Dostupni linkovi

Radnici Holidaya ispred hotela traže povratak na posao


Radnici ispred hotela Holiday
Radnici ispred hotela Holiday

Radnici Holiday-a se dva tjedna se svakodnevno okupljaju ispred prostorija hotela nadajući se da će im se omogućiti ulazak i nastavak rada. Nažalost, do danas nisu uspjeli ući ni kako bi uzeli vlastitie stvari iz prostorija hotela. Hotel je zatvoren 15. lipnja ove godine zbog postojanja osnova sumnje za utaju poreza.

Ispred hotela Holiday i dva tjedna nakon njegovog zatvaranja svakodnevno se okupljaju radnici. Za to vrijeme nitko im se nije obratio, muči ih neizvjesnost. Žele se vratiti na posao, nadaju se da će ih netko pustiti da barem uzmu stvari koje su im u trenutku ulaska policije u hotel ostale unutra. Taj dan na poslu je bio i Slađan Kisin:

„To je bilo kao u američkim filmovima. Dolaze s maskama, kao nindže, izbacuju nas, goste... Snimao se film Danisa Tanovića, dosta gostiju je mislilo da je film. Kad su vidjeli kordon policije sa maskama, sa opremom, kao da ganjaju ne znam ni ja kakvog zlikovca, a ne da izbace radnike.To je bilo strašno, stvarno.“

Agonija radnika Holiday-a, traje godinama. Sve je kulminiralo kada su radnici prošle godine stupili u štrajk, a hotel otišao u stečaj. Većinski vlasnik hotela tada je potpisao ugovor o zakupu sa firmom Holiday Resort u cilju nastavka poslovanja hotela. Radnici su bili zadovoljni radom novog direktora Alena Čengića.

Alen Čengić je godinu dana ovdje bio, nitko ga nije dirao. Ja sad opet postavljam pitanje, ako nešto nije bilo ispravno tada kada je on uletio, oko 27. jula, zašto tada država ili sud nisu čovjeku rekli da izađe. Zašto je godinu dana dozvoljeno čovjeku da radi?“, pita se Edin Idrizović, dugogodišnji radnik Holiday-a.

Slađan Kisin, kao i većina radnika, smatra da je ova akcija samo dio ideje o jeftinoj prodaji hotela:

„Kanton koji se hvali sa turizmom i sa svim, da u jeku sezone, kad mi imamo po 500 gostiju, 400, nikad nismo imali taj broj gostiju, da se zatvara hotel. Ovo je u nečijem interesu da se strovali, da se proda.“

Trideset godina života u ovom hotelu je provela Biljana Đuričić. Nada se kako će Holiday i ovoga puta prevazići krizu u kojoj se našao:

„Ja se nadam da ćemo mi u roku od par dana ući u hotel i da ćemo smoći snage da ponovno, po treći put dignemo hotel na svoje noge.“

Iz Općinskog suda u Sarajevu priopćeno je da se stečajni postupak u ovom predmetu nastavlja odvijati u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku Federacije.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG