Dostupni linkovi

Prvih šest decenija Eurosonga


Sa jednog od prethodnih izdanja Eurosonga
Sa jednog od prethodnih izdanja Eurosonga

U utorak uvečer u Beču je održana prva polufinalna večer Eurosonga. Ova najveća europska muzička manifestacija ove godine se održava po 60. put. U šest desetljeća postojanja na europskoj pozornici izvedeno je preko 1.300 pjesama. Eurosong je počeo s sedam takmičara, da bi 2011. godine dosegnuo maksimum s 43 učesnika. Manifestacija je iznijedrila brojne hitove, koji će se još dugo pamtiti.

Prvi Eurosong održan je davne 1956. godine u švacarskom gradu Lugano. Sama ideja nastala je godinu dana ranije u Monaku kada je postignut dogovor o organizaciji europskog muzičkog festivala, po uzoru na San Remo.

Sudjelovalo je sedam zemalja, a u povijest kao prva pobjednica ušla je švicarska predstavnica Lys Assia s pjesmom „Refrain“. Prvi Eurosong je gledalo samo četiri i pol milijuna gledatelja. Lys Assia se nedavno pojavila na oblilježavanju 60. godišnjice ove manifestacije u Londonu, gdje je izjavila:

„Kada sam je nastupila prije 60 godina sa samo sedam zemalja u Luganu u Švicarskoj, nitko nije mogao vjerovati u kakvo će ovo natjecanje izrasti.“

Veliki uspjeh 1958. godine ostvarila je pjesma „Volare“ Domienica Modugna. Pjesma nije pobijedila, ali kasnije osvojila dva Grammija.

Šezdesetih godina na natjecanju prvi put sudjeluje Jugoslavija. 1961. godine u Cannesu prva predstavnica Jugoslavije bila je novosadska pjevačica Ljiljana Petrović, koja je nastupila s pjesmom „Neke davne zvijezde“

Sedamdesete donose novi pop zvuk. Najslušanija pjesma svih vremena je pjesma „Waterloo“ švedske grupe ABBA, koja pobjeđuje 1974. godine u Brightonu.

Velik uspjeh postiže i engleski bend Brotherhood of Man, koji s pjesmom „Save kisses for me“ pobjeđuju 1976. godine. Oni su nedavno u Londonu na obilježavanju 60. godišnjice Eurosonga nastupili nakon 40 godina u orginalnom sastavu.

Brotherhood of Man izvode pjesmu "Save kisses for me"


Osamdesetih godina raste broj učesnika s maksimalnih dvadeset dvije zemlje. Osamdesete će ostati upamćene i po dvostrukoj pobjedi irskog pjevača Johnnya Logana, 1980. i 1987. godine. Logan je najuspješnji izvođač ovog natjecanja svih vremena.

„Lijepo je što još uvijek imam još tu reputaciju. Lijepo je da me ljudi po tome pamte“, kazao je Logan.

Krajem osamdesetih u Lausannei europsku pozornicu prvi put osvaja jedan izvođač iz Jugoslavije. To je grupa Riva i pjesma „Rock me“.

Sljedeće godine Eurosong je bio održan u Zagrebu.

Devedesetih godina povećava se broj učesnika, a prvi put samostalno nastupaju Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Najveći uspjeh devedesetih od zemlja u regiji postiže Doris Dragović 1999. godine u Jerusalemu s pjesmom "Marija Magdalena".

„Čudno je to bilo za mene. Mogu vući paralelu s nastupom na Eurosongu 1986. godine i nekako sam ja to ozbiljno doživila. Vjerujem da mi je iskustvo, koje tih godina bilo iza mene, pomoglo na tom nastupu“, kazala je Doris.

Doris Dragojević - "Marija Magdalena"


Na početku 21. stoljeća zbog velikog interesovanje, Eurosong se organizra u više večeri, a ukupan broj učesnika premašuje brojku od 40. Vrijeme je to velikih uspijeha zemalja iz regije, prije svega Srbije, Bosne i Hercegovine, koje su do sada osvajale drugo i treće mjesto

Pobjedom Marije Šerifović 2007. godine s pjesmom „Molitva“, Eurosong ponovno dolazi na Balkan. Eurosong je 2008. godine održan u Beogradu s rekordnim brojem učesnika.

Posljednjih godina Eurosong je postao vrhunski televizijski šou. Visoke tehnologije omogućile su da televizijski prijenos natjecanja izgleda gotovo pa savršeno.

Danas je Eurosong jedno od najpopularnijih muzičkih natjecanja koje svake godine gledaju milijuni gledatelji širom svijeta.

XS
SM
MD
LG