Dostupni linkovi

Odgovor desničara na nagradu za Mladića


Plakat pokreta "Naši 1389", 3. novembar 2010
Plakat pokreta "Naši 1389", 3. novembar 2010
Nakon što je država povećala nagradu za informacije koje bi pomogle da se locira i eventualno uhapsi haški begunac Ratko Mladić, pojavila se i kontra inicijativa desničarskih organizacija.

Tako je pokret „Naši 1389.“ saopštio da će, u slučaju da Mladić bude uhapšen, dati 10.000 evra za hvatanje osobe koja ga je, kako tvrde, izdala. Tužilaštvo proverava da li u tome ima elemenata za podizanje optužnice, dok pravnici u tom činu već prepoznaju više krivičnih dela.

Plakat kao iz vestern filma...„Traži se izdajnik! 10 hiljada evra za informaciju o izdajniku mesta prebivališta generala Ratka Mladića“. Tekst je ilustrovan siluetom muškarca, preko koje je krupnim, žutim slovima napisano „Izdajnik“.

Desničarski pokret „Naši 1389.“, namerava da nagradi onoga ko im pomogne u potrazi za osobom koja eventualno od države bude uzela novac za informaciju o Ratku Mladiću. 10 hiljada evra nije malo novca, pa smo Igora Marinkovića, predstavnika 1389., pitali da li su već obezbedili obećanu sumu?

„Imaćemo novac da isplatimo... Ne daj Bože ako se desi da Mladić bude uhapšen, i da saznamo ime onoga koji ga je izdao, imaćemo novac da isplatimo...“

RSE: Odakle planirate da prikupite taj novac?

Marinković: Izbeglice iz Bosne, Srbi koji su trenutno u dijaspori. Tu, uopšte nije reč o bogatim ljudima, za nekoga je to možda mali novac, za dijasporu je veliki, ali eto... oni su sami ponudili i upravo je ideja i potekla od naših simpatizera i aktivista koji žive u inostranstvu.

RSE: Da li vas je neko iz države kontaktirao?

Marinković: Ne.

Iako ih država još nije kontaktirala, to bi se moglo dogoditi uskoro. Kako nezvanično saznajemo, trenutno se ispituje ima li elemenata krivičnog dela. Takođe saznajemo da se time bavi Odeljenje okružnog javnog tužilaštva za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala, obzirom da se plakati za sada mogu naći samo na internetu, a ne i po zidovima.

Elementi krivičnog djela


U Bezbednosno informativnoj agenciji, na čiji broj telefona građani prijavljuju svoja saznanja o Ratku Mladiću, rečeno nam je da se akcija pokreta 1389. može tretirati kao opstrukcija hapšenja. I pravnik JUKOM-a, Milan Antonijević, već je našao niz krivičnih dela na koje bi Tužilaštvo moglo da reguje.

„Kao prvo sadrži jednu ozbiljnu pretnju samim tim što se pokušava dovesti do toga da se uhvate oni koji dostave informaciju o položaju Ratka Mladića. Mislim da je to već sasvim dovoljan osnov za podvođenje ovoga pod krivično delo Pretnja. S druge strane postoji i krvično delo ometanja pravde gde se na jedan eksplicitan način govori o svim delima koja mogu ući pod ovo krivično delo i tu postoji, naravno, osnov da se razmisli o vođenju jednog ozbiljnog krivičnog postupka zbog proglasa koji smo videli“, objašnjava Antonijević iz JUKOM-a.

Na sajtu pokreta „Naši 1389.“, uz plakat na kome nudi nagrada, stoji i proglas u kome šire objašnjavaju šta i zbog čega traže, a šta nude. Tekst je naslovljen „Deset hiljada evra za hvatanje izdajnika“.

“Samim tim što se u ovom proglasu ide ka tome da se uhvate oni koji dostave informacije o Ratku Mladiću, tu stvarno imamo jedan neverovatan obrt da neko ko vodi organizaciju, kao što su ove desničarske orgnaizacije, da oni žele da uhvate ljude… znači prave jedan paralelan sistem u kojem ćete vi imati mogućnost da sprovodite neku svoju pravdu i to je stvarno nešto na šta Tužilaštvo ima i te kako osnova da reaguje”, dodaje pravnik Milan Antonijević.

Iako drastičan, ovo nije i prvi primer otvorene podrške i nuđenja pomoći ljudima koji se terete za ratne zločine. Takva podrška, osim od raznih desno orijentisanih nevladinih organizacija, često je dolazila i od političara:

Protesti zbog hapšenja Radovana Karadžića, Beograd, juli 2008
27. maj 2007.
Generalni sekretar najveće opozicione Srpske radiklane stranke, Aleksandar Vučić, po Beogradu lepio plakate Bulevar Ratka Mladića“”

4. oktobar. 2007.

Aleksandar Vučić, dok je govorio za skupštinskom govornicom, pokazao plakat na kom piše "Sigurna kuća za Ratka Mladića".

29. jul 2008.
Održan protestni miting zbog hapšenja Radovana Karadžića, na kome su govorili lideri opozicionih parlamentarnih stranaka Nova Srbija i Srpska radikalna stranka. Tokom protesta izbili su masovni neredi, u kojima je povređen veliki broj ljudi.

Rekacije na plakate „Traži se izdajnik!“ za sada stižu samo iz nevladinog sektora. “Inicijativa 33”, nevladina organizacija koja prati rad nasilničkih i desničarskih grupa, saopštila je da se “zgražava ćutanjem države”, koja bi, kako dodaju, trebalo da odmah da istraži i odakle pokretu 1389. novac za nagradu.
XS
SM
MD
LG