvrdio je u ponedeljak da je gas sarin korišćen u tom napadu, ali se u izveštaju ne navodi ko je odgovoran za upotrebu hemijskog oružja.

Prema dogovoru SAD i Rusije, inspektori bi trebalo da budu na licu mesta u Siriji u novmebru gde bi napravili prve procene i nadgledali uništavanje određene opreme, a onda bi sve sirijske zalihe hemijskog oružja trebalo bi da budu uništene do polovine iduće godine, navodi BBC.

Međutim, u međuvremenu je odloženo glasanje izvršnog saveta OPCW-a o tačnom rasporedu koje je prvobitno bilo zakazano za nedelju.

"Saopštićemo novi datum i vreme što je pre moguće", navodi se u saopštenju izdatom u petak.

Onog momenta kada se OPCW dogovori o tačnom planu, preostaje da ga usvoji Savet bezbednosti UN čijih pet stalnih članica i dalje razgovaraju o tekstu rezolucije pri čemu se Rusija protivi pretnjama silom Siriji.

Bela kuća je u petak navela da pretnja vojnom akcijom ostaje na stolu ukoliko Sirija prekrši dogovor, prenosi BBC.

Deca u razrušenom gradu Homs, 19. septembar 2013.
Deca u razrušenom gradu Homs, 19. septembar 2013.
OPCW, sa sedištem u Hagu, zadužena je za sprovođenje globalnog sporazuma iz 1993, poznatog kao Konvencija o hemijskom oružju, koji zabranjuje razvoj, proizvodnju, skladištenje i korišćenje hemijskog oružja.

Istovremeno, nasilje u Siriji se nastavlja. Prema podacima UN, od početka sukoba u Siriji, koji traje dve i po godine, poginulo je oko 100.000 ljudi.

Do sada je u susedne zemlje Sirije izbeglo oko dva miliona Sirijaca, od čega su oko milion deca, a četiri miliona je interno raseljeno.

UNICEF je u petak saopštio da je više od 4.000 sirijske dece pobeglo preko granice bez nadzora odrasle osobe.

Marixie Mercado, portparolka UNICEF-a, navela je da su mnoga od njih pobegla u susedne zemlje.

"Trudimo se da ih vratimo u porodice i očajnički želimo da ih ponovo dovedemo u školske klupe", kazala je ona.
XS
SM
MD
LG