Dostupni linkovi

Spasioci pokušavaju spasiti 60 ruskih rudara


Posle eksplozije u sibirskom rudniku Raspadska, 9. maj 2010
Posle eksplozije u sibirskom rudniku Raspadska, 9. maj 2010
Spasilačke ekipe i dalje nastoje da dopru do 60 zatrpanih rudara nakon dve eksplozije u nedelju u sibirskom rudniku Raspadska. Najmanje 31 osoba je poginula, a 59 ih je ranjeno.

Spasioci su za sada uspeli da prodru u neke delove rudnika. Do druge eksplozije je došlo u trenutku kada su se u oknu nalazili članovi spasilačkih ekipa pa među žrtvama ima i spasilaca – njih 18.

Eksploziju je izazvala visoka koncentracija metana u jamama dugačkim oko 400 kilometara, što je duže nego mreža moskovskog metroa.

Spasiocima je otežano da poprave ventilaciju u jamama koje se nalaze i na dubinama od 500 metara. Ruski premijer Vladimir Putin ukazao je na važnost omogućavanja vazduha zatrpanim rudarima.

„Situacija je veoma teška i tragična. Zamolio bih kolege da ne čekaju da gas bude sam po sebi dopremljen rudarima, već da ulože maksimalne napore kako bi spasli ljude, što znači preduzimanje svih tehničkih mera da obnove ventilaciju što je pre moguće“, rekao je on.

Direktor rudnika Genadij Kozovoj je izjavio da će ventilacioni sistem u potpunosti biti u fnukciji najverovatnije u utorak. Rukovodstvo rudnika tvrdi da je nivo metana u oči prve eksplozije bio na normalnom nivou.

Zamenik diretkora Vladimir Gorjačkin tvrdi da je ventilacioni sistem nemačke proizvodnje i da je bio relativno nov, jer je kupljen pre deset meseci.

Većina povređenih se oporavlja u lokalnoj bolnici, a šest sa težim ozledama je prebačno u Moskvu.

Iz ruske prestonice stigli su psiholozi da pomognu svojim kolegama u zbrinjavanju porodica ubijenih i ranjenih. Rudnik Raspadaska je već obećao milione rubalja pomoći porodicama stradalih rudara.

Ova nesreća je najteža u Rusiji od 2007. godine kada je u eksploziji u rudniku uglja Jublijenaja poginulo 39 rudara.
XS
SM
MD
LG