Dostupni linkovi

Putin naredio uvođenje sankcija Turskoj


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je uvođenje ekonomskih sankcija Turskoj zbog obaranja ruskog vojnog aviona u blizini granice sa Sirijom u utorak 24. novembra.

Dekret, objavljen u subotu na zvaničnoj internet stranici Kremlja, dolazi nekoliko sati nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) izrazio žaljenje što su turske snage oborile rusku vojnu letjelicu, ali je odbio da se izvini Rusiji.

Sankcije se odnose na zabranu uvoza pojedinih roba iz Turske, kao i na ukidanje produžetka ugovora o radu turskim radnicima u Rusiji. U dekretu se ne spominje na koju vrstu roba se sankcije primarno odnose.

Dodatne mjere znače i ukidanje čarter letova iz Rusije ka Turskoj. Zabranjuje se turističkim agencijama da nude i prodaju turističke aranžmane za Tursku, već da favorizuju domaći turistički potencijal, naročito sada pred novogodišnje praznike.

Ranije je Turska zatražila od svojih turističkih kompanija da odgode manje urgentne i nepotrebne avio prevoze za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske u subotu je izdalo upozorenje u kojem se navodi da se turski putnici u Rusiji "suočavaju sa poteškoćama". Stoga je apelovalo da njeni građani odlože putovanja u Rusiju "dok se situacija ne riješi".

Rusija je dan ranije najavila da će suspendovati bezvizni režim sa Turskom.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov istakao je da će Moskva već od 1. januara suspendovati bezvizni režim.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Lavrov je optužio Tursku da je postala "kanal za terorizam", te da ne čini dovoljno da pomogne Moskvi u pronalasku ruskih državljana optuženih za učešće u terorističkim aktivnostima.

Udruženja ruskih proizvođača vojne opreme i streljiva, uključujući i proizvođače puške Kalašnjikov, tenkova Armata i raketnog sistema Buk, poručuju svojim članovima da od Turske ne kupuju potrebne sirovine, prenosi Reuters. Ovaj dogovor mogao bi se negativno odraziti na višemilionske ugovore, konstatuje ova novinska agencija.

Portparol vlade Turske, Numan Kurtulmus, u petak je izjavio da će Savjet ministara Turske takođe razmatrati mjere koje bi Ankara mogla primijeniti na Moskvu.

Podsjetimo, Erdogan je upozorio Rusiju "da se ne igra sa vatrom", aludirajući na privedene turske biznismene u Rusiji.

Istovremeno, Erdogan je izjavio da je nakon nedavnog incidenta više puta pokušavao uspostaviti telefonski kontakt sa svojim ruskim kolegom. On se nada da bi se sa Putinom mogao sresti na marginama samita o klimatskim promjenama u Parizu 30. novembra.

Incident je bio "automatski odgovor na povredu vazdušnog prostora", rekao je Erdogan u petak.

Ankara navodi da je ruski vojni avion ušao u turski vazdušni prostor i ignorisao sva upozorenja, dok Moskva tvrdi da je turska vojska, bez ikakvog upozorenja, gađala letjelicu koja je nadlijetala Siriju.

Putin je optužio Ankaru kazavši da je riječ o "isplaniranoj provokaciji" i "nožu u leđa".

Vladimir Putin je naredio postavljanje bezbjednosnih snaga na području ruske vojne baze u Siriji, samo 30-ak kilometara južno od granice sa Turskom u cilju da "zaštiti svoje avione".

XS
SM
MD
LG