Dostupni linkovi

Prva Ruskinja stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu


Međunarodna svemirska stanica
Međunarodna svemirska stanica

Ruska raketa lansirana je u petak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) noseći u orbitu američko-rusku trojku među njima i prvu Ruskinju koja će boraviti na svemirskoj stanici vrijednoj 100 milijardi dolara.

Raketa Soyuz lansirana je u 22.25 sati noseći Rusa Aleksandera Samokutjaeva i njegovu sunarodnjakinju Elenu Serovu kao i američkog astronauta Barryja Wilmora u orbitu oko Zemlje.

Posada je stigla na ISS nakon šest sati te će se pridružiti timu koji čine ruski zapovjednik Maksim Suraev, američki inženjer leta Reid Wiseman i inženjer leta Alexander Gerst, njemački astronaut Evropske svemirske agencije.

Suraeva posada koja je na stanici od maja trebala bi se vratiti na Zemlju u novembru. Dolazeća posada će biti na stanici 170 dana do marta iduće godine.

Laboratorij 15 zemalja koji leti na visini od 420 km nadgledaju Rusija i Sjedinjene Države.

Nakon zahlađenja odnosa između SAD-a i Rusije zbog krize u Ukrajini u maju je visoki ruski dužnosnik izjavio kako će Moskva odbiti američki zahtjev da se produži korištenje stanice nakon 2020.

Elena Serova (38), inženjer svemirske industrije, je tek četvrta Ruskinja koja je letjela u svemir. Bit će i prva Ruskinja na ISS-u čija je prva komponenta lansirana 1998., prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG