Dostupni linkovi

Puhovski o odnosima Srbije i Hrvatske: Važno da se ne ide natrag


Žarko Puhovski
Žarko Puhovski
Politički analitičar Žarko Puhovski u razgovoru za RSE pozitivno ocjenjuje susret Josipović – Nikolić. On ne očekuje prevelike rezultate od mogućeg otvaranja srbijanskih arhiva za saznavanje sudbina nestalih Hrvata s početka rata u Hrvatskoj i upozorava da se u hrvatskim medijima manipulira sa suradnjom Srbije u otkrivanju njihovih sudbina.

RSE: Je li posjet Predsjednika Josipovića Beogradu – uspjeh?

Puhovski: On ne može biti neuspješan, jer se od njega zapravo ništa ne očekuje. A uspješan također vjerojatno ne može biti, jer bi to značilo da donese neke konkretne rezultate na unapređivanju suradnje u bilo kojem području, što također nije moguće. Dakle, sada je samo važno da se ne ide natrag, da se produži postojeće stanje kakvog-takvog funkcioniranja dviju država kao susjeda, koje je jedva izboreno.

RSE: U Hrvatskoj se od današnjeg susreta očekivao neki bitniji pomak u suradnji Srbije na otkrivanju sudbina nestalih iz prvih godina rata u Hrvatskoj, dakle etničkih Hrvata. Čini se da je taj ozbiljniji pomak izostao, ali da je Srbiji dan i „popravni rok“...

Puhovski: Podaci iz 1991. godine o etnički hrvatskim žrtvama će biti veoma teško nađeni, naprosto zato što se nekoliko država u međuvremenu raspalo kao sustavi – od Jugoslavije do Srbije i Crne Gore i Srbije koja baš ne stoji naročito, i čak i ako nema loše namjere – a sigurno dijelovi aparata imaju loše namjere - do mnogih podataka se gotovo sigurno nikada neće doći. Posebni je problem da – kada i dođu podaci iz Srbije – da se o njima u Hrvatskoj laže. Sada su otkriveni leševi ljudi koji su stradali u Sotinu, do kojih se došlo zahvaljujući srpskom pravosuđu i suradnji sa hrvatskim pravosuđem, a ne zahvaljujući privatnoj istrazi građana. Ali hrvatski mediji stalno govore neistinu da su hrvatski stradalnici sami pronašli te podatke, što naprosto onemogućuje nešto što bi bila motivacija za srpsku stranu.

RSE: Predsjednik Srbije Nikolić je u svojoj izjavi nakon susreta s Josipovićem položaj srpske mannjine u Hrvatskoj stavio vrlo visoko na svoju listu prioriteta. Vaš komentar?

Puhovski: Predsjednik Nikolić pokušava malo zanemariti, ali ne može zaboraviti da je nacionalist. On to mora učiniti. To isto prema Srbiji sa stajališta hrvatske manjine mora učiniti predsjednik Josipović koji sigurno nije nacionalist, i sada se oni međusobno prepucavaju da jednima ne daju latinicu, a drugima ćirilicu. Međutim, Hrvatska je u ovom trenutku u tom pogledu u slabijoj poziciji, jer je u Hrvatskoj stvorena javna politička atmosfera protiv srpske manjine, posredstvom ataka na ćirilicu kao simbol agresora.“

RSE: Tijekom današnjih izjava situacija u Bosni i Hercegovini nije bila navedena među prioritetima, što je do sada obično bio slučaj u suretima službenog Zagreba i Beograda. Dijelite li i Vi taj dojam?

Puhovski: Obadvije države smatraju da čine dobro time da se što je moguće manje upliću u stvari u Bosni i Hercegovini, i u odnosu na neka ranija uplitanja – to je sigurno dobro. Ali, s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina očito nesposobna sama izaći na kraj sa svojim problemima - a Hrvati i Hrvatice i Srbi i Srpkinje jesu dio tih problema – bila bi potrebna i neka intervencija iz Zagreba i Beograda.
XS
SM
MD
LG