Dostupni linkovi

Rakčević: DPS odgovara za propast dijaloga


Žarko Rakčević
Žarko Rakčević

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević, koji je učestvovao u pregovorima sa DPS-om, kaže za Radio Slobodna Evropa da je popisivanje Sporazuma o Vladi izbornog povjerenja dovedeno u pitanje i da svi napori mogu pasti u vodu. Rakčević konstatuje da određeni krugovi moći žele da prekinu dijalog za slobodne i fer izbore.

„Zbog izostanka promjena u Javnom servisu koje su preduslov za oslobađanje Javnog servisa od stega DPS-a i raznih centara moći koji su povezani sa tom partijom, upozoravamo da sve može pasti u vodu i da Crna Gora može biti uvučena u novi krug neizvjesnosti i nestabilnosti. Sigurni smo da demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori treba zaista nezavistan i profesionalan Javni servis.

Ukoliko hitno ne budu obezbjeđeni preduslovi za potpisivanje Sporazuma i njegovu primjenu, dogovor gubi smisao jer opozicija ne može sprovesti efektivno ono što je bio cilj od početka - a to je kontrola izbora i sprječavanje daljih zloupotreba državnog aparata za potrebe DPS-a“, kaže Rakčević komentarišući novo odlaganje potpisivanja Sporazuma.

U ovom času je gotovo kompletna država zarobljena i zloupotrebljena i služi opstanku na vlasti jedne partije, ocjenjuje Rakčević navodeći da Građanski pokret URA ne želi da učestvuje u farsi jer je očigledno da određeni krugovi moći žele da obesmisle dijalog i to je loše za Crnu Goru. Rakčević poziva na hitno ispunjavanje preduslova:

„Oni prolongiranjem ignorišu želju svih dobronamjernih političkih aktera i građana, pa i naših međunarodnih i evropskih partnera, koji očekuju konkretne rezultate od Crne Gore na planu obezbjeđivanja uslova za slobodne i fer izbore. Postoji ogromno nepovjerenje i vladajuća stranka, ukoliko pokušava po svaku cijenu da sačuva monopole, mora snositi odgovornost jer je to na štetu čitave Crne Gore. Sporazum nije čarobni štapić koji će obezbjediti sam po sebi slobodne i fer izbore. Sporazum jeste šansa, Sporazum otvara vrata i po našem viđenju on je u ovom času realan i mogući maksimum za kontrolu izbora.

Mi zaista iz pokreta URA nećemo iznevjeriti očekivanja građana da se obesmisli Sporazum i da odugovlačenjem njegovog potpisivanja i sprovođenja budemo u zamci. Ukoliko u hitnom roku ne budu stvoreni preduslovi za potpisivanje Sporazuma to je zaista jasan znak da DPS, ne samo kupuje vrijeme, nego da hoće po starom. Da pritiscima i ucjenama zadrži vlast. U tom slučaju će ta partija snositi zaista svu odgovornost za propast dijaloga pa i za dalja događanja u Crnoj Gori“, kaže Rakčević

Više od četiri mjeseca traju pregovori Demokratske partije socijalista i dijela opozicionih stranaka o formiranju Vlade izbornog povjerenja. Iako je postignut Sporazum kojim će se steći uslovi za proces kontrole nad radom Vlade i institucija u predizbornom periodu, političke partije nisu potpisale Sporazum.

Potpisivanje Sporazuma je uslovljeno smjenom ili ostavkom uredničkog tima Televizije Crne Gore, za čiji informativni program opozicija tvrdi da je jednostran i partijski.

Tekst Sporazuma je poslije četiri mjeseca razgovora dogovoren krajem marta, ali je zbog neispunjavanja preduslova za njegovo potpisivanje doveden u pitanje.

XS
SM
MD
LG