Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 03:23 CET

  Svijet

  Putinov kineski sindrom

  Vladimir Putin
  Vladimir Putin
  Piše: Brian Whitmore, priredila: Mirjana Rakela

  Kreatori javnog mišljenja u Moskvi ističu kako im je Kina u posljednje vrijeme  sve češće na pameti. Jedan ugledni komentator čak je priznao da „zavidi Kini“.

  Naime, Komunistička partija Kine je početkom mjeseca na svom kongresu izabrala nove čelne ljude. Hu Jintao  se odrekao moći u korist  Xi Jinpinga, i mnogi u Rusiji su se počeli pitati da li je tako nešto moguće i u njihovoj zemlji.

  "Kinezi su uspjeli napraviti nešto Rusima  nikada neće poći za rukom: prestali su se oslanjati na  velike i nezamjenjive pojedince i  umjesto toga stvorili su sistem redovite promjene svojih vođa",  napisao je Mihail Rostovsky  u "Moskovskom  komsomolcu. "

  Od 1992 – kada  je Deng Xiaoping  predao vlat  Jiang Zeminu -  vlada pravilo: dva petogodišnja mandata  i odlazak s funkcije.

  Kontrast s Rusijom, gdje se politički sustav vrti oko nezamjenljivog   Vladimira Putina, zabilježen je posvuda, od opozicijskog tabloida "Nova  Gazeta"  preko  poslovnog dnevnika  "RBK ",   do državne  "Ruske Gazete“  koja je, vrlo zanimljivo,   kineski model nazvala  " poučnim i  za druge zemlje."

  U dnevniku  "Kommersant", Aleksandar Gabujev  je napisao da kineski vođa "samo prvi među jednakima  u rukovodećem tijelu koje nastoji izbjeći  situaciju da zemlju predugo vodi star i bolestan lider.

  Putin je, naravno, imao  priliku provesti nešto slično kineskom modelu prošle godine. Sve što je morao učiniti  je bilo „blagosloviti“  mogućnost da se Dmitrij Medvedev kandidira za drugi predsjednički mandat, na što ga je pozivalo tehnokratsko krilo političke elite, a da svoj utjecaj zadrži izvan scene, kao što je to svojedobno učinio    Deng Xiaoping.   

  Ali to se, naravno, nije dogodilo. Putin se odlučio za šest novih godina vladavine,  moguće i dvostruko više, tako da ga se može usporedjivati,  prije s Leonidom Brežnjevom, nego s Dengom.

  "Obojica su izgledali  mladi  i privlačni  na početku svoje vladavine , a onda   bolesno i smiješno. Dvojica političara su propustili odgovarajući  povijesni trenutak za povlačenje i odlučili su ostati u politici“,  piše  politički analitičar Stanislav Belkovsky.  

  Usporedba  s Brežnjevom, koja se ozbiljnije počela spominjati  prije godinu dana, a dodatno osnažena glasinama o Putinovu  zdravlju , ipak je  malo  pretjerana.

  No, jedan aspekt usporedbe ipak je relevantan  za rusku budućnost. Nije samo  Brežnjev bio taj  koji je izgledao star i bolestan  krajem  vladavine, već je tako izgledala i cijela politička klasa nastala nakon Staljinovih  čistki 1937.  a koja je ostala na vlasti do fizičkog nestanka,  do svoje smrti.

  Mnogi promatrači sada se pitaju da li će slično biti i s  Putinovom ekipom. Za mlade generacije, stasale nakon  pada Sovjetskog Saveza, to  će biti frustrirajuće.

  "Putin je  spreman  upravljanje državom ostaviti  u rukama  svojih pouzdanih ljudi, koji će uskoro biti u dobi za umirovljenje",  upozorava analitičar Viktor Averkov u dnevniku "RBK".

  "Da  bi se izbjegao  generacijski  sukob, on bi trebao proučiti  mehanizme sukcesije i prijenosa ovlasti."

  No, malo je naznaka  da on to i radi. Kolumnist Sergej Šelin u tekstu u  Gazeti .ru,  ističe da je Putin učinio neke rezove, zbog korupcijskih skandala, ali da je to više bilo forme radi, jer su se stara imena zarotirala na novim funkcijama.

  Šelin dodaje da "Kremlj uvijek miješa jedan te isti  špil karata" i   samo s jednog na drugo mjesto prebacuje odane ljude.

  Brojni promatrači, uključujući i mene, smatrali su da je  Putinov dugoročni cilj   izgraditi trajni i stabilan, i naravno autoritarni  sustav,  koji će opstati  i nakon njegova silaska s vlasti.

  Sada je, medjutim, jasno da on  nema strateškog cilja. Postoje tek taktički manevri radi zadržavanja na  vlasti,  a upravo to, paradoksalno, čini  nestabilnim  njegov sustav vladavine.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Branko Grad: Niš
  29.11.2012 11:38
  Isti vam đavo gospodo europejci, i kada dodje drugi kukaćete za Putinom. Jednom ste imali Jeljcina i komunizam u Rusiji, to se više ne vraća, možete samo da tugujete. Pa i Kinez vam nije po volji nego se babi snilo što joj bilo milo.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.12.2012 15:20
  Rusija je zemlja problematicna odranije, a ne samo sad. Uvijek je radila probleme prvo sebi onda drugima, a svom narodu nikad nije dala ni deset godina slobode i blagostanja - uvijek su bili neki problemi. Mozda ce jednog dana ruski narod nauciti kako da se organizira u normalnu drzavu, gdje nece biti drzavnog terora, hapsenja neistomisljenika, cistki i gdje ce prodavnice biti dobro snadbjevene, roba raznovrsna i kvalitetna, a narod imati novaca. Danas Rusija ima po prvi put u svojoj povijesti demokratiju, ali siromastvo, glad, rat, drzavni teror i napadi na neistomisljenike i dalje postoje. Za nadati se je da ce se i to vremenom prevazici.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.