Dostupni linkovi

Radnička prava: Vlada menja pravila posle završene utakmice


Fabrika u Kragujevcu, ilustrativna fotografija
Fabrika u Kragujevcu, ilustrativna fotografija

Nezadovoljni radnici širom Srbije najavljuju sudske procese i proteste tvrdeći da ih je država obmanula prilikom potpisivanja socijalnih programa 2011. godine, za odlazak sa svojih radnih mesta.

Tada im je garantovan odlazak u redovnu penziju, ali retroaktivnom primenom novog Zakonom o radu, sada dobijaju rešenja za odlazak u prevremenu mirovinu sa drastično umanjenim primanjima.

Aleksandar Petrović, predsednik Glavnog odbora za zaštitu prava radnika procenjuje da u Srbiji ima između pet i sedam hiljada radnika koji su 2011. godine, uz socijalni program i garancije za redovan odlazak u penziju, dobrovoljno napustili svoja radna mesta.

Njima je tada do odlaska u redovnu penziju sa 40 godina radnog staža ostalo pet ili manje godina. Od novčane naknade su uplaćivali radni staž i sada stekli uslov za odlazak u redovnu penziju.

Međutim, retroaktivnom primenom novog Zakona o radu njima za odlazak u redovnu penziju treba 40 godina radnog staža i 65 godina života.

Petrović ističe da im se sada nude rešenja za odlazak u prevremenu penziju sa drastičnim umanjenjem prinadležnosti.

„Promenom Zakona od 2015. godine postoji oblik prevremenog odlaska u penziju. Mi smo godište, 54. 55. 56. zavisi kako ko, i fali nam od četiri do pet godina do godina starosti. Tako da mi imamo maksimalno umanjenje, i to što je najopasnije, trajno, doživotno umanjenje penzije. Rešenja koja su počeli da dobijaju naše kolege su umanjena za 7.000 do 7.500 dinara, što je van pameti, posebno u ovom teškom vremenu u kojem živimo."

Jugoslav Ristić, predsednik Gradskog odbora Samostalanog sindikata u Kragujevcu kaže da je izmenom Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju povređeno stečeno pravo radnika koji su ispunili sve svoje obaveze i propisane uslove socijalanog programa.

„Izmenom zakona oni će imati umanjene penzije za 20,4 odsto. Time je i jednostrano raskinut ranije potpisan ugovor i mislim da je sa ovim bitno narušeno poverenje za buduće socijalne programe. Vlada menja pravila igre koja su bila prethodno dogovorena i to je nedopustivo o bilo kojoj vladi da se radi i bilo kojoj ozbiljnoj pravnoj državi i mislimo da Vlada treba po nekom specijalnom postupku da reši status ovih ljudi koji su na ovaj način izigrani“, kaže Ristić.

Oko 1.500 nezadovoljnih radnika iz kagujevačkih fabrika Zastava automobili, Zastava kamioni, Zastava oružje, i „21. oktobar“ već su održali protest ispred zgrade Skupštine u Kragujevcu, a njima su se pridružile kolege iz „14. oktobra“ iz Kruševca, „Prve petoletke“ iz Trstenika, „Goše“ iz Smederevske Palanke, i drugih gradova.

Oni najavljuju nove proteste u Beogradu i pokretanje sudskih saporova pred domaćim i međunarodnim sudovima.

XS
SM
MD
LG