Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 21:19 CET

Popularna nauka

Prvi put snimljen najrjeđi kit na svijetu

Ilustracija
Ilustracija
Najrjeđi kit na svijetu, do sada poznat samo po nekoliko kostiju pronađenih na plažama, je prvi put snimljen. Nažalost, kit je snimljen nasukan i mrtav na plaži na Novom Zelandu.
 
Ovaj morski sisar je kljunasti kit, latinskog naziva Mesoplodon traversii. Dobra vijest je ta da je uopšte snimljen, što znači da još uvijek postoje. Loša vijest je ta da su na plaži pronađeni majka i mladunče.

"Ovo je prvi put da je ova vrsta kita, čija je dužina oko pet metara, pronađena kao kompletan primjerak. Mi sada imamo dva primjerka. Sve do sada je ono što smo znali o kljunastim kitovima bilo zasnovano na pronalasku tri nekompletne lobanje pronađene na Novom Zelandu i Čileu, tokom posljednjih 140 godina. Nevjerovatno je da znamo tako malo o ovom velikom sisaru", kazala je Rochelle Constantine sa Univerziteta u Aucklandu.

Otkriće nasukanih kitova se desilo još prije dvije godine, kada su ova dva kita pronađena na plaži Opape. Leševi su zakopani u blizi mjesta na kojem su pronađeni.

Tek nakon dvije godine i nekoliko DNK analiza su naučnici shvatili da kitovi pripadaju ovoj rijetkoj vrsti. Nakon toga su se vratili i iskopali skeletne ostatke.

"Kada su uzorci stigli u naš laboratorij, bili smo iznenađeni kada smo shvatili da je u pitanju kljunasti kit. Nekoliko puta smo provjerili rezultate prije nego smo informacije iznijeli u javnost", dodala je Constantine.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.