Dostupni linkovi

Porast vodostaja reka do nivoa redovne odbrane od poplava


Kraljevo, ilustrativna fotografija
Kraljevo, ilustrativna fotografija

Na osnovu najnovijih hidroloških podataka u narednih nekoliko dana na Dunavu i Savi očekuje se veći porast vodostaja.

Dunav će kod Novog Sada, a Sava kod Šapca dostići granicu redovne odbrane od poplava, dok će vodostaj na ostalim rekama u Srbiji biti u stagnaciji.

Nadležni u Obrenovcu, gradu koji je u prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama najviše stradao, danonoćno dežuraju na najkritičnijim mestima, uprkos najavama da za sada nema veće opasnosti od izlivanja reka.

Dejan Vladiković, hidrolog i koordinator hidrometereološkog sistema rane najave i upozorenja Republičkog hidrometereološkog zavoda, kaže za Radio Slobodna Evropa da se na Dunavu i Savi u naredinih nekoliko dana očekuje veći porast vodostaja zbog obilnih padavina u uzvodnim tokovima od Srbije, ali ne i dostizanje nivoa redovne odbrane od poplava.

“Osim na Dunavu god hidrološke stanice Novi Sad, gde će narednih dana biti dostignuta kratkotrajno granica redovne odbrane od poplava, in a reci Savi na stanici Šabac gde će isto vrlo kratkotrajno biti dostignuta ta granica”, kaže Vladiković.

Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac, koja je u prošlogodišnjim poplavama bila najteže pogođena kaže za Radio Slobodna Evropa da je taj grad danas znatno spremniji za odbranu nego pre godinu dana, tim pre što su otklonjeni mnogi problem izazvani u prethodnim poplavama.

“Mi smo imali pet proboja na nasipima i svih pet je kompletno sanirano. Imali smo i u Baričkoj reci nanose i srušene mostove od protekle poplave i to smo sve izvadili i napravili dobru protočnost. Ono što nas danas jedino brine, a za šta nismo mi nadležni i što ne možemo da uradimo, je što u koritu Kolubare postoji određena količina balvana koji mogu da smenje protočnost, ali mislim da, s obzirom da su svi kanali i propusti pord puta pročišćeni, dovoljni da ovu količinu kiše koja je najavljena prime”, kaže Čučković

Prema njegovim rečima, osmatranje vodostaja u Obrenovcu i okolnim opštinama sada vrši Republički hidrometereološki zavod, a prema njihovim podacima, za sada nema velike opasnosti od izlivanja reka.

“Ono što je najbitnije, njihove prognoze su takve da nema velike opasnosti u nardnih nekoliko dana, ali moramo biti oprezni baš što se tiče tih bujičnih vodotokova. Nisu predviđena neka njihova izlivanja, ali u svakom slučaju mi ćemo biti na terenu non-stop, kao što smo bili i prethodna dva dana”, pojašnjava Čučković.

XS
SM
MD
LG