Dostupni linkovi

Dao sam život za narod kao Gavrilo Princip


Ratko Mladić u sudnici 19. siječnja 2012.
Ratko Mladić u sudnici 19. siječnja 2012.
U Hašku sudnicu ponovno se vratio bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić. Na statusnoj konferenciji, koje se održavaju u svrhu pripreme za suđenje te kako bi se dobile informacije o stanju optuženika u pritvoru Haškog suda, raspravljalo se o mogućnosti početka suđenja predviđenog krajem ožujka ove godine. Pripreme za sada idu prema planu.

Ratko Mladić je sa smješkom odvratio pozdrav predraspravnog suca Alphons-a Orie-a, odnosno bio je puno bolje volje nego prilikom ranijih pojavljivanja. I zdravstveno stanje mu se očito popravilo jer je s puno više koncentracije pratio tehničke rasprave strana u postupku u sudnici. Mahanjem glave dao je do znanja da se ne slaže s odbacivanjem zahtjeva za produženja roka obrani za dostavljanje obavještenja o načinu obrane.

Ovo je bila peta po redu statusna konferencija, a razlog je također bio rasprava o napredku u pripremama za suđenje. Mladićeva obrana, odvjetnik Branko Lukić pobunio se protiv najavljenog datuma suđenja zakazanog za kraj ožujka ove godine.

Mladićeva obrana, 19. siječnja 2012.
Mladićeva obrana, 19. siječnja 2012.
„Zato mi smatramo da će Sudsko vijeće procijeniti naš položaj. Da će procijenjivati kolika je količina dokumenata, poput izjava svjedoka, transkripata koje smo dobili od tužiteljstva kao i količinu dokumenta koje trebamo prikupiti. I da bi svaki početak prije kraja 10.mjeseca (ove godine) bio nepravedan i za obranu i za gospodina Mladića“, izjavio je Lukić protiveći se zakazanom početku suđenja.

Kada mu je sudac Orie dao riječ, Mladić se pak požalio na svoje zdravstveno stanje, zatražio pošteno suđenje i optužio sud da krši Ženevske konvencije u postupku prema njemu. Također se opet pobunio na postupak transporta od pritvora do suda tijekom kojem mu nizozemska policija stavlja lisice na ruke.

Sudac Orie se borio da ograniči Mladića u obraćanju sudu, budući da je on spominjao, ne samo svoje zdravlje, već i povijesne teme tijekom čega je sebe usporedio „sa srpskim vitezom Gavrilom Principom (pripadnik organizacije Mlade Bosne koji je izvršio atentat na Franju Ferdinanda, austrougarskog prijestolonasljednika i njegovu ženu) – koji je dao život za svoj narod kao ja“.

„Sljedeći put, makar čak i na kraju statusne konferencije, ako me budete prekidali – izvesti će Vas iz sudnice“, upozorio je optuženog na kraju sudac Orie zaključujući statusnu konferenciju.




Podsjetimo dokazivanje počinjenja ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici u zadnjoj prepravljenoj optužnici se ograničio na 15 bosanskohercegovačkih općina u svrhu ubrzanja suđenja.

Sljedeća statusna konferencija u slučaju protiv Ratka Mladića održati će se 23. veljače ove godine, na kojoj će biti jasnije – hoće li se nastaviti prema planu početka procesa. Nakon toga najavljena je i statusna konferencija za 7.ožujka ove godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG