Subota, 23. maj/svibanj 2015, 18:26 CET

Srbija

Raste podrška za borbu protiv korupcije

Ilustracija
Ilustracija
Skidanje prašine sa izveštaja o potencijalnim korupcionaškim aferama, koje su antikorupcijska tela godinama slala nadležnima i pokretanje postupka protiv Miroslava Miškovića, biznismena koji je u Srbiji smatran nedodirljivim, ulilo je malo optimizma i građanima, već gotovo pomirenim sa tim da je korupcija nešto sa čime se društvo nikada neće izboriti.

Istraživanje koje je za Program za razvoj UN uradio CESID, pokazalo je rast podrške javnosti vlastima za borbu protiv te negativne društvene pojave, kao i da sami građani sve više razumeju ozbiljnost problema korupcije. U Srbiji je od leta pokrenuto oko 150 predmeta u borbi protiv korupcije, primećuje Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante.

„Među slučajevima koji su otvoreni su i oni iz privatnog i oni iz javnog sektora. Otvoreni su predmeti i protiv članova Demokratske stranke i protiv Srpske napredne stranke i protiv Socijalističke partije Srbije i drugih partija. To mi govori da je vlada u toj borbi objektivna i nepristrasna, a to je ono što želimo da vidimo – nultu toleranciju za korupciju i da niko nije iznad zakona“, kaže Infante.
 
Vilijam Infante, foto: Saša ČolićVilijam Infante, foto: Saša Čolić
x
Vilijam Infante, foto: Saša Čolić
Vilijam Infante, foto: Saša Čolić
Građani Srbije, najviše korupcije i dalje prepoznaju u političkim partijama, pre svega u načinu na koji se finansiraju njihove predizborne kampanje. U samom vrhu te liste i dalje su i oblasti zdravstva i pravosuđa. Interesantno je međutim da građani istovremeno otvoreno priznaju da su uglavnom oni ti koji nude mito kako bi rešili neki problem. Ipak, prema rečima programskog direktora CESID-a, Marka Blagojevića, primetno je i da su građani u znatno manjoj meri spremni da učestvuju u korupciji, a da su spremniji i da je prijave.

„Jer je atmosfera bitno drugačija od one koju smo imali pre sedam meseci. Atmosfera je u kojoj se to u daleko, daleko većoj meri smatra socijalno nepoželjnim i ponašanjem sa visokim nivoom društvene opasnosti nego što je to bio slučaj ranije. Dakle, 40 odsto ljudi sada kaže da ne bi platili mito, naspram 33 odsto koliko je to reklo u junu i u nekom od niza ranijih istraživanja koja se izvode od 2009. godine“, rekao je Blagojević.

Strategija pokvarenih jabuka

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković, smatra međutim da, iako su rezultati dobri, razloga za preterani optimizam i dalje nema.

Zoran Stojiljković, foto: Vesna AnđićZoran Stojiljković, foto: Vesna Anđić
x
Zoran Stojiljković, foto: Vesna Anđić
Zoran Stojiljković, foto: Vesna Anđić
„O rezultatima istraživanja mogu da kažem samo sledeće – ovo samo nije tako dramatično loše kao što je bilo ranije, ovo je tek za olakšanje. Pravo je pitanje kako da stabilizujemo i popravimo ove rezultate. Rekao bih da je to moguće samo sinergijom preventivnog, edukativnog i represivnog delovanja. Jer samo represija, koju građani Srbije vole, to vam je strategija pokvarenih jabuka u kojoj mislite da ste vađenjem pokvarenih jabuka rešili problem, a problem počinje u voćnjaku“, kaže Stojiljković i dodaje da je za temeljnu borbu protiv korupcije i učešće Agencije u toj borbi, potrebno prvo doći do stanja u kome će svako raditi svoj posao i u kome će biti omogućeno da se taj posao radi.

„Agencija i slična tela moraju da imau veću efikasnost i veću autonomiju, jedno bez drugog ne ide. Vidite, trenutno je Agencija samo zakonom predviđen organ bez pravno zakonodavne inicijative i svaka je vlada može ukinuti zakonom. Preporuke Agencije koje dođu u Skupštinu imaju veliko zakašnjenje, Skupština još nije razmatrala naš izveštaj iz 2011. godine. Ako te preporuke nekoga ne budu obavezivale, to vam je onda standardna forma u kojoj se ja igram sa vama, uputim vam preporuke, vi značajno klimnete glavom, usvojite to na sednici skupštine i nikome ništa“, ocenio je Stojiljković
 
Jačanje borbe protiv korpucije odavno je poznat uslov za dalji evropski put Srbije, ali i neophodna stavka za ekonomski razvoj zemlje u kojoj je veliki procenat stanovništva bez posla, i gde i oni koji rade teško preguraju do kraja meseca.

Predstavnik UN Vilijam Infante, slikovito je objasnio da je suzbijanje te negativne pojave osnovni preduslov za stvaranje dobrog biznis ambijenta, privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta. Za ostvarenje tog cilja je ipak, kako upozorava, neophodna dugoročna posvećenost.

„Poslovni svet želi da zna da ovo nije samo privremena promena filozofije“, zaključio je Infante.

Ognjen Zorić

Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom bavi se od 2005. godine. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi u oktobru 2010. godine, te radi kao novinar i reporter i uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: DalmatinacEU
28.01.2013 20:09
nije veljde da se to i u srbiji poceo koristiti dolar...u nas u CG euro...u vas dolar....u BiH marka. u HR na moru eurom se placa sve ...pa pravismo kapitalisti....veci smo kapitalisti nego Kina

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Orden za Kastra, za Dražu ulica

Pretpostavimo da je predsednik Tomislav Nikolić sa sobom na Kubu, osim ordenja, poneo i nepoznatu Platformu za Kosovo. Platformu koja će da stvari vrati na staru. Hoćemo reši staru Jugoslaviju. Mnogi bi voleli da taj eksperiment sa povratom u prošlost uspe
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

SB: Ekonomija Gaze na ivici kolapsa

Ekonomija Gaze je na ivici kolapsa, a njena stopa nezaposlenosti je sada najviša na svetu, zahvaljujući blokadama, ratu i lošoj upravi, sudeći prema najnovijem izveštaju Svetske Banke.

AI: Tortura u ukrajinskom konfliktu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti inetrnešnal saopštila je da je sakupila ogromnu količinu dokaza da ukrajinske snage, provladine milicije i antivladini separatisti vrše torturu ili maltretiraju zarobljenike, opisujući tu praksu kao rasprostranjenu i učestalu.

EU: Bliže veze, ne i članstvo za istočne susede

Sa istočnim evropskim susjedima - bliže veze ali ne i perspektiva članstva, najkraći je zaključak dvodnevnog samita evropskih lodera danas završennog u Rigi. Slično je i sa davno obećnim bezviznim režimom za Gruziju i Ukrajinu koji će čekati do kraja godine i konačne odluke Evropskog savjeta.