Dostupni linkovi

Prvi nesporazumi oko fusnote o Kosovu


Kosovo, grafit u Prištini, februar 2012.
Kosovo, grafit u Prištini, februar 2012.
U istom danu delegacija Kosova napustila je regionalni skup u Beogradu na kome je prvi put u Srbiji bila predstavljena imenom uz fusnotu, dok je delegacija Srbije napustila regionalnu konferenciju u Sarajevu, jer na tabli Kosova nije predstavljen sadržaj fusnote.

Na Prvoj regionalnoj konferenciji o saradnji civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj trebalo je i da se predstavnici Kosova pojave prvi put u Beogradu na jednom regionalnom skupu od kako je sklopljen briselski dogovor.

Jedan od učesnika događaja, koji je zatvoren za medije, Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa kaže za RSE da su skup napustili i predstavnici Kancelarije za odnose sa civilnim društvom Vlade Kosova i organizacija civilnog društva.

„Koliko ja znam, jer nemamo zvanično objašnjenje zašto je delegacija iz Prištine odbila da sedne za sto, oni nisu želeli da bude fusnota nego samo zvezdica“, kaže Dereta.

Uz opasku da rade u regionalno krnjem sastavu, Dereta kaže da je to prilika da se vidi koliko su ti dogovori zapravo neprecizni.

„Koliko se proizvoljno tumače i sa jedne i sa druge strane i koliko ugrožavaju nešto što je u regionu retko, a postoji, a to su dobri odnosi između organizacija civilnog društva“, navodi Dereta.

U Beogradu, gde je organizator konferencije vladina Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, prebacuju odgovornost na Prištinu. Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo kaže za RSE da je očigledno da će Priština kao i do sada nastojati da svaku priliku pretvori u priliku za propagandu kosovske nezavisnosti.

“Sama činjenica da smo mi u potpunosti doslovno primenili sporazum iz Brisela i da su međunarodni predstavnici prisutni na tom tom skupu to apsolutno podržali pokazuje da će se naša strana držati principijeno dogovora. U Sarajevu to nažalost nije bilo tako i rekao bih da će i ubuduće to uglavnom zavisiti od volje organizatora koji će oblik, koji deo i u kolikoj meri će primeniti taj briselski dogovor”, navodi Ivanović.

Različiti pogledi na sporazum

Na drugoj strani, Vlada Kosova izrazila je razočarenje zbog, kako je navedeno, nesprovođenja sporazuma o regionalnoj saradnji od strane Srbije.

Srbija kao organizator ove konferencije nije sprovela tačke 2 i 4 sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim inicijativama, navodi se u saopštenju. Te tačke predviđaju da je “'Kosovo*' jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje” i 'Kosovo*' učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima.

Prema dogovoru Beograda i Pristine, na regionalnim skupovima iznad natpisa Kosovo stajaće zvezdica a u fusnoti će pisati da taj naziv ne prejudicira stav o statusu i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Borislav Stefanović
Borislav Stefanović
U međuvremenu je šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio da su u toku razgovori kako da se nastali problemi reše uz ocenu da se dogovor iz Brisela o regionalnom predstavljanju Kosova mora poštovati.

Istovremeno je iz Sarajeva stigla vest da je delegacija Srbije, u kojoj je bio i pomoćnik ministra spoljnih poslova, napustila Konferenciju Saveta za regionalnu saradnju jer na tabli Kosova nije predstavljen sadržaj fusnote nego je samo stajala zvezdica.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije kaže da ovo što se dogodilo govori da je sporazum ili neartikulisano stvoren ili da ga strane ne vide ne isti način.

“Ja se bojim da je pozadina današnjeg negativnog trenda i negativnog signala reakcija kosovske vlasti na činjenicu da je Beograd ipak raspisao lokalne izbore na Kosovu. Bez obzira što se pozivao i insistirao na Rezoluciji 1244 u dogovoru oko regionalnog predstavljanja Kosova Beograd sada raspisivanjem lokalnih izbora, ili čudnim tumačenjem da će ih održati pomoć UNMIK-a, na neki način krši. Milsila sam da će bar civilno društvo Srbije i Kosova moći da utiče na svoje zvanične predstavnike da ne prave ovakve gafove, da ne zloupotrebljavaju nešto što će se obiti o glavu i Vladi Srbije i Vladi Kosova ako se pokaže da nisu bile iskrene u onome što se do sada u dijalogu postiglo”, kaže Milić.

Upravo u danu kada su delegacije Beograda i Prištine napustile regionalne skupove Vlada Srbije je trebalo da odobri sporazume koje su beogradska i prištinska delegacija postigle u Briselu, uključujući i dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, ali je sednica Vlade otkazana.
XS
SM
MD
LG