Dostupni linkovi

Proveravaju se navodi o korupciji u EULEX-u


Pripadnici EULEX-a na Kosovu
Pripadnici EULEX-a na Kosovu

Novi šef misije EULEX-a na Kosovu, Gabriele Meucci, u četvrtak je na konferenciji za novinare potvrdio da pravosudni organi na Kosovu i EULEX od 2013. godine sprovode zajedničku istragu navoda korupcije unutar misije, o kojima kosovski dnevnik Koha Ditore piše ove nedelje.

On je kazao da je misija dobro upoznata sa navodima, reagovala je, i odredila tužioce i policijski istražioce da rade na tome.

„Sprovodi se detaljan postupak u skladu sa onim što je u središtu napora EULEX-a, a to je da se ugodno bavimo protiv korupcije i nekažnjivosti“, kazao je on.

Kosovski dnevnik Koha Ditore objavio je niz tekstova o navodnoj umešanosti visokih zvaničnika EULEX misije u koruptivna dela.

Dnevnik je preneo da su “dva zvaničnika uzimali mito kako bi pokrili najmanje tri kriminalna slučaja”. U ove slučajeve navodno su umešani i kosovski visoki zvaničnici.

Dokaze o ovome navodno je osigurala tužiteljica EULEX-a, Maria Bamieh, a koju je EULEX inače nedelju dana pre objave tekstova u Koha Ditore suspendovao do rezultata unutrašnje istrage, u vezi davanja poverljivog materijala.

Meucci je potvrdio ozbiljnost ovog predmeta i kazao da je EU pristala da delimično ukine imunitet jednom licu kako bi istraga mogla da napreduje.

„Delimično ukidanje imuniteta je tehnički korak u sudskom postupku koji je prejudicira konačni ishod postupka. Pretpostavka nevinosti i dalje stoji. Međutim, ovo pokazuje našu odlučnost da se pozabavimo ovim tvrdnjama. Imunitet je ukinut pre nego što su ovi članci objavljeni, i pokrenut je postupak pre više meseci. Pošto se radi o krivičnoj istrazi, ne bih želeo da ulazim u detalje u vezi sa ukidanjem imuniteta...“, kazao je on, i dodao da ovakve istrage inače traju duže.

Šef misije EULEX-a je inače kazao da ne može da komentariše istragu koja je u toku ali da ima puno poverenje u integritet i profesionalizam svojih službenika.

„Navodi koje je iznela gospodjiča Bamieh u celosti su razmatrani još od 2013. godine. Kao što znate, u navodima se pominje i nekoliko imena. Pošto je ovo krivična istraga, ne bih želeo da se bavim time u kojoj fazi postupka se nalazi svaki deo istrage. Stoga, zamoliću vas da ne tražite više detalja u vezi sa ovim“, kazao je on.

Meucci je dodao da je Bamieh suspendovana sa punom platom i svim pravima i da je to mera predostrožnosti, a ne kazna sama po sebi.

Da se istraga ovih navoda vodi od prošle godine prvi je zapravo potvrdio Brisel, u sredu, putem saopštenja visoke predstavnice EU, Catherine Ashton, u kojem se dodaje da EU budno prati ova dešavanja.

Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice tokom konferencije u četvrtak u Briselu međutim nije prihvatila da govori o tome kako to da zvaničnici koji su pod istragom od 2013. i dalje rade u misiji na Kosovu.

„Tamo je suspendovana jedna osoba, ali nisam u poziciji da govorim o pojedincima, o imenima i ljudima koji su deo ove istrage. Ovo je slučaj pod istragom i o tome ne mogu reći više", kazala je ona.

XS
SM
MD
LG