Dostupni linkovi

Putin, talac svoje samoubilačke strategije


Majice s likom Vladimira Putina
Majice s likom Vladimira Putina

Piše Lilija Ševcova, priredio Slobodan Kostić

„Taktičke pobede često se završavaju strateškim porazima“, primećuje Lilija Ševcova iz moskovskog Karnegi centra.

Na početku je izgledalo da će računica ruskog predsednika Vladimira Putina isplatiti, nastavlja ona u svom komentaru u „Fajnenšal tajmsu“ (FT): Zapad će progutati aneksiju Krima, a Ukrajina se neće braniti zbog straha da ne bude uvučena u rat.

To je odvelo Rusiju na kolosek vojne i nacionalne mobilizacije, omogućavajući Putinu da se dokopa apsolutne vlasti bez posezanja za masovnim represijama. Međutim, gurajući Rusiju u ratno stanje, Putin je pokrenuo proces koji ne može da zaustavi, postajući tako talac samoubilačke strategije.

On više ne može da odustane od ratne matrice bez rizika da će izgubiti moć. Za sada on sklapa dogovore i navlači na sebe mirovnjačku odoru, ali će se neizbežno vratiti strategiji vojnih pohoda. On može da vlada jedino tako što će huškati narod da je jedino opravdano – ratovanje. Rusi će međutim, upozorava Ševcova, dobro pamtiti svoje ekonomske nevolje.

Putin je suspendovao post-hladnoratovski dogovor koji mu je omogućavao da ekonomski sarađuje sa Zapadom u interesu ruske naftne industrije, dok je istovremeno rusko društvo ostalo zatvoreno za zapadne uticaje.

Njegova agresija je, međutim, trajno usmerila poglede susedne Ukrajine prema Zapadu.

Mirovni plan koji je Putin objavio u setpembru, a koji je ugrađen u obezbeđivanje primirja, samo je pokušaj da se ozvaniči postojeće stanje. Alternativa za Kremlj je bila – da se nastavi krvoproliće. On se neće odreći okupiranih teritorija, a njegova ponuda za dogovor imala je podršku krugova iz sivih zona te zemlje koja još uvek raspolaže jednim od najvećih nuklearnih arsenala.

Zapad se ne usuđuje da nazove ruski upad agresijom. Oni eufemistički govore o „političkom rešenju“ za ukrajinsku krizu, što znači da treba uzeti u obzir interese Kremlja.

Na marginama NATO samita u Velsu, septembar 2014.
Na marginama NATO samita u Velsu, septembar 2014.

Ševcova piše da je NATO samit koji je nedavno održan u Velsu pokazao da alijansa nije spremna da uradi bilo šta više od toga što će uputiti reči osude na račun Rusije.

Obećanja pojedinih NATO zemalja o naoružavanju Ukrajine neće narušiti vojnu ravnotežu – mada obe strane imaju interes da se pretvaraju da je drugačije. Zapadne sankcije neće naterati Putina na povlačenje. Zapad je pokazao da nije spreman da smesti Ukrajinu pod svoj bezbednosni kišobran, niti da preuzme svoje obaveze prema međunarodnom pravu kao garanciji teritorijalnog integriteta Ukrajine. Novarusia, na prostoru koji kontrolišu proruski separatisti na putu je da postane realnost. Podelu Ukrajine prećutno je počeo da odobrava ostatak sveta.

Da li to znači da Putin pobeđuje? Upravo suprotno: on se ponovo preračunao. On misli da može da radi ono što su činili ostali ruski lideri pre njega – da potčinjava svoje stanovništvo držeći Rusiju u stanju stalne konfrontacije sa ostatkom sveta. Ali propaganda koja se neprekidno vrti na ruskim TV kanalima neće moći da zamajava ljude još dugo. Rusko društvo može jedino da prihvati kratak, pobednički rat. Ono nije spremno za krvoproliće.

Retki su onih koji su spremni da umru za Putinov režim. Vesti o hiljadama poginulih ruskih vojnika u Ukrajini i tajnim sahranama u Rusiji, počele su da potkopavaju patriotsko raspoloženje.

Kijev i proruski separatisti dogovorili su se o dodatnim merama kako bi se osiguralo primirje u istočnoj Ukrajini.

Kada uskoro počne da pada životni standard Rusa, oni će početi da se pitaju – zašto je sve krenulo po zlu. Već sada 37 odsto stanovnika te zemlje smatra da interes pojedinaca treba da bude iznad interesa države. Putin nije novi Staljin. On nije u stanju da mobiliše Rusiju za veliki patriotski rat.

Da ironija bude veća, Novorusija će uskoro postati problem za ruskog predsednika. Kremlj će morati da se suoči sa teškom artiljerijom separatista, besnih što nisu obezbedili redovnu pomoć iz Moskve, u trenutku kada bude narastala plima protesta u njihovom vlastitom dvorištu.

Moskva će morati da drži svoje heroje na pristojnoj distanci. Oni koji su se hrabro borili za „ruski svet“ mogu brzo da postanu pretnja Putinu, ukoliko im bude dopušteno da uđu u ruski zabran.

Oni su dobrodošli u domovini, ali samo ako dolaze u kovčezima.

XS
SM
MD
LG