Dostupni linkovi

Radnici Metalca pod vedrim nebom, iz Vlade nema odgovora


Radnici Metalca pred zgradom Vlade, Podgorica, april 2014.
Radnici Metalca pred zgradom Vlade, Podgorica, april 2014.
Radnici nikšićkog Metalca, koji protestuju zbog neisplaćenih zarada i prestanka proizvodnje, proveli su već drugu noć pod vedrim nebom, a ovaj iscpljujući vid protesta je već počeo da uzima danak.

"Sinoć smo imali jednog kolegu koji je dobio neki napad, iscrljen sa visokim krvnim pritiskom...Prevezli smo ga do hitne pomoći a onda su ga vratili u Nikšić u tamošnju bolnicu. To je bila jedna kritična situacija a biće ih još, to je sigurno. Uspijevamo da natjeramo one starije i bolesne da ipak odu kući u Nikšić. Mi drugi ostajemo tu", kaže ovaj radnik nikšićkog Metalca koji sa kolegama danonoćno protestuje nadomak zgrade Vlade jer traži da im se isplati 11 zarada, uplate doprinosi za rad i omogući nastavak proizvodnje.

Nekoliko desetina radnika Metalca je u ponedjeljak došlo pred Vladu da bi izrazili protest i uticali na Vladu da riješi njihove probleme ali su, umjesto rješenja, otjerani sa trotoara prekoputa vladine zgrade, a kažu da je malo nedostajalo da budu otjerani i sa ruba parka u neposrednoj blizini. U međuvremenu su, zbog noćne hladnoće, velike vlage i najave kiše pokušali da postave šator, ali im komunalna policija ni to nije dozvolila.

Zdravlje im je veoma ugroženo, kaže predstavnik Unije slobodnih sindikata Aleksa Marojević.

"Već se može reći da su u izuzetno teškoj situaciji. Oni su tu već tri dana i dvije noći i to pod vedrim nebom. Sinoć je jedan od njih kolabirao i on je u dosta teškoj zdravstvenoj situaciji Može da dođe do novih problema je ovdje ima radnika koji su dosta narušenog zdravlja", upozorava Aleksa Marojević.

Marojević kaže da im se do sada, uprkos činjenici da se radnici izlažu velikom riziku da ozbiljno ugroze zdravlje, niko od zvaničnika nije obratio:

"Predsjednik Vlade nije tu, u skupštini nema nikoga od odgovornih, a ni u Vladi nema nikoga, tako da mi imamo situaciju da će ovi ljudi i dan i narednu noć provesti ovdje a sada imamo i najavu da će se vrijeme pogoršati Policija nam ne dozvoljava da postavimo šator, a ako nam to ne odbore mi ćemo ga podići na silu pa neka nas sve pohapse. Bolje je i meni i ovim ljudima da noć provedemo u zatvoru nego pod vedrim nebom uz ove vremenske prilike koje najavljuju", dodaje Marojević.

Propale privatizacije

Zaposleni u Metalcu štrajkuju od 18. decembra, a u međuvemenu su, pored protesta ispred Ministarstva ekonomije, pokušali i da blokiraju put Nikšić - Podgorica ali ih je policija spriječila.

Metalac u stečaju je 2004. kupio investitor iz Slovenije ali je ipak odustao sa obrazloženjem da ne može raditi zbog duga od oko tri miliona eura. Firmi je, uz garancije Vlade, obezbijeđen kredit od milion i po eura za otplatu dugova bankama, skidanje hipoteke, pokretanje proizvodnje i isplatu otpremnina višku radnika.

Fabriku je, prošle godine, preuzeo izvjesni Nikola Furundžić, ali je proizvodnja ipak stala, fabrika ostala bez imovine, jer je zbog nevraćenog kredita prešla u ruke državnog Investiciono-razvojnog fonra, a radnici se našli na ulici.

Radnici kažu da im je najgori osjećaj napuštenosti od strane države. Skoro godinu dana nijesu im isplaćivane zarade. Od kraja prošle godine zbog toga štrajkuju.

Materijalno su potpuno iscrpljeni, a sada su na putu i da ozbiljno ugroze zdravlje za koje kažu da im više nije važno jer se bore za nešto što im je važnije od zdravstvenog stanja:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG