Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 13:43 CET

  Srbija

  Provaljeno u vilu Jovanke Broz

  Jovanka Broz u SAD 1971.
  Jovanka Broz u SAD 1971.
  U vilu u beogradskom naselju Dedinje, u kojoj živi Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, provaljeno je u nedelju. Njena advokatica tvrdi da su odneti papiri, novac, nakit i druge dragocenosti, kao i vredna skulptura. Jovanka Broz od Titove smrti živi izolovano, do pre nekoliko godina čak je bila i bez ličnih dokumenata. „Snalazim se kako umem i moram”, izjavila je u jednom intervjuu pre četiri godine.

  U pljački vile na Dedinju u kojoj živi Jovanka Broz odnete su brojne dragocenosti, ali konačan spisak još nije utvrđen, izjavila je u ponedeljak uveče Tanjugu njena advokatica Bojana Pavlović Sarić.

  Ona je navela da su iz obijenog pisaćeg stola Jovanke Broz odneti papiri, zatim da su ukradeni novac, nakit i druge dragocenosti, kao i vredna skulptura. Prema rečima advokatice Jovanka Broz provalu povezuje sa ostavinskim postupkom koji se vodi više od dve decenije.

  U policiji nam je prethodno rečeno da je bilo nasilnog ulaska u objekat, ali da nemaju informaciju da li je nešto iz vile i ukradeno.

  Jovanka Broz živi na privremenoj adresi još od Titove smrti kada je prinudno iseljena iz vile u Užičkoj gde je živela sa Josipom Brozom.

  Bivši zastupnik Jovanke Broz, advokat Toma Fila, izjavio je da je vila u kojoj ona živi trebalo da bude neprekidno obezbeđena.

  „Zgrada je vlasništvo države Srbije, a ne Jovanke Broz. Trebalo je ta zgrada da bude čuvana danju i noću. Postupak je bio u toku dok sam ja bio njen zastupnik, šta su radili advokati koji su došli posle mene ne znam. Bilo je nekoliko stvari koje je trebalo rešiti, pitanje straže, posluge, baštovana, automobila i ostalo. Kada sam ja otišao, to je bilo na putu da se reši. Da li je rešeno ili nije, očigledno nije", rekao je Fila.

  Bez pouzdanih saznanja šta se nalazi u vili

  Joška Broz, Titov unuk, kaže da nema pouzdanih saznanja o tome šta se nalazilo u vili, ali da pretpostavlja da bi cilj provale mogao biti traženje neke dokumentacije.

  „Verovatno neka dokumenta ili nešto što je ona pisala ili što ona zna. Takva hrabrost da se uđe baš u tu vilu, a toliko vila ima u okolini“, kaže Broz.

  Joška BrozJoška Broz
  x
  Joška Broz
  Joška Broz
  Jovanka Broz, partizanski potpukovnik u Drugom svetskom ratu i nosilac Partizanske spomenice od 1941. godine tek 2009. godine je dobila lična dokumenta a prema navodima u medijima bez njih je živela od Titove smrti. Te 2009. je, u jednom intervjuu, otkrila da je u kući u koju je preseljena živela bez grejanja, da je krov prokišnjavao, da nema penziju.

  „Odmah posle Titove smrti izbacili su me kao kofer iz Užičke 15, u spavaćici, bez ičega, bez prava da uzmem bar neku našu zajedničku fotografiju, pismo, knjigu, odeću, i bez moje volje 'strpali' u drugu kuću, rekoše privremeno, u kojoj živim gotovo tri decenije," rekla je tada Jovanka Broz.

  Rasim Ljajić je bio prvi ministar koji je posetio Jovanku Broz i upoznao se sa njenim lošim životnim uslovima. Ubrzo je dobila lična dokumenta koja su joj uručili ministri Lajić i Ivica Dačić. Nakon toga su, prema Ljajićevim izjavama, u kući sanirani krov i grejanje.

  Publicista Pero Simić, autor političke biografije Josipa Broza Tita kaže da nema pouzdanu informaciju šta se nalazi u vili u kojoj živi Jovanka Broz i podseća na njen život.

