Dostupni linkovi

Kosovo čeka politički dogovor, dok nezadovoljstvo građana raste


Priština
Priština

Politička kriza na Kosovu marginalizovala je dva najveća problema u zemlji, nezaposlenost i siromaštvo.

Nemogućnost da se formiraju institucije pet i po meseca od izbora, doprinelo je i da se nezadovoljstvo kod građana poveća.

Poslednji izveštaj UNDP-a (Program UN-a za razvoj) navodi da je 79 posto anketiranih građana nezadovoljno ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji. Evo šta kažu neki od onih sa kojima smo razgovarali:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
Direktan link

Sociolog Shemsi Reçica, profesor na Univerzitetu Prištine, navodi da su gradjani razočarani političkim liderima koji nisu uspeli da pruže rešenja na probleme sa kojima se oni suočavaju.

„To nezadovoljstvo nije ništa novo i ono se uglavnom tiče siromaštva i nezaposlenosti, nedostatka perspektive, a naročito kod mladih. Građani su primetili da je vođstvo više posvećeno tome da zauzmu rukovodeće pozicije u institucijama Kosova“, ocenjuje on.

Borba za vlast koja je o toku, dodaje Reçica, posebno iritira građane jer je očigledno da se više misli na lične interese nego o samim građanima.

„Građani su postali imuni na ovakvo stanje i ne vide da ih neko rukovodstvo može izvesti na bolji put“, ističe on.

Kosovo se inače suočava sa visokom stopom nezaposlenosti. Oko 1.2 miliona sposobnih za rad, zaposleno je samo oko 300 hiljada. Nezaposlenost je posebno rasprostranjena među mladima.

U ekstremnom siromaštvu živi oko 12 posto populacije, a 217 hiljada gradjana živi sa manje od euro dnevno.

Profesor Ismajl Hasani sa Filozofskog fakulteta u Prištini kaže da je uz sve ovo i normalno da vlada nezadovoljstvo među gradjanima.

„U zemlji u kojoj su podaci o korupciji i zloupotrebi javnog novca alarmantni, gde se zbog korupcije vode istrage i u medjunarodnim organizacijama, veoma je legitimno da kod ljudi vlada nezadovoljstvo“, kaže on.

Konstituisanje Skupštine je neophodno i zbog potrebe usvajanja budžeta Kosova za 2015. godinu, a kako bi se izbegla teška finansijska i budžetska kriza početkom sledeće godine. Za sada, još uvek se ne zna kad će se održati nastavak konstitutivne sednice, a koja je počela jula meseca.

XS
SM
MD
LG