Dostupni linkovi

Pravoslavni Božić u Zagrebu: Suživot umjesto tolerancije


Domjenak u povodu pravoslavnog Božića
Domjenak u povodu pravoslavnog Božića
Gotovo kompletan državni vrh – premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi - nazočio je tradicionalnom okupljanju Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke u prigodi pravoslavnog Božića, održanom u svečanoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Predsjednik srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac kao domaćin okupljanja zaželio je u svojoj poruci više potpore institucijama srpske manjine u Hrvatskoj i više tolerancije.

„Očekujemo da jačamo toleranciju u međuetničkim, međuvjerskim i političkim odnosima. Očekujemo da ono što smo od tolerancije razvili tokom proteklih godina bude učvršćeno, a ono što nismo uspjeli – da dodatno razvijamo i u pitanjima jezika, kulture i obrazovanja“, kazao je Pupovac.

Milorad Pupovac i Zoran Milanović na domjenku u povodu Božića
Milorad Pupovac i Zoran Milanović na domjenku u povodu Božića
Hrvatski premijer Zoran Milanović se drugu godinu zaredom usprotivio Pupovčevoj upotrebi pojma tolerancija, koju bi on zamijenio pojmom – zajednički život.

„Ja druge građane ove zemlje – druge nacije, druge vjere – ne toleriram, ja s njima živim. I to čak nije suživot, to je život! Milorade, znam da sam dosadan, ali ta mala razlika je u stvari velika. Dakle, mi se ne toleriramo, mi živimo zajedno. Toleriramo nepogode i njima se prilagođavamo, a mi jedni drugima nismo nepogoda“, naveo je Milanović.

Također, na primjeru uvođenja ćirilice u javnu uporabu u nizu mjesta u Hrvatskoj gdje Srbi čine više od trećine stanovnika, Milanović je kazao kako se to ne čini jer je Hrvatska pravna država, već zato što je - ispravna.

Kako se i očekivalo, na ovogodišnjem domjeniku nije bilo predsjednika Josipovića, koji je Pupovca optužio za etnobiznis i zanemarivanje interesa konkretnih ljudi na terenu, nego ga je predstavljao njegov izaslanik Siniša Tatalović.

Podijeljene nagrade
Podijeljene nagrade
Inače, Josipović je, zajedno sa donedavnim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, jedan od dobitnika prošlogodišnje nagrade Srpskog narodnog vijeća, i to upravo za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Ovogodišnje nagrade Srpskog narodnog vijeća dobili su Tatjana Olujić Musić, aktivistica Mirjana Galo, za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa posmrtno osječki policijski načelnik Josip Reihl Kir ubijen '91. jer se protivio rasplamsavanju sukoba i bivši hrvatski predsjednik, a sadašnji počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Stipe Mesić za doprinos antifašizmu.

Domjenak je bio i prigoda za pitanje o hrvatsko-srpskim odnosima, za koje hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kaže kako su na početku nove faze odnosa, kako se radi na više razina, i kako se ide u dobrome smjeru.

Dogovara se susret hrvatskog i srpskog premijera, a ministrica Pusić naznačila je i teme razgovora na budućem susretu: neriješeno naslijeđe rata, gospodarski odnosi nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju, i zajednička europerspektiva.

„Načelno govoreći, mi imamo 3 grupe tema: rješavanje pitanja zaostalih iz rata, rješavanje pitanja i olakšavanje trgovine u situaciji kada Hrvatska izlazi iz CEFTA-a i ulazi u EFTA-u i – otvaranje pitanja zajedničke europske budućnosti.“
XS
SM
MD
LG