  “Tu je bilo toliko premetačina, toliko natezanja oko popisa Titove imovine koja još uvek nije dostupna čak ni spisak ni evidencija. Uz to ta sudbina Jovanke Broz takva kakav jeste, krajnje nevesela, koja odslikava mnogo štošta kao paradigmu i odnosa prema Titu i onome što je on stvorio”, kaže Simić.

  Pred sudom u Beogradu se još uvek vodi ostavinska rasprava, a očekuje se otvaranje dela trezora u Narodnoj banci Srbije u kojem je deponovana Titova zaostavština pre više od tri decenije.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Sarajlija
  19.02.2013 06:04
  ovo je grozno...sta im je ova zena uradila....Jovanka Broz..... ako vas diraju i zlostavljaju u BG dobro ste nam dosli u Sarjevo i BiH.....
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  19.02.2013 09:57
  Idealizam i zanos Sarajlija me stvarno uvek dirne.Ako smem da primetim:ta gospodja nikome nista nije uradila ali je mnogo i premnogo trazila i tu je nas problem.U zemlji gladi,mi placamo gdju Broz,odrzavamo njen stambeni prostor i sl.a ona cuva dragocenosti?!Svi mi smo prodali nase male dragocenosti da prehranimo decu.popravimo ves masinu ili krov.Zasto je gdja Broz povlascenija u odnosu na vas koji ste preziveli uzas kakav ne mogu ni da zamislim?
  A u nekoj staroj knjizi o jugoslovenskom liberalizmu i slicnim devijacijama pominje se analiza tajnih sluzbi sa zapada o verovatno krvavom raspadu nase domovine posle Brozove smrti jer smo bili drzava samovolje,bez institucija,bez zakonitosti i pravde,trzista,proizvodnje...obezbedjena dok postoji hladni rat i bipolarni svet.
  Ako bih nekoga zalila,zalila bih svakog malog gradjanina koji je preziveo raspad zemlje,ratove,inflacije,nemastinu.Vlastodrsci sasvim dobro zale gdju Broz nasim parama.
  Odgovor

  Ime: pbc
  20.02.2013 11:52
  Znaci gospodja Broz treba prihvatiti sve negativno sto dolazi kada ste ozenjeni bivsim liderom Jugodlavije poput ulicnog sikaniranja, pljacke, prijetnji i pljuvanja na djelo njenog muza ali ne i pomoc od drzave u kojoj zivi. Ako tako nas vecina razmislja mozda i ne sasluzujemo bolju sudbinu od ove koja nas je zadesila.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  20.02.2013 13:55
  Iskreno da kazem:prvi put cujem da je gdju Broz neko sikaniraoi pljuvao na ulici.Sta se desavalo unutar komunisticke dvorske kamarile,ne znam i ne bih da se mesam.
  Gospodji Broz zelim da ima svoju penziju,svoj stan i mirnu starost u kojoj ce novac da rasporedi na izdatke za zdravlje,odrzavanje kuce,sigurnost,hranu,odmor i razonodu.
  Ponesto sam i na drugim mestima citala-tek usput-i vidim da se pominju skupe stvari koje pripadaju ostavinskoj masi bivseg predsednika,pa nisu mogle da budu kod nje.
  Pljacke,pretnje i sikaniranja dozivljavaju i mnogi drugi gradjani pa ne znam zasto bi gradjanka Broz bila povlascena.
  Ponavljam:nas je zadesila onakva sudbina kakva je jedino moguca kad mnogo trosis,malo radis,jos manje ucis,ne postujes zakone i obicaje...Gdja Broz nije kraljica-udovica ili udova predsednika SAD.Da je to tako,onda bi i mi imali sredjeniji zivot,kakvu-takvu ustedjevinu i perspektivu.Ali,vi ste lepo rekli:dobili smo ono sto smo zasluzili kad smo tako prokockali svoje i tudje zivote praveci ikone od ljudi koji su zeleli da budu kao svinje u"Zivotinjskoj farmi"-jednakiji od drugih.
  Odgovor

