Dostupni linkovi

Prvih 100 dana: Vlada RS bez prolazne ocjene


Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Navršilo se 100 dana rada Vlade Republike Srpske. Za opoziciju je jedini uspjeh Vlade za ovo vrijeme - pad privredne aktivnosti, i konstantno zaduživanje. Mediji Vladi zamjeraju netransparentnost u radu, dok nevladin sektor smatra da Vlada ne radi aktivno na svojim obećanjima.

Stotinu dana rada Vlade RS-a jeste stotinu promašaja, smatraju u SDS-u. Ekonomskom politikom za 2015. godinu, Vlada Republike Srpske postavila je 5 prioritetnih ciljeva, i to ekonomski rast, reformu javnog sektora, fiskalnu konskolidaciju, socijalnu održivost i evropski put. Od toga, u SDS-u tvrde, do sada ništa nije ispunjeno.

˝Nije bilo rasterećenja, nije bilo unapređenja, nije bilo poboljšanja i logično je da Vlada koja olako daje obećanja treba da bude smijenjena˝, kaže Milenko Stanić, šef SDS-ovog resora za finansije.

Slaviša Kovačević iz SDS-ovog resora za industriju kaže da je Vlada predložila set reformskih zakona za rasterećenje privrede ali je to samo kozmetika. Pravo stanje se može svakodnevno vidjeti na ulicama.

“Situacija u industriji iz dana u dan je sve teža, a da je to tako dovoljno govore podaci o svakodnevnim štrajkovima širom Republike Srpske. Pa tako imamo primjer radnika ‘Kosmosa’, radnika ‘Raopa’, radnika ‘Unis’ tvornice cijevi, imate problem koji se javlja u Bijeljini u preduzeću ‘Semberija’, problem koji se javlja u preduzeću ‘Duvan’ kojima su sredstva ostala zarobljena na računima u ‘Bobar’ banci, i tako dalje”, kaže Kovačević

Dragan Čavić
Dragan Čavić

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a kaže da je ovonajneozbiljnija, najnekompetentnija, najrječitija, ali i najpraznija Vlada od kad postoji RS. Prema Čavićevom mišljenju, jedino što je entitetska Vlada postigla u prethodnih stotinu dana, jestešto je u kratkom roku zadužila ovaj entitet za ukupno 60 miliona evra, što je dosadašnji rekord, u odnosu na prethodne vlade na čelu sa SNSD-om.

“Dnevno, Vlada Republike Srpske - ova nova, stručna, ekspertska, ova revolucionarna, reformatorska, nas zadužuje reformisano za milion i sto sedamdeset dvije hiljade KM dnevno”, poručuje Čavić

Svoje mišljenje o 100 dana rada Vlade dali su i novinari. Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba kaže:

“Sve je počelo prvo vrlo upitnom skupštinskom većinom i prelaskom nekih poslanika u vladajuću koaliciju, zatim se nastavilo pritiscima i upadom policije u redakcije, što je nezapamćeno i zaista za svaku osudu, a nastavilo se usvajanjem izuzetno štetnog Zakona o javnom redu i miru koji su osudile sve međunarodne organizacije i najveće ambasade u BiH.”

Vukelić smatra i da se ova Vlada jedino trudila da sakrije informacije od javnosti.

“Sve manje transparentnosti, ignorisanje pitanja novinara u pisanom obliku, neodržavanje konferencija za novinare poslije sjednica Vlade. Vlada u prvih 100 dana rada nije se bavila suštinskim problemima u društvu i privredi, već time kako spriječiti da informacije o stanju u društvu ne procure u javnost˝, kaže Vukelić.

Vlada bez komentara

Željko Ninković iz Centara civilnih inicijativa kaže da je entitetska Vlada konstituisana na vrijeme i da je u roku donijela budžet i ekonomsku politiku, ali to je sve. Ova vlada za 100 dana nije usvojila program rada, nije još ništa uradila na konkretnim reformama za privredu, ali nije ni počela sa rješavanjem problema nagomilane administracije. Sve u svemu, Ninković ističe da Vlada nema prolaznu ocjenu.

“Značajnih efekata od trenutnog rada Vlade nema i građani ne mogu vjerovatno na svom ličnom primjeru osjetiti poboljšanja u životu od rada Vlade u prvih 100 dana”, kaže Ninković

Iz Vlade nisu komentarisali svoj rad u prvih 100 dana. Željka Cvijanović, predsjednica Vlade je samo istakla da Vlada ima program, iako baš nije jasno šta je htjela da kaže.

“Program rada Vlade za četvorogodišnji plan koji smo definisali je iznaći dobra rješenja, inovirati ono što je potrebno inovirati, osvježiti ono što je potrebno osvježiti i svakako definisati određena rješenja i orjenatcije koje će odgovarati svemu onome što danas imamo u savremenom svijetu”, rekla je Cvijanović.

Treba podsjetiti i da je rad Vlade u prvih 100 dana obilježio nestanak privatizacionog ugovora za RK “Boska”, pokretanje istrage zbog malverzacija za Javno preduzeće ˝Nikola Tesla˝, te bijeg biznismena Mile Radišića, koji je trebao na izdržavanje kazne od tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama ˝Medicinske elektornike˝.

XS
SM
MD
LG