Dostupni linkovi

Prvi maj, praznik nezaposlenih i obespravljenih


Protest radnika Kosmosa u Banjoj Luci
Protest radnika Kosmosa u Banjoj Luci

Praznik rada zemlje u regiji zatiče u lošem stanju kada su u pitanju radnička prava i statusi preduzeća.

U Bosni i Hercegovini rijetko koji dan prođe bez protesta obespravljenih radnika. Velik broj poduzeća, odnosno nekadašnjih privrednih giganata, je propao, a radnici su ostavljeni na ulici.

Mnogi od njih ne mogu ići u mirovinu jer im nije uvezan radni staž. Oni koji rade, nerijetko nemaju plaću i po nekoliko mjeseci, nisu prijavljeni, nemaju pravo na godišnji odmor i slobodne dane. Više o tome pročitajte u tekstu Ivana Katavića “Uz Praznik rada: Preduzeća propala, radnici na ulici”.

Međunarodni dan rada zatiče Kosovo s najvišom stopom nezaposlenosti u regionu, a ovaj problem traje već duže od deceniju. Na osnovu podataka državnih agencija, nezaposleno je oko 30 posto stanovništva, a 56 posto mladi izmedju 15 i 24 godina starosti. Nevladine organizacije ipak kažu da posao nema preko 50 posto populacije. Potpredsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, Aljuš Sejdiu, kaže za RSE da će ovaj problem biti prisutan i u budućnosti, zato što se odgovorne vlasti ne bave rešavanjem ovog problema, zbog čega je prilog Amre Zejneli naslovljen sa “Dan ‘nezaposlenih’”

Crna Gora se trenutno suočava sa odlaskom velikog broja građana iz zemlje, zbog nemogućnosti zapolenja. Veliki broj crnogorskih građana živi i radi u inostranstvu. U Crnu Goru se vraćaju povremeno, tokom godišnjih odmora gdje se susrijeću sa svim dobrim, ali i lošim stvarima zbog kojih su napustili zemlju. Srđan Janković u tekstu “Živiš normalno kao radnik – ali na Zapadu”, razgovarao je s Crnogorcima iz dijaspore o stvarima koje su na zapadu neprihvatljive, a u Crnoj Gori uobičajene, o razlikama u načinu života, o zadržanim običajima koji nisu svakodnevni na zapadu i drugome

XS
SM
MD
LG