  Ime: Ivanka Grad: zagreb
  19.02.2013 19:04
  gospodji Broz ....ovoj gospodji treba da se dodjeli Hrvatsko,BiH, Kosovsko, Makedonsko ,Crnogorsko, ili Slovensko drzavljanstvo i da se preseli da je nezlostavljaju siledizje po Beogradu i srbiji ...Broz isto ste nam dodbrodosli u Zagreb....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  20.02.2013 20:37
  Ne znam kako to zamišljate? Drugarica Broz po svemu sudeći nije nikada ni zatražila državljanstvo neme ex-YU državice, te ga ne može dobiti.
  Najzad, ko bi u ime zagrebačke UDB-e potpisao beogradskoj UDB-i revers?!
  Odgovor

  Ime: Dusan
  20.02.2013 20:18
  Tako je Ivanka! Treba Republika Hrvatska da joj isplacuje penziju, jer je njen muz kaplar vas Hrvate najvise zaduzio, historijska sramota je da udovica coveka koji je pucao na nase vojnike u 1.svetskom ratu ( i bio odlikovan za to) i rasturio nam zemlju na 3 dela prima i dinara od nase drzave.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  21.02.2013 22:26
  "Koliko znam rat je poceo napadom Austro Ugarske na Srbiju, ne znam sta se uci u Svedskoj? "

  A kako je poceo rat u BiH?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  20.02.2013 23:30
  Dusan @
  Takva razmisljanja su vas i dovela u ovaj polozaj,u kojem se sad nalazite. Kada si vec tako daleko otisao u proslost,sjeti se onda na koga ste vi sve pucali ? Ili te na tu temu pamcenje slabije sluzi ?Koje licemjerstvo ! Tolike ratove ste prouzrokovali,a ti se sjetio mladoga vojnika,koji je navodno pucao na vase hrabre vojnike.Pa sta, ako je pucao? Pucali su i oni na njega.Ili,mozda se trebao poklopiti po usima dok su oni pucali po njemu ?Bolje bi ti bilo da se prisjetis (kad imas tako dobro pamcenje)kako je zapoceo ,i sta je bio uzrok otpocinjanja tog rata ?
  Odgovor

  Ime: Dusan
  21.02.2013 10:15
  Koliko znam rat je poceo napadom Austro Ugarske na Srbiju, ne znam sta se uci u Svedskoj?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  20.02.2013 20:49
  Blago Srbiji kad ima ovakve da je brane!
  Ne mora niko da šalje svoje kaplarstvo u napad...

  Pa, Dušane, zadužio je on i nas Srbe, makar koliko i Hrvate, a kasnije smo se i sami zaduživali još više.

  Zatim, drugarica Broz nije udova carsko-kraljevskog kaplara, nego najvećeg sina naših naroda i narodnosti (dakle i Srba), trostrukog narodnog heroja i maršala naše dične armije.
  A, ni taj kaplar nije baš pucao na Srbe; bar ne u tom ratu.

  Zemlja koju Vam je rasturio na tri dela je ista ona zamlja koju Vam je sastavio - da su se bolji i pametniji pitali, ne biste nikada ni imali SR Srbiju s pokrajinama - Vojvodina bi bila takođe SR, a Kosovo bi bilo deo Narodne Socijalističke Republike Albanije!
  (Vama za info. - Broz je takođe bio alav na teritorije. Čak je pokušao da mazne celu Albaniju, nego se drug Hoxha na vreme dosetio sta mu drug Broz sprema i utekao kao oparen, pa je maršal morao da se zadovolji SAP Kosovom.)

  I najzad, drugarica Budisavljević Broz je kadar najvećeg Srbina posle Karađorđa, druga Aleksandra Marka Rankovića.
  Pa nećete Vi sada da otpuštate ono što je drug Leka zapošljavao!?

  A, sada nazad na svoje radne zadatke!
  Odgovor

  Ime: za victory Grad: Sarajevo
  22.02.2013 13:31
  Simplifikacija i banalnost interpretacije historije danasnje generacije je zapanjujuca.
  Gdje je to Tito "pucao na Srbe"? Na ruskom frontu? Prosvjetli nas?

