Dostupni linkovi

Radnici ostaju u Skupštini Tuzlanskog kantona


Radnici u zgradi Skupštine TK
Radnici u zgradi Skupštine TK

Radnici su definitivno odlučili prenoćiti u zgradi Skupštine TK. To nam je večeras potvrdio Enes Tanović, iz Sindikata solidarnosti.

„Prenoćit ćemo u prostorijama Skupštine TK. Kolegij Skupštine TK oglušio se na poziv okupljenih radničkih predstavnika da se održi večeras. Uprkos dobroj volji većine članova kolegija, Senad Alić je odlučio da nas ostavi da čekamo i da se kolegij održi u 10.00 sati sutra, 27.11. Kako je i planirano ranije, ovdje ćemo ih dočekati“, rekao je Enes Tanović.

Podsjećamo, radnici su u srijedu, nakon što su se okupili u zgradom pravosudnih institucija, uputili prema zgradi Skupštine gdje su cijeli dan zahtjevali održavanje izvanrednog Kolegija Skupštine TK.

Međutim, njihovom pozivu nisu se odazvali svi zastupnici zbog čega su radnici odlučili da neće izaći iz zgrade Skupštine.

„Mi tražimo da Skupština hitno formira Vladu. Mi ovako više ne možemo živjeti niti mogu živjeti naše porodice. Došli smo u situaciju da ovdje dovedemo i porodice i svi ćemo tu biti dok vlast u TK nešto ne riješi po pitanju naših radničkih prava“, rekao je Dževad Mehmedović iz Sindikata "Dite".

Vlada TK u srijedu nije donijela nikakvu povoljnu odluku ni o radnicima „Aide“ zbog čega su oni najavili masovnije prosvjede u četvrtak u 9.00 sati pred zgradom Vlade TK.

„Rekli su nam da ne dovodimo radnike. Nismo ih doveli. Pustili smo ih da u miru pregovaraju. I sad su pobjegli od nas. Navodno će nam sutra u 14.00 sati reći odluku. Mi na to ne pristajemo. Ujutro svi radnici idu pred Vladu i nek narodu kažu kakva je odluka“, rekao je Hasan Užičanin predstavnik radnika „Aide“.

Ogorčeni radnici u srijedu su i upozorili su da je Livnica čelika Tuzla koja je u državnom vlasništvu pred gašenjem. Radnicima je rečeno da ne dolaze na posao, a voda je već isključena, a u četvrtak će ostati i bez struje.

„To se ide na uništavanje Livnice zbog planske gradnje Tuzle. Najvjerojatnije da je u sve ovo prste umiješao i načelnik Tuzle Imamović“, rekao je Zikrija Đulović iz Sindikata Livnice čelika Tuzla.

Radnici su uvjereni da Skupština TK ni u četvrtak neće ništa konkretno odlučiti po pitanju rješavanja radničkih prava s obzirom da i su i u srijedu zastupnici izrazili nemoć sve dok Vlada TK ne bude formirana. Međutim, radnici su odlučni da s radikalnijim mjerama i pritiscima nastave i u četvrtak.

XS
SM
MD
LG