Dostupni linkovi

Raspada li se vlast u Čačku?


Čačak
Čačak

Gradska vlast u Čačku našla se na muci jer je posle odmetanja sedmoro odbornika iz SNS ostala sa samo jednim glasom viška. Vlast ima 38, a opozicija 37 odbornika, što je stvorilo paniku u redovima vladajuće koalicije. Opozicija tvrdi da se vlast u Čačku raspada.

Zbog ovakvog odnosa broja odbornika u čačanskom parlamentu dovedeno je u pitanje izglasavanje budžeta za narednu godinu. Gradonačelnik Vojislav Ilić, svestan situacije, najavio je da bi donošenje najvažnijeg skupštinskog akta mogli da podrže predstavnici opozicije.

„Nadam se da ćemo imati razumevanja kod ostalih odbornika i da ćemo sve to završiti uspešno. Mislim da je cilj Čačak, a ako je cilj Čačak i meni i svim priisutnim odbornicima, treba to da odradimo u interesu grada.“

Sudeći po prvim reakcijama, opoziciji ne pada na pamet da spasava gradsku vlast pred kraj mandata, što potvrđuje i prvi čovek čačanskih demokrata Dragan Brajović.

„DS nema razloga da spašava vlast i da rešava probleme koje nije ni napravila. Oni moraju sami to da reše i da pokažu građanima sve ono što su poslednje tri i po godine obećavali, a nisu uradili“, kaže on.

Predsednik čačanske Skupštine Veljko Negovanović kaže da neće sazivati sednicu lokalnog parlamenta dok se ne razjasni da li gradska vlast uopšte ima većinu.

„Grad Čačak ima formalnu skupštinsku većinu koja broji 38 odbornika. Naravno da je vrlo teško, skoro nemoguće da svaku tačku dnevnog reda kad je glasanje imate svih 38 odbornika. Evidentna je kriza u vršenju vlasti u Čačku i to nije sporno“, ističe Negovanović.

Svi politički akteri slažu se da je uzrok parlamentarne krize u gradu rasulo u lokalnom odboru SNS, tačnije u njihovoj odborničkoj grupi. Sedmoro od 14 naprednjačkih odbornika prešlo je u opoziciju kada je smenjen direktor najvećeg javnog preduzeća ’’Gradac’’.

Nakon ovoga otvorena je politička pijaca u kojoj je nekoliko ’’viđenijiih’’ političara iz Nove Srbije i SPS prešlo u SNS. Usledio je rat saopštenjima u kojima se još uvek aktuelni koalicioni partneri međusobno optužuju za nesposobnost, neodgovornost, štetočinstvo, otimačinu, prekrajanje izborne volje građana i bezobrazluk.

Milan Draškić iz Nove Srbije ističe da je neophodno da se strasti smire jer će sada posvađani politički akteri, kako ocenjuje, najverovatnije sarađivati i nakon budućih lokalnih izbora. On navodi da je lopta u dvorištu naprednjaka.

„Očekujemo da oni prihvate političku odgovornost za izazivanje parlamentarne krize u Čačku, jer je ona nastala usled raskola u odborničkoj grupi SNS. Svakako ćemo pružiti priliku za nastavak razgovora. Ne smatramo da se stiglo do te tačke da je dalji oblik saradnje nemoguć. Očekujemo da ono o čemu se budemo dogovorili, ako se dogovorimo, bude i ispoštovano“, navodi Draškić.

Opozicioni odbornik Stojan Marković ocenjuje da se vlast u Čačku raspada iako je komponovana po republičkom modelu.

„Mi ćemo u narednih mesec dana imati period kada će se konačno pokazati da li vast u Čačku uopšte može da funkcioniše ili ne može. Ja sam uveren da ne može bez pomoći opozicije. Sada je, dakle, pitanje da li će opozicija pripomoći da ne dođe do neviđene bruke u gradu da se ne dodeli Decembarska nagrada Čačka, što bi bilo prvi put u istoriji grada, i da se ne usvoji budžet za narednu godinu. Vlast u Čačku se raspada“, jasan je Marković.

XS
SM
MD
LG