  Druga stvar, prica tipa "preferirao je jedan narod prije drugog" mi zvuci kao iracionalno i nezrelo razmisljanje ljubomornog djeteta. Samo stavljanje Tita u okvire nacionalistickog rezonovanja historije i nacionalizma protiv kojeg se i sam borio govori samo o tvom nivou ignorancije i nezrelosti poznavanja te ideologije i tog vremena. Te ratne generacije svih naroda na celu sa Titom su u samo prvih 10 posljeratnih godina uradile za svoju zemlju i drustvo vise nego sto ce tvoja generacija uciniti za cijelog svog zivota. Javi se kad napravis i priblizno 1% od onoga sto je ovaj covjek napravio za svog zivota do tada poslusaj svoj savjet koji dajes drugima i zacepi gubicu.
  Odgovor

  Ime: victory Grad: banja luka
  21.02.2013 17:54
  e moj Milivoje, pa pametniji je lovac Milivoje što ganja Duška Dugouška od tebe... Čiji je on najveći sin??? I ko je to njemu dao tri ordena za hraborst??? I baš je on pucao na Srbe u prvom s.r. i za tu svoju hrabrost dva puta nagrađen.. A bolje bi bilo da je Srbija ostala usamljena bez izdajničke fašističke NDH, koju je pripojio Srbiji da ne bi snosila posljedice svoje fašističke prošlosti.
  Što se Kosova tiče, on je primio jad i bijedu iz Albanije, dao im teritoriju, školstvo, proglasio ih narodom i napravio sve ono što ni sanjati nisu mogli u Albaniji, a i u EX YU prava koja običan narod nije mogao ni u snu dobiti. Pokrij se ušima i ćuti, jer je tvoja svaka zlatna koju ne izgovoriš i ne napišeš.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  20.02.2013 08:27
  Nije problem dobrodoslice,pobogu.Mislim da nema nikoga ko bi zeleo da preseljava gospodju,ali je pitanje prioriteta:resavanje problema oni koji su stvaranju problema doprineli ili nevinoj deci pred kojima je zivot,posto smo,na zalost,u poziciji da za privilegovane uvek ima,a da za decu nema.
  Sto se tice drzavljanstva i dodeljivanja istog ovoj gospopdji u maniru pocasnog gradjanstva njenom suprugu:zar vam nije zao sto mnogi gradjani ex-Yu nemaju nikakve nade da dobiju drzavljanstvo i elementarna gradjanska prava pre nego sto im drzava stigne u EU?
  Svakog dana ovih mucnih godina na Balkanu sam bila protiv preseljavanja i raseljavanja svakog stanovnika Jugoslavije.Nisam cula gdju Broz po tom pitanju i prihvatila bih tisinu ali ne i otkrivanje svestenika u porodici i slikanja sa istima.Ti su joj ljudi bili rodjaci i 1955.,'65.,'75....
  Nisu mi prirasli srcu oni kojima je jedino uverenje licni interes.
  Naravno,svaki lopov na ovom svetu treba da bude otkirven,procesuiran i kaznjen po zakonu.Mada,i tu bi gdja Broz bila privilegovana:kolike hiljade nisu nikad ni videle ni cule sta je pravda ni u socijalizmu a ni u ovoj divljoj tranziciji.

  Ime: skeptik
  19.02.2013 00:09
  a sto nju ne ukradose i dovedese do sarajeva ,bolje bi bilo i mediski isplativo ,ovako ..nema tamo sta da se ukrade jer je to rusevina jace vrste
  Odgovor

  Ime: mira
  21.02.2013 03:56
  nikadad nism ni znala da su Srbi ovoliko protiv Tita i Jovanke a najvise su njima valjali i davali ,srbi i srbija su kontrolisali 90% JNA i imali 80% generala,koristili rudnike biH,jadran hrvatske,makeoniju,vojvodinu,slovenske celicane a sve pare isle su skoro u beograd i srbiji...tad je i bila"velika srbija" koju je milosevic hteo da sacuva samo za srbe....i sad nevalja Tito nevalja juga....sramota

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Kruz odustao, Tramp verovatni kandidat

  Senator iz Teksasa pristalicam u Indijanapolisu rekao da je njegova kampanja dala sve od sebe, ali da su glasači izabrali drugi put...

  IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...

  Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

  Kosovo primljeno u UEFA

  Bez obzira na to što nisu usvojene izmene UEFA statuta koji predviđa da članice te organizacije mogu biti samo članice UN-a, Kosovo je primljeno u ovu organizaciju kao 55. punopravna članica