Dostupni linkovi

Ademi nije kriv, a tko jest?


Rahim Ademi
Rahim Ademi
Hrvatski general Rahim Ademi, nakon što mu je potvrđena oslobađajuća presuda za ratne zločine u akciji „Medački džep“ 1993. godine, proziva niz visokih časnika koji su ga na sudu lažno teretili. Osim toga, postavlja se pitanje – hoće li pravi krivci odgovarati?

Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio oslobađajuću presudu generalu Rahimu Ademiju u postupku za ratne zločine počinjene u operaciji „Medački džep“ rujna 1993. godine, Ademi je javno prozvao niz osoba koje su ga na suđenju teretile, a sada potvrđena presuda pokazala je da su oni u svojim iskazima lagali.

On je za lažno svjedočenje prozvao ministra unutarnjih poslova u vrijeme te operacije Ivana Jarnjaka, umirovljenog admirala Davora Domazeta - Lošu, nekadašnjeg zapovjednika specijalne policije Mladena Markača, brigadnog generala Franju Tomičića i brigadire Zvonka Brajkovića, Svetka Šaru i Stanislava Linića, kazavši kako se nada da će Državno odvjetništvo reagirati i pokrenuti kaznene postupke. To je potvrdio i u izjavi za RSE:

„To je sve sud ustanovio! Ja ne bih ništa komentirao obrazloženje ni Županijskog ni Vrhovnog suda. Više sam umoran od svega toga.“


Dodajmo ovdje kako je lažno svjedočenje kazneno djelo za koje je određena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

U akciji "Medački džep" u rujnu 1993. godine Hrvatska vojska zauzela je nekoliko sela pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba nedaleko Gospića koja su bila u UN-ovoj zaštićenoj zoni, međutim otuda se atiljerijom svakodnevno gađalo po civilnim ciljevima u Gospiću. Nakon što je na inzistiranje UN-a naređeno povlačenje sa zauzetog teritorija, pripadnici Hrvatske vojske i specijalne policije ubili su 23 srpska civila i pet zarobljenih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.

Na potezu je državno odvjetništvo


Presuda Vrhovnog suda Hrvatske potvrdila je i da je u akciji „Medački džep“ postojala dvostruka linija zapovijedanja, odnosno da je stvarne zapovjedne ovlasti na terenu imao tadašnji aktivni admiral Davor Domazet Lošo, kao osobni izaslanik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske generala Bobetka.

Ademijev branitelj, zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović kazao je za RSE kako je sada pitanje hoće li Državno odvjetništvo pokrenuti kazneni progon za ratni zločin s obzirom na navode presude o tome tko je stvarno vodio akciju „Medački džep“.

„Očito je da su neke stvari sada ostale otvorene, jer ovom presudom nije rečeno da nisu počinjeni zločini, nego da za njih nije odgovoran general Ademi. To znači da su neke druge osobe rukovodile akcijom i onda bi trebale povući konzekvence za posljedice koje su evidentno nastupile.“

Dakle, na redu je Državno odvjetništvo, koje je i samo sudjelovalo u postupku kao tužitelj.

„Oni isto tako imaju i otpravke presuda i Županijskog i Vrhovnog suda, a iz njihovih obrazloženja je evidentno da su neke osobe s jedne strane lažno svjedočile, a s druge strane da su rukovodile akcijom, odnosno da su po istom principu po kojem se to inputiralo generalu Ademiju odgovorne za provođenje akcije i za kršenja humanitarnog prava zbog kojih su nastupile štetne posljedice i ljudske žrtve.“

Ako Državno odvjetništvo to „zaboravi“ napraviti, Prodanović kaže kako je general Ademi spreman sam podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih za zločine u akciji „Medački džep“, ali Prodanović vjeruje da to neće biti potrebno.
XS
SM
MD